Băsescu:mor copii, mor oameni bolnavi de cancer.Oare s-a dezincriminat abuzul în serviciu?

Dora Vulcan | 29.04.2017

"Domnule Sorin Grindeanu, Domnule Augustin Lazar, mor copii, mor, inainte de vreme, oameni bolnavi de cancer. Oare s-a dezincriminat abuzul in serviciu?", scrie Traian Basescu pe Facebook, acuzand problemele cu aprovizionarea cu vaccinuri si medicamente oncologice.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

”Domnule Sorin Grindeanu, Domnule Augustin Lazăr, mor copii, mor, înainte de vreme, oameni bolnavi de cancer.

Oare s-a dezincriminat abuzul în serviciu?

„Dreptul la ocrotirea sănătăţii” este un drept fundamental, iar omisiunea de a asigura vaccinurile pentru copii şi medicamentele pentru cei bolnavi de cancer este un abuz în serviciu. Statul Român şi-a asumat, prin Constituţie, această responsabilitate.

1. Citez „Comisia de la Veneția consideră (că) prevederile penale naționale cu privire la abuzul în serviciu,....trebuie interpretate în sens îngust și aplicate cu un prag înalt, astfel încât să poată fi invocate numai în cazuri în care fapta este de natură gravă, cum ar fi spre exemplu: infracțiuni grave împotriva proceselor democratice naționale, încălcarea drepturilor fundamentale,...șamd.“

2. Constituţia României, Capitolul II, Drepturi şi libertăţi fundamentale, Articolul 34 - Dreptul la ocrotirea sănătăţii.

3. CEDO - ARTICOLUL 7

Alin 2. Prezentul articol nu va aduce atingere judecării şi pedepsirii unei persoane vinovate de o acţiune sau de o omisiune care, în momentul săvârşirii, era considerată infracţiune potrivit principiilor generale de drept recunoscute de naţiunile civilizate.

Cu toate acestea, nimeni nu este acuzat de abuz în serviciu pentru lipsa vaccinurilor pentru copii şi nici pentru lipsa din farmacii a citostaticelor de care depinde viaţa celor bolnavi de cancer. Totuşi, Domnule Grindeanu, mor copii, mor oameni.

Avem, în schimb, parte de declaraţii idioate ale lui Liviu Dragnea şi ale ministrului sănătăţii.

Sau, poate, abuzul în serviciu, ca sancţiune penală, este bun pentru vânătoarea selectivă şi nu prezintă niciun fel de interes a fi aplicat acolo unde chiar este cazul”, scrie "Băsescu pe pagina sa de Facebook.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Efectul ieftinirii forțate: medicamentele pentru cancer nu se mai vând în România. E oficial

 

 

 

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, producatorii a 11 dintre cele mai importante medicamente care tratează cancerele au informat că renunță la autorizația de punere pe piață din motive comerciale, anunță vineri, pe blog, jurnalista Paula Rusu. Urmează retragerea celor pentru copii.

 

 

E vorba de medicamente vitale pentru cei care suferă de cancer de colon, pulmonar, ovarian, mamar, leucemii sau chiar despre un calmant al durerilor destinat pacienţilor în fază terminală. Medicii susţin că impactul va fi devastator pentru bolnavi. Șeful guvernului a găsit, însă, de cuviință să ia în derâdere reţeaua citostaticelor, iniţiată de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, pe când nu era ministru, prin care mulţi oameni au fost salvaţi, omițând să spună că decizia ieftinirii forțate și populiste a medicamentelor nu a fost luată de fostul guvern și că soluția lui Voiculescu a fost o inițiativă personală, nu pe banii statului ci pe banii celor din rețeaua creată de el - o inițiativă civică de excepție - ca reacție tot la lipsa de soluții a unei guvernări PSD și în timpul ei: guvernarea Ponta, pe când tânărul Voiculescu, un expat la o bancă austriacă, ajuns acolo pe propriul eforit și IQ a arătat că-i pasă de semenii săi în suferință din țară.

De acest gen de inițiativă își bate joc, mai nou, miștocarul Grindeanu, prim-ministru al unei țări în suferință din cauza măsurilor pe care le-a luat.

Urmează retragerea medicamentelor pentru copiii bolnavi de cancer.

