Iohannis la întâlnirea liderilor UE: Mai întâi Brexitul și apoi relația cu Marea Britanie

Dora Vulcan | 29.04.2017

Klaus Iohannis a declarat dupa intrunirea liderilor europeni ca nu se va trece la negocierea viitoarei relatii a UE cu Marea Britanie decat dupa ce se va ajunge la suficiente concluzii in discutiile de Brexit și că niciuna dintre cele 27 de tari UE nu are de gand sa negocieze separat sau sectorial.

Pe aceeași temă

 

 

Declarația președintelui Iohannis, transmisă de Președinție

 

„Tocmai s-a încheiat o primă întâlnire oficială UE27, după ce Marea Britanie a notificat faptul că dorește să părăsească Uniunea Europeană. Întâlnirea de astăzi a avut un singur punct pe ordinea de zi, și anume aprobarea cadrului de negociere, aprobarea liniilor directoare după care se vor desfășura negocierile pe Brexit.

 

 

Sunt destul de multe lucruri care au fost prevăzute în acest cadru și o să mă refer doar la câteva, pe care le consider foarte importante și pentru publicul de acasă, din România.

 

 

În primul rând, abordarea pe care am avut-o încă de la prima întâlnire cu negociatorul șef, domnul Barnier, când a fost în vizită la București. Am spus și am rămas: prima dată oamenii, după aceea banii.

 

 

Sunt foarte bucuros să spun că așa apare și în liniile directoare care au fost astăzi aprobate în unanimitate. Primul punct care va fi negociat când se vorbește despre partea de negociere, de părăsire a Uniunii Europene de către Marea Britanie, este soarta oamenilor. În cazul nostru, evident, greutatea cade pe soarta românilor care muncesc și trăiesc în Marea Britanie.

 

 

Pentru noi, este foarte important ca această negociere să se facă la modul cel mai serios, să se facă repede și să fie o negociere exhaustivă, adică să se discute și să clarifice toate aspectele, nu numai reședință, loc de muncă, drept de muncă, ci inclusiv lucruri, de exemplu, cum este pensia, pentru că sunt în toată Europa milioane de oameni care s-au bazat pe faptul că își pot stabili reședința și își pot găsi locuri de muncă oriunde în Uniune, s-au mutat, cu familii foarte mulți, și aceste lucruri trebuie obligatoriu să fie respectate.

 

 

O a doua chestiune, după ce se negociază soarta cetățenilor europeni, în cazul nostru, a românilor din Marea Britanie, este partea financiară, și aici vreau să clarific un pic lucrurile, fiindcă de la început, de când s-a discutat despre Brexit, s-a pus un pic greșit problema.

 

 

Foarte mulți au vorbit despre nota de plată pentru Marea Britanie. Nu este vorba de nicio notă de plată, nu este vorba de nicio amendă pe care Marea Britanie trebuie să o plătească. Însă este vorba despre angajamente financiare care au fost luate înainte de declanșarea Brexit-ului și toată lumea se așteaptă ca Marea Britanie să respecte aceste angajamente. Deci, despre acești bani vorbim, banii care au fost negociați, prinși în buget, și care, de exemplu, pentru România, se reflectă în banii cheltuiți pe proiecte pe coeziune, pe politică agrară, și așa mai departe, lucruri foarte importante pentru noi.

 

 

O chestiune care, de asemenea, mi se pare foarte importantă și vreau să o detaliez un pic este ce-am propus noi și, sigur, și alții au venit pe urmă cu aceeași propunere, așa numita secvențiere. Adică, la început se negociază partea de ieșire a Marii Britanii din Uniune și numai după ce se face un progres semnificativ în aceste negocieri se trece la partea a doua, care poate să stabilească în mare cum ne imaginăm o viitoare colaborare între Uniune și Marea Britanie după Brexit-ul care se va produce efectiv la începutul lui 2019.

 

 

Este foarte important de știut că la această reuniune s-a hotărât, și toată lumea a subliniat ferm, că se va trece la a doua fază de negociere doar după ce prima fază, de ieșire, aduce suficiente progrese și suficiente concluzii ferme.

 

 

Este, de asemenea, important de știut că nu avem de gând, nimeni dintre cele 27 de state să poarte negocieri separate. Uniunea este importantă și vom negocia doar împreună, nu vom negocia separat și nu vom negocia sectorial. Se va negocia totul la pachet de către echipa stabilită de noi. Această uniune este deosebit de importantă și va da greutate negocierilor din partea noastră, care credem că pot fi duse la un bun sfârșit.”

