Necesitatea unei poziţii comune a guvernelor UE

Michael Gahler | 03.05.2017

1. Pentru cine ați fi votat la ultimele alegeri din SUA, pen­tru Hillary Clinton sau pentru Donald Trump?

Pe aceeași temă

2. Ce legătură există între viziunea noului președinte în do­meniul politicii externe și tra­dițiile republicane din Ame­ri­ca?

3. Cum va influența Administrația Trump re­lațiile Europei cu partenerii săi?

4. Ce se va schimba în NATO sub noua ad­mi­nistrație de la Washington?

5. Cum vedeți relațiile dintre PPE și Ame­rica lui Donald Trump?

6. Cum analizați raidurile SUA în Siria, îm­potriva regimului Assad?

 

 

1. Pentru Hillary Clinton.

 

2. În opinia mea, în mod tradițional, republicanii au susținut cu putere relația transatlantică atât în cadrul NATO, cât și în plan bilateral, cu statele membre individuale. Au fost foarte critici și au ex­primat îndoieli față de ma­joritatea activităților ru­sești, dacă acestea nu se ba­zau pe acor­duri bilaterale sau mul­tila­te­ra­le, cum a fost cazul în do­meniul dezar­mării. Mai mult, au fost mai degrabă pentru comerțul liber decât pentru protecționism.

 

3. Încă nu știu.

 

4. Decizia de a avea ca obiectiv 2% cheltuieli de apărare în următorii ze­ce ani datează de la Summit-ul NATO din Țara Galilor din 2014. Trump ce­re mai mult din acest punct de ve­dere, dar în esență nu este nimic nou. Ad­ministrația sa și-a reafirmat an­ga­ja­mentele în privința NATO cu mai mul­te ocazii, cum ar fi la Conferința pen­tru Securitate de la München.

 

5. Ar trebui să urmărim con­tacte directe, în special în Congres și pe cât posibil în cadrul administrației, pen­tru a ne transmite punc­tele de vedere. Mai mult, Co­mi­sia Europeană, pre­șe­din­tele Consiliului Eu­ro­pean, Donald Tusk, ca și gu­ver­ne­le noastre conduse de lideri PPE ar trebui să aibă un impact di­rect în cadrul contactelor res­pec­ti­ve. Dar, din moment ce Trump pare să des­con­si­dere UE ca instituție într-o oa­recare măsură, ar trebui ca și toate gu­ver­nele noastre să fie obligate să su­bli­nie­ze po­zițiile noastre comune ca UE.

 

6. Este un indiciu clar că SUA con­ti­nuă să-și asume rolul de principală parte interesată în regiune. Nici Ru­sia, nici Siria nu ar trebui să-și în­chi­pu­ie că își pot desfășura agenda ne­stân­jenite sau fără a ajunge la o în­țe­le­gere cu SUA.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/logogroup_RO_full-color.jpg

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22