Cinci universități cer demiterea ministrului Valeca pentru schimbările din Cercetare

Dora Vulcan | 28.04.2017

Consorțiul Universitaria, care reunește cele mai titrate cinci universități românești, îi cere premierului Grindeanu demisia ministrului Cercetării Șerban Valeca după schimbările pe care acesta le-a făcut la conducerea Cercetării românești.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Consorțiul Universitaria (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București) cere demisia ministrului Cercetării Șerban Valeca pentru decuplarea cercetării românești de contextul internațional. Pe scurt: pentru că a schimbat consiliile de resort și, din componența lor, a eliminat de la conducerea Cercetării românești exact cercetătorii și profesorii cu activitate internațională numind persoane care nu au prea mult a face cu cercetarea: 

  • un urmărit penal,
  • coordonatorul operei unui pușcăriaș,
  • membri ai unor academii fantomă,
  • cercetători fără operă,
  • sindicaliști
  • un consilier local PSD.  

 

 

 

  

  

 

 

Scrisoarea transmisa vineri premierului Sorin Grindeanu de Consortiul Universitaria:

 

 

 

"Stimate domnule Prim-Ministru,

 

Consorțiul ”Universitaria” reunește cele mai reprezentative instituții de învățământ superior din România: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București.

 

Analizele scientometrice realizate recent evidențiază faptul că universitățile din Consorțiu dețin, însumat, cea mai bogată și performantă activitate de cercetare din România.

 

La doar câteva luni de la instalarea noului cabinet, ne vedem nevoiți să vă semnalăm câteva situații flagrante care pun în pericol integritatea sistemului național de cercetare și pe care vi le prezentăm mai jos.

 

Odată cu instalarea ministrului Cercetării și Inovării, domnul Șerban Valeca, au fost desființate toate consiliile consultative  cu atribuții în cercetare și care, prin noua structură guvernamentală, au fost preluate de Ministerul Cercetării și Inovării. Este important de știut că procesul de constituire a acestor consilii a fost coordonat în 2016 de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și a cuprins etape consolidate prin intermediul unui dialog continuu cu mediul de cercetare din țară și din Diaspora. Astfel, consiliile numite în 2016 au asigurat nu doar reprezentativitatea sistemului de cercetare, în întreg ansamblul său, ci și respectarea unor standarde profesionale și morale ridicate, în corelare cu practicile internaționale.

 

Momentul pe care cercetarea românească îl trăiește acum este unul extrem de îngrijorător nu doar pentru România recentă, ci și pentru cea viitoare, fiind puse sub semnul întrebării mecanisme și principii de bază pentru orice sistem de cercetare solid.  

 

Noile consilii consultative, numite de ministrul Cercetării și Inovării, domnul Șerban Valeca după un așa numit proces de consultare, ridică semne serioase de întrebare cu privire la procedura de selecție și la intențiile reale față de atribuțiile acestor organisme. Astfel, deși Consorțiul „Universitaria” se remarcă prin cea mai bogată producție științifică, adică peste 50% din cercetarea existentă la nivel național, universitățile din Consorțiu sunt reprezentate în mai puțin de 10% din structura nominală a consiliilor. Se poate observa flagrant cum institute de cercetare nereprezentative pentru sistem, sau universități care nu au fost niciodată incluse în clasamentele internaționale, au privilegiul unei prezențe semnificative în cadrul acestor consilii. Mai mult, sunt membri care nu se bucură de o reputație aleasă în rândul colegilor noștri cercetători, unele dintre probleme fiind semnalate și de mass- media.

 

Având în vedere importanța acestor consilii consultative pentru credibilitatea și consolidarea comunității științifice românești, considerăm că demersul domnului ministru Șerban Valeca este unul care contravine grav acestui deziderat.

 

Mai mult decât atât, acțiunile ministrului Cercetării Inovării riscă să așeze știința românească la periferia sistemului internațional de cercetare. Toate eforturile întreprinse în ultimii ani, care au vizat nu doar creșterea reputației cercetării românești, ci și alocări financiare mai mari, vor fi anulate ireversibil.

 

Astfel, prin Actul adițional  nr. 10/2017 la contractul de finanțare a Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare, semnat între Ministerul Cercetării și Inovării și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, sunt eliminați evaluatorii străini din procesele de evaluare a proiectelor de cercetare. Implicarea acestora ca evaluatori va fi o situație de excepție, fiind stipulat în document că prezența lor va fi posibilă ”numai în cazul în care nu există nici un specialist disponibil la nivel național”. Dacă cercetarea românească a reușit să își câștige locul în comunitatea internațională, aceasta se datorează, într-o măsură covârșitoare, evaluatorilor și experților străini care au acceptat să vină cu expertiza lor. Implicarea experților internaționali reprezintă o practică internațională curentă, iar eliminarea acestora va periclita obiectivitatea și seriozitatea procesului de evaluare a proiectelor științifice.