 

 

 

 

 

 

Întrebări jurnaliști: 

 

 

Jurnalist: Există zvonuri că UK în continuare o să insiste ca cele două etape să fie împreună. S-a discutat în vreun fel cum va reacționa Uniunea dacă Marea Britanie nu este de acord să urmeze aceste etape? Următoarea întrebare este dacă s-a decis ce înseamnă exact suficient progres înainte să trecem la partea a doua. Și ultima este ce s-a discutat despre agenții și când putem să ne așteptăm la o decizie?

Iohannis: Nu suntem dispuși să începem simultan negocierile pe ieșire și pe relația ulterioară. Deci nu, nu suntem dispuși la niciun compromis aici. Este clar, noi am decis să negociem așa. Trebuie să vedem lucrurile aici un pic într-o perspectivă foarte realistă. Noi vrem să rămânem parteneri buni cu Marea Britanie, vrem să construim o relație cât se poate de bună. Însă această situație de Brexit nu s-a ivit, fiindcă așa ne-am înțeles. Este o decizie unilaterală a Marii Britanii şi trebuie negociată în aşa fel încât Uniunea să nu piardă de aici.

Chestiunea agențiilor – foarte multă lume este interesată să primească sau să convingă UE 27 să aloce țării respective Agenția. Nu am discutat astăzi, doar ne-am înțeles asupra faptului că în iunie vom stabili criteriile, după care se va face o selecție și, în acest an deja, în toamna acestui an, va trebui luată o hotărâre, fiindcă aceste agenții trebuie să lucreze. Nu putem să oprim agenția din a lucra și atunci, ca să asigurăm o trecere lină de la o țară la alta, este nevoie de o decizie urgentă.

 

 

 

Jurnalist: (…)

Iohannis: Este o negociere și trebuie să lăsăm spațiul negocierii. Atunci când vom ajunge acolo, vom stabili în Consiliul European dacă s-a făcut progres sau nu. Dar cred că deja aveți indiciul - cele două puncte, oameni și pe urmă bani. Dacă reușim să ne înțelegem în ce privește soarta cetățenilor europeni și în ce privește banii datorați Uniunii, atunci cred că se poate găsi o definiție simplă a progresului suficient.

 

 

Jurnalist: Ați vorbit despre soarta oamenilor ca prim punct în tot ceea ce înseamnă aceste discuţii. Spuneți-mi, vă rog, în mod concret, ce înseamnă, de exemplu, pentru românii aflați acum în Marea Britanie această discuție vizavi de soarta lor și ce garanții le puteți dumneavoastră, ca Șef al Statului, oferi românilor din Marea Britanie?

Iohannis: Eu pot să ofer românilor toate garanțiile pe care le poate oferi UE 27 cetățenilor europeni. Și aceste garanții, o să vedeți, sunt foarte multe. Noi suntem hotărâți să negociem în așa fel încât cetățenii europeni, deci și românii, să nu aibă de suferit. Deci cine s-a stabilit acolo să aibă toate drepturile, de muncă, de reședință, de asigurare socială, de pensie și așa mai departe. Și sigur, în contrapartidă suntem dispuși să negociem condiții similare și pentru cetățenii britanici, care trăiesc, și sunt mulți, care trăiesc în țările UE 27.

 

 

Jurnalist: Ați spus un lucru important, nu avem de gând să purtăm negocieri separate. Acest lucru este specificat, este scris negru pe alb în documentul de astăzi, în cadrul stabilit astăzi? Există vreun soi de garanții?

 Iohannis: Da, acest lucru este stabilit și în liniile directoare aprobate astăzi. Însă noi am decis acest lucru deja cu mult înainte. Vă amintesc că în decembrie 2016 am luat o decizie de același tip, că negocierile se vor purta doar în format UE 27 și nu, cum se spune, pe bucăți.

Este foarte important fiindcă, la momentul inițial, s-a pus problema cum se negociază Brexit-ul, dacă piața internă este negociabilă pe bucăți sau nu, și atunci s-a ajuns la concluzia că nu se va negocia sectorial, fiindcă Piața Unică este indisolubil legată de cele 4 libertăți de mișcare și nu poate fi negociată pe bucăți, cum nu poate fi negociată relația bilateral. Nu se poate să avem o relație care privește UE 27 negociată în parte cu fiecare fiindcă nu este posibil să definim așa ceva. Noi suntem ferm hotărâți să nu negociem decât în format UE 27.

