Tudorel Toader afirma că pachetul de legi pe Justiție va fi finalizat azi și trimis la CSM

E.b. | 02.05.2017

Pachetul de legi referitoare la Justiție ar trebui să fie finalizat și trimis la CSM, pe 2 mai, pentru ca acest organism să-l mai parcurgă încă o dată, spunea Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, la 25 aprilie.

Pe aceeași temă

 

Iar în ziua în care primeşte avizul CSM, va fi trimis la Guvern și la Parlament, susţinea Toader, în urmă cu o săptămână, în ședința Comisiei juridice a Senatului din 25 aprilie.

 

Șerban Nicolae, președintele Comisiei juridice senatoriale, i-a solicitat ministrului Toader să precizeze care este stadiul propunerilor MJ pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în condițiile în care săptămâna viitoare vor fi reluate dezbaterile parlamentare pe acest subiect.

 

"Pe rolul Parlamentului se află cinci proiecte de lege, toate referitoare la legile justiției. Le-am inventariat și eu, toate pot fi puse în discuție și adoptate independent de ceea ce venim noi. Una dintre ele este din 2008, OUG 46/2008 (Ordonanța de Urgență pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor — n.r.) prin care se dorea intrarea în magistratură doar pe simplu interviu la o vechime de 18 ani", a precizat Tudorel Toader, conform Agerpres.

 

El a subliniat că se lucrează la pachetul de legi pe Justiție și a amintit că fostul ministru Florin Iordache a repus practic în discuție un proiect din urmă cu doi ani.

 

"Lucrăm la pachetul de legi referitoare la Justiție, eu am declarat public și într-un alt cadru — pachetul de legi vine din anii precedenți, domnul ministru Iordache l-a reactivat, l-a repus în discuție în ianuarie anul acesta și l-a trimis CSM pentru a-și formula puncte de vedere, deoarece au trecut doi ani de la inițierea proiectului, având în vedere că avem o altă structură, o altă componență a CSM. Domnul ministru Iordache a trimis proiectul de lege la CSM în luna ianuarie și MJ a primit propunerile, observațiile CSM în cursul zilei de ieri, adică după trei luni. Noi lucrăm în momentul acesta cu toată turația la maximum pentru actualizarea, preluarea acelor soluții, propuneri pe care le considerăm viabile", a spus Tudorel Toader.

 

Potrivit acestuia, cel mai probabil proiectul va fi finalizat și, marți, ar trebui să fie trimis la CSM pentru o trecere în revistă finală, urmând ca apoi pachetul de legi să fie trimis la Guvern și la Parlament.

 

"Am vorbit și astăzi cu colegii mei, probabil până vineri dăm forma finală a proiectului, nu trebuie să-l mai punem în transparență decizională, în dezbatere publică, pentru că inițial proiectul de lege a parcurs această etapă. Vom trimite însă forma finală la CSM, să vadă ce am preluat și ce n-am preluat, fapt care cel mai probabil se va întâmpla săptămâna viitoare. Cu toții vom fi prinși săptămâna viitoare în vizita de evaluare cu MCV, dar sperăm că CSM, printre multele activități pe care le vom avea, va găsi răgazul să parcurgă acest draft, această formă finală, care nu mai așteaptă 30 de zile, pentru că a fost în transparență decizională. Ceea ce înseamnă că noi imediat marți trimitem la CSM, iar în ziua în care avem de la CSM avizul noi trimitem la Guvern la prima ședință și la dumneavoastră (la Parlament — n.r.)", a mai afirmat ministrul Justiției, la ședința Comisiei juridice a Senatului din 25 aprilie. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22