 

O situație la fel de alarmantă o reprezintă un alt aspect stipulat în Actul adițional, respectiv acela că ”selecția la nivel național are la bază utilizarea echilibrată a resurselor umane din toate regiunile de dezvoltare, acordându-se prioritate problematicii și priorităților regionale ale cercetării științifice aplicate”. Acest principiu de selecție reprezintă o abdicare fățișă de la criteriile care definesc însăși cercetarea științifică: relevanța și excelența. Aspectele cantitative, în detrimentul celor calitative, coroborate cu perspectiva exclusiv regională, pun în pericol internaționalizarea cercetării românești, conectarea la tendințele științifice internaționale și relevanța cercetării românești în raport cu cea  globală.

 

Stimate domnule Prim-Ministru,

 

Știința este universală. România are șansa de a fi pe harta globală a cercetării, prin găzduirea uneia dintre cele mai importante infrastructuri de cercetare din lume: ELI NP Nuclear Physics. Numeroși cercetători români se bucură de o reputație remarcabilă în plan internațional după eforturi, de multe ori, individuale, iar sprijinul statului este absolut necesar.

 

Continuarea, într-o manieră similară, a politicilor începute de domnul ministru Șerban Valeca va arunca cercetarea românească într-un dezonorant colț al irelevanței în spațiul internațional.

 

Ținând cont de aceste aspecte semnalate, de gravitatea și de impactul lor asupra unui sistem de cercetare care dorește să rămână demn în comunitatea internațională, vă solicităm corectarea în cel mai scurt timp a derapajelor semnalate mai sus și demiterea ministrului Cercetării și Inovării, domnul Șerban Valeca.”

 

Consorţiul "Universitaria"

 

 

 

 

Context:

 

 

 

  • Cercetarea, pusă pe butuci: numiri dubioase și excluderea cercetătorilor din străinătate

 

 

Ministrul Cercetării Șerban Valeca a schimbat din temelii componența a patru instituții esențiale pentru cercetarea românească. Valeca a făcut aceste schimbări la doar câteva luni după ce fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, selectase printr-un proces laborios și de consultare publică componența acestor consilii, scrie Hotnews. 

 

 

 

 

 

Structurile mutilate astfel sunt: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Numirile halucinante făcute de Valeca odată cu eliminarea cercetătorilor autentici: 

 

 

 

 

 Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI)

  cu rol în asigurarea integrității in cercetare: monitorizeaza aplicarea si respectarea eticii si deontologiei.

 

 

Din componenta aprobata in noiembrie 2016 de ministrul Mircea Dumitru au fost dati afara toti cei patru cercetatori romani veniti din universitati din strainatate:

 

  • Ghiauș Cristian-Mugurel - Institut National des Sciences Appliquees de Lyon (INSA Lyon)
  • Manea Vlad Constantin - Centro de Geociencias, Universidad Nacional Autonoma de Mexico
  • Popescu Ioana-Ileana - UNESCO-IHE Institute for Water Education, Olanda
  • Stamate Eugen - Technical University of Denmark

 

 

 

În locul lor au aparut:

  • un membru al Academiei Romane (Florin Filip, 70 de ani, preşedintele Secţiei de Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei),
  • un sindicalist (Andrei Vranceanu, Federatia Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare Proiectare),
  • un reprezentant al fantomaticului Patronat Roman din Cercetare (Jenica Paceagiu, patronatul nu are site de prezentare),
  • un consilier PSD la Primaria Bucuresti (Cristian Doicin, profesor la Universitatea Politehnica Bucuresti - fieful Ecaterinei Andronescu).

 

 

 

 

 

 

Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) 

institutie vitala pentru cercetare pentru că stabileste standardele, criteriile si indicatorii de calitate in cercetare, face audit si evalueaza calitatea cercetarii studiilor de doctorat

 

 

Au fost eliminați toti cei trei cercetatori/profesori de la universitati din strainatate:

  • Ovidiu Cristian Andronesi (Harvard Medical School, Boston)
  • Cristian Dogaru (University Campus Suffolk)
  • Michael Metzeltin (Universitatea Viena)

 

 

Au fost înlocuiți cu: 

  • un reprezentant al fantomaticei Academii de Stiinte Medicale (institutie condusa de controversatul Irinel Popescu),
  • o cercetatoare de la Institutul National de Cercetare Agricola Fundulea,
  • un reprezentant al Patronatului Roman de Cercetare,
  • un membru al Academiei de Stiinte Tehnice
  • un sindicalist (reprezentant al Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare Proiectare)

 

 

 

 

Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare (CCCDI)

  care are rolul de a asigura suportul stiintific pentru elaborarea politicilor si strategiilor in cercetare.