 

 

Jurnalist: În legătură cu agențiile, va fi o „luptă” în perioada următoare între cele 27 de state pentru felul în care se împart agențiile. Considerați că în România ar trebui să fie o astfel de agenție? Dacă da, care și ce faceți dumneavoastră personal pentru asta, dacă este în atribuțiile dumneavoastră?

Iohannis: Ar fi excelent pentru România dacă ar primi o agenție și cred că se va accepta, cel puțin am de gând să propun această problemă, să fie un criteriu ca țările care nu au până acum agenții să aibă un bonus în selecție.

Însă, trebuie să fim realiști pe de altă parte. Dacă ne gândim, de exemplu, la Agenția Medicamentului, despre asta vorbește cam toată lumea, este o agenție mare, cu o mie de oameni, o mie de specialiști, laboratoare, și așa mai departe. Și prima condiție, indiferent de ce discutăm politic, este ca statul respectiv să ofere un sediu. Deci, Guvernul României va trebui cu maximă celeritate, dacă dorește această Agenție, să identifice un sediu care poate fi pus la dispoziție nu cândva, acum, în această toamnă, pentru această Agenție.

Este primul pas. Al doilea este să fim deschiși la negocieri pentru condițiile pe care le oferim acestor oameni, fiindcă sunt condiții speciale, și de locuire, și financiare, și multe alte lucruri. Și atunci putem, ușor, ușor, să intrăm într-o competiție. Deci, încă o dată, vor fi criterii politice, dar criteriile hard, de logistică, sunt deja clare în momentul acesta și dacă nu putem să oferim așa ceva, mă tem că șansele vor fi foarte mici.

 

 

Jurnalist: Acum nu suntem pregătiți?

Iohannis: Acum, nu am auzit că Guvernul ar fi identificat un sediu care să poată fi oferit.

Jurnalist: Dumneavoastră ați făcut vreun demers politic?

 Iohannis: Nu, Guvernul face aceste demersuri și sper să se înțeleagă că e totul ok, toți vrem, toți facem lobby, dar fără sediu nu se poate.

 

 

Jurnalist: Domnule Președinte, la întoarcerea în țară intenționați să aveți din nou consultări cu partidele politice pe tema Brexit, să-i informați pe politicienii români în legătură cu ce s-a decis la această reuniune?

Iohannis: Politicienii români sunt întotdeauna informați despre ce discutăm, ce decidem, care este poziția mea. Există o formă de comunicare prin Ministerul de Externe care aduce tuturor la cunoștință ce s-a întâmplat. Deci, nu trebuie să îi văd ca să știe, trebuie ei să citească doar informările. Însă, este nevoie de discuții aprofundate, probabil, cel mai mult cu Guvernul, care are rolul principal în aceste chestiuni tehnice. Președintele participă la ședințele Consiliului European, însă la toate celelalte formate participă miniștrii sau, dacă nu participă miniștrii, atunci cei trimiși din ministere. Și sunt destul de multe formate, acolo se discută lucruri tehnice foarte complicate. Trebuie să fie reprezentanții Guvernului foarte, foarte bine pregătiți. Și în chestiunea Brexit-ului, sigur, rolul principal revine celor care ne reprezintă în Consiliul Afaceri Generale, care sunt oamenii Guvernului, unde se negociază cu echipa europeană condițiile foarte concrete care vor fi discutate pe urmă cu partea britanică. Deci trebuie să își joace fiecare foarte, foarte bine rolul pentru ca să avem succes. Vă rog!

 

 

Jurnalist: Tot în legătură cu Agenția, au fost mai multe state membre care au cerut deja o decizie la Summitul din iunie, dar înțeleg acum că este cel mai probabil că va fi o decizie la Summitul din octombrie. De ce această întârziere, să-i spunem? Și este clar ce se va întâmpla din momentul în care se ia decizia? Cât de repede va trebui Agenția să se mute? Va trebui să fie deja în noul stat gazdă înainte de 29 martie 2019?

Iohannis: La noi discuția a durat cinci minute. A fost propunerea Președintelui Tusk să stabilim în iunie criteriile și toamna să se ia o decizie, cel mai devreme probabil toamna. Nu a avut nimeni ceva împotrivă, deci a rămas așa cum s-a propus. Vă mulțumesc!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22