Intelighenția – inamic al statului iliberal

Guvernarea PSD-Dragnea se teme de intelighenția în formare, care este întotdeauna inamicul statului iliberal.

Andrei Cornea 03.05.2017
SHARE 29

De același autor

 

Regimurile autoritare (cel comunist de pe vre­muri, ca și cele „iliberale“ de azi) au o problemă cu intelectualii umaniști și, de aici, cu instituțiile care îi formează și în care aceștia pot lucra. Motivul evident e că o mare parte din ceea ce se nu­mește cu un cuvânt preluat din rusă (nu în­tâmplător) „intelighenția“ – adică intelectualii cri­tici la adresa regimului – se recrutează dintre intelectualii umaniști și mai puțin dintre fizicieni, matematicieni, ingineri sau medici. Motivul e simplu: prin însăși profesia lor, in­te­lec­tualii cu formație socio-umană pot dezvolta pers­pective critice asupra societății în ansamblu și în detalii, prin care să contrazică vederile oficiale. De asemenea, adesea ei posedă și abilitatea de a ex­prima acele perspective într-un limbaj con­vin­gător, motiv pentru care ajung mai prezenți în me­dia – ceea ce e mai rar cazul cu ceilalți inte­lec­tuali. După părerea mea, rolul intelighenției în lumea „post-adevăr“ a devenit mai important ca oricând, deoarece tocmai gândirea critică, dar și instruită a intelighenției poate respinge cu autoritate diferitele tipuri de teze iliberale și teo­rii ale conspirației prezente online sau offline, pro­movate de forțe naționale sau puteri im­pe­riale, precum Rusia.

 

Apare deci evident că departamentele și facul­tă­țile de științe socio-umane, nu cele de chimie și geologie, de la universitățile importante și cu pres­tigiu sunt locurile unde se formează și se reproduce intelighenția unei țări, capabilă să con­teste public autoritatea și a cărei voce poate fi ascultată de pături mai largi ale populației. Iar dacă acea țară alunecă spre populism iliberal, gu­vernele vor încerca să limiteze influența și pon­derea acelor departamente și facultăți. Este ceea ce a făcut Guvernul Orbán al Ungariei, decizând, sub pretexte ridicole, să închidă Universitatea Central-Europeană, finanțată de George Soros, pe care n-o putea controla, care avea un bine me­ritat prestigiu academic și care a contribuit mult, din 1989, la formarea unei noi intelighenții în spațiul postcomunist și nu doar maghiar.

 

Același scop îl au și recentele măsuri luate de ministrul Cercetării, Șerban Valeca, în privința con­siliilor naționale prin intermediul cărora se fi­nanțează și se evaluează cercetarea științifică din România – cel mai important dintre ele fiind CNCS. S-a observat imediat că, în noile consilii numite prin ordin de ministru, ponderea ma­ri­lor universități din România – București, Cluj, Iași, Timișoara, reunite într-un consorțiu -, a scă­zut mult, crescând în schimb ponderea unor mici universități din provincie; de exemplu, Uni­versitatea „Babeș-Bolyai“ are un singur re­pre­zentant în cele patru consilii, care numără în to­tal 96 de membri!

 

Dar d-l Flavius Solomon, într-un ar­ti­col de pe Con­tributors, observă ce­va și mai grav: în CNCS, din 21 de mem­bri numiți acum, niciunul nu apar­ți­ne domeniilor umaniste – is­torie, fi­lo­zofie, litere, studii culturale, arte. El observă că acest fapt va crea blo­ca­je instituționale, atunci când va tre­bui să fie evaluate revistele aca­de­mi­ce, edi­turile cu profil umanistic, că nu vor putea fi validați experții eva­luatori în domeniile respective, nu vor putea fi elaborate me­to­do­lo­giile de evaluare a școlilor doctorale etc. E imposibil de crezut că această eva­cua­re a do­me­niilor umaniste ar fi o sim­plă eroare. Ea e un act de­li­be­rat, politic.

 

Într-adevăr, dincolo de blocajele ad­ministrative și birocratice, trebuie să vedem eliminarea umaniștilor din CNCS și, în general, reducerea dras­tică a universitarilor proveniți din marile universități în consilii ale cer­cetării într-o lumină politică: gu­ver­narea PSD-Dragnea se teme de in­te­lighenția în formare. Demonstrațiile masive din februarie-martie au arătat că o mare parte a claselor educate, mai ales tinere, din România a ieșit din apatia politică. Are energie și sim­țul valorilor fundamentale; îi lipsește însă o intelighenție pe măsură, cu sus­ținerea căreia să impună pe scena politică, prin vot și participare, un li­beralism esențial, prin care să pri­ve­ze PSD de actualul cvasi-monopol al puterii. A pune bețe în roate cer­ce­tă­rii umaniste, a descuraja marile uni­versități care o pot produce înseamnă a discredita prin diverse trucuri ad­mi­nistrative și propagandistice aceas­tă intelighenție în formare sau for­mată; sunt metode vechi și încercate de toate regimurile cu vocație au­to­ri­ta­ră, care se tem de intelectualii cri­tici și de instituțiile universitare care îi produc. Desigur, ele sunt și acțiuni care