Premierul ceh demisionează după conflictul cu ministrul de Finanțe, suspect de fraudă

Dora Vulcan | 02.05.2017

Premierul ceh Bohuslav Sobotka (foto) și-a anunțat marți demisia, în urma unui conflict cu ministrul de Finanțe, influentul miliardar Andrej Babis, suspectat de fraudă fiscală, transmite Agerpres, care citează AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 Demisia premierului antrenează demisia întregului guvern ceh. ''Îi voi prezenta în scurt timp demisia mea președintelui Milos Zeman. Este inadmisibil ca Andrej Babis să rămână în postul de ministru de finanțe'', a declarat premierul social democrat, într-o conferință de presă. ''Vreau să las libere mâinile partidelor coaliției pentru a putea lansa negocieri cu privire la soluționarea situației sau a se pune de acord în legătură cu organizarea alegerilor mai devreme decât data prevăzută'', a mai spus Sobotka, transmite AFP.

 

 

Legislativele sunt prevăzute în mod normal pentru 20-21 octombrie.

 

 

Purtătorul de cuvânt al președinției cehe, Jiri Ovcacek, nu a dorit să comenteze deocamdată declarația lui Sobotka.

 

 

Premierul a pus din nou sub semnul întrebării modul în care Babis a achiziționat creanțele grupului său Agrofert pentru 1,5 miliarde de coroane (circa 55 milioane de euro), precum și proveniența banilor, referindu-se la suspiciunile de evaziune fiscală legate de această tranzacție.

 

 

''Regulile trebuie să fie valabile pentru toată lumea. Ministrul Babis se confruntă cu un enorm conflict de interese'', a mai spus Sobotka despre miliardar, care a respins în repetate rânduri toate acuzațiile.

 

 

''Dacă aș fi propus demiterea ministrului Babis, aș fi făcut din el un martir. Deja de mai multe zile se pregătește intens pentru acest rol de martir'', a mai explicat premierul.

 

Miliardarul Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om din țară, a bulversat scena politică tradițională din Cehia odată cu ascensiunea formațiunii sale în 2011.

 

Concernul său, Agrofert, este cel mai mare angajator privat din țară, deținând peste 250 de firme — în industriile media, chimică, alimentară, forestieră, dar și clinici de fertilitate — cu peste 30.000 de lucrători.

 

Potrivit sondajelor, Babis este politicianul cu cea mai ridicată cotă de popularitate în Cehia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22