 

Au fost eliminați reprezentantii unor universitati de top din Romania, fiind inlocuiti cu:

  •  un reprezentant al Academiei Oamenilor de Stiinta (Adrian Alexandru Badea, vicepresedinte al Colegiului),
  • un sindicalist din invatamantul superior (Anton Hadar, federatia Alma Mater)
  • un sindicalist din cercetare (Radu Minea, Federatia Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare Proiectare, cel care a declarat in repetate randuri ca Laserul de la Magurele are in spate o escrocherie financiara).

 

 

In Colegiu a fost adus Irinel Popescu, controversatul medic - politician, fost vicepresedinte in partidul lui Dan Voiculescu, urmarit penal de DNA pentru presupusa delapidare a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

 

 

 

De remarcat ca unul dintre noii membri ai Colegiului este profesorul universitar Mihai Himcinschi (si preot), de la Universitatea 1 Decembrie Alba Iulia - Facultatea de Teologie Ortodoxă, care a coordonat lucrărea „Iertarea în Hristos din perspectiva Noului Testament” a lui Dan Andrei Hosu, condamnat la 3 ani pentru tâlhărie calificată.

 

 

 

 

 

 Cine este profesor-doctor de Pitești Șerban Valeca, ministrul Cercetării și karateka

 

 

 

Senatorul social-democrat Serban Constantin Valeca, presedintele filialei PSD Arges, a fost propus ministru al Cercetarii si Inovarii, post pe care l-a mai ocupat și in Guvernul lui Adrian Nastase.

 

 

Se afla la al treilea mandat de senator si are la activ si un mandat de deputat, de 8 luni, in 2000. 

 

 

Este inginer de profesie si antrenor de arte martiale.

 

 

 

Serban Valeca, in varsta de 60 de ani (nascut in 23 iunie 1956) este presedintele Consiliu Stiintific al Institutului de Cercetare Nucleara din Pitesti.

 

 

 

A fost ales presedinte interimar al PSD Arges in ianuarie 2015, si apoi, in luna septembrie, a fost ales presedinte al filialei.

 

 

 

Este profesor doctor la Universitatea din Pitesti si membru corespondent al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania. 

 

 

 

A publicat 11 carti sau cursuri si are sapte brevete de inventie inregistrate la OSIM, potrivit News.ro.

 

 

 

A fost diriginte de santier si apoi sef instalatie stand testare elemente combustibile nucleare (1983); atestat ca inginer tehnolog (1988); sef colectiv testare masina incarcare descarcare combustibil nuclear (1989); sef Sectie 7 ICN (1990); atestat inginer tehnolog gradul 2 (1991).

 

 

 

 

A detinut functia de director la Institutul de Cercetari Nucleare Pitesti (1992); a fost membru al Comisiei Guvernamentale de analiza a stadiului lucrarilor de la Unitatea nr. 1 Cernavoda (1995); director general adjunct - Regia Autonoma Pentru Activitati Nucleare (1998); coordonator al "Acordului de cooperare in domeniul nuclear" intre Departamentul Energiei al SUA si Ministerul Industriei si Comertului (1999).

 

 

 

 

 

  • Mircea Miclea: Schimbarile din Cercetare denota fie prostia, fie aroganta 

 

 

 

Schimbarea componentei consiliilor care monitorizeaza calitatea activitatii de cercetare operata recent de Ministerul Cercetarii, precum si noile numiri care ridica mari semne de intrebare sunt criticate dur de  Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei.

 

 

 

 

"Decizia denota fie prostia, fie aroganta unor oameni aflati temporar la putere", comenteaza Mircea Miclea pentru ziare.com.

 

 


"Decizia aceasta va avea, din pacate, o serie de consecinte negative. In primul rand, va decredibiliza toate activitatile pe care le va face ministerul in domeniu, pentru motivul ca, evident, credibilitatea unei activitati e data de credibilitatea si prestigiul persoanelor care o coordoneaza. In al doilea rand, va transmite un mesaj extrem de negativ, daunator inclusiv PSD-ului, ca valoarea stiintifica si munca onesta in cercetare este mult mai putin importanta decat afilierea politica. E ca si cum ai spune ca meritocratia nu conteaza, conteaza sa fii bine orientat politic. In al treilea rand, prestigiul international al cercetarii romanesti, si asa deteriorat din cauza scandalurilor legate de plagierea doctoratelor, va mai primi o lovitura. Cu o astfel de decizie, fara sa fie fortat de nimeni, guvernul actual a mai facut zece pasi in spate, in loc sa faca unul inainte. O decizie care denota fie prostia, fie aroganta unor oameni aflati temporar la putere", a declarat pentru Ziare.com prof.dr. Mircea Miclea.

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22