 

 

 

 

Președintele Asociaţiei Bolnavilor de cancer, Cezar Irimia, spune că aproximativ 110 mii de pacienţi au fost depistaţi numai de curând cu această afecţiune. Conform estimărilor realizate în lipsa unui registru naţional de cancer, în România trăiesc aproape un milion de bolnavi de cancer. Şi alţi pacienţi se confuntă cu lipsa medicamentelor. Peste 1.300 de bolnavi de hemofilie nu mai au pastile de două luni, iar peste 70 de mii de bolnavi de Parkinson au rămas fără un medicament vital. Totodată, bolnavii de diabet să plâng că abia găsesc insulină în farmacii.

 

 

 

Ce spune ministrul Sănătăţii

 

 

 

Pe de altă parte, Florian Bodog a declarat la Realitatea TV că pacienţii nu trebuie să se neliniştească.

 

 

”E vorba de 11 molecule, și nu de 11 producători. La momentul la care am aprobat acest lucru, am avut o discuție cu importatorii. Noi am respectat totate solicitările pe care asociațiile de pacienți le-au avut. Am avut solicitări de retragere de pe piață de la companiile care produc medicamentele. Pacienții nu trebuie să se neliniștească. Atunci când companiile vor retrage medicamentele, vom căuta soluții. Pentru unele medicamente există alternative mai iefitne".

 

 

 

În plus, ministrul a mai spus că este luată în calcul scăderea taxei de 20% şi a mai anunţat că vor exista discuţii cu Ministerul de Finanţe în acest sens:

 

 

 

"Noi suntem primul guvern în care am cerut modificarea taxei de 20% la medicamentele generice. Nu pierdem vremea, suntem în prim proces de decizie. Guvernul este total angajat în a rezolva politica pacienților români. Este luată în calcul scăderea taxei de 20%. Se fac în momentul de față în evaluări. Susținerea mea pentru reducerea taxei se va face după discuțiile cu Ministerul de Finanțe”.

 

 

 

Medicamentele vizate:

 

SUFENTANIL  – calmant al durerilor destinat pacienților cu cancer în fază terminală

IRINOTECAN –  cancer de colon, cancer pulmonar

EPIRUBICIN – cancer mamar

RHOMUSTIN – leucemii, cancer cerebral

CICLOFOSFAMIDA – leucemii, cancer ovarian, cancer testicular, cancer mamar, cancer pulmonar

NOGRON – tumori cerebrale

COLOXET/CAPECITABINA – cancer de colon, cancer rectal, cancer gastric, cancer de sân

CARBOPLATIN  – cancer ovarian, cancer de plamâni

 

 

 

 

 Firmele producătoare precizează că motivul pentru care renunță să mai aducă aceste medicamente în românia este cel comercial. Guvernul Grindeanu anunțase, la începutul lunii aprilie, că a scăzut prețul medicamentelor cu 35 la sută, așa cum a promis în campania electorală.

 

 

 

În replică, medicii și producătorii au încercat din răsputeri să-i convingă pe reprezentanții Ministerului Sănătății  "că măsura e ucigașă, că noțiunea medicamente și mai ieftine va înseamna pentru pacientul român fără medicamente”, explică Paula Rusu pe blogul ei.

 

 

 

 

 

 

Reacția lui Grindeanu: săgeți otrăvite spre vechiul guvern. Măsura ieftinirii forțate a luat-o însă guvernul său

 

 

“Acest Guvern și eu personal ne asumăm să rezolvăm problema accesului la tratament al românilor, o dată pentru totdeauna. Nu vom merge să le aducem medicamente cu rucsacul și nici nu vom recurge mereu la soluția extremă a achizițiilor speciale. Dar pentru a reuși avem nevoie de ajutorul dumneavoastră, al industriei. Vrem să veniți alături de noi, să ne ascultăm reciproc și să găsim soluții. Să-i ascultăm pe medici și pe pacienți și să le înțelegem nevoile. Nu vom reuși decât dacă lucrăm împreună. Soluția fostului Guvern la problemele sănătății a fost să facă un site unde românii să se poată plânge de medicamentele sau vaccinurile care lipsesc, uitând să și rezolve problemele lor. Dacă asta este soluția la aceste probleme, să nu ne mirăm că suntem în această situație”

 

 

 

articolul integral, aici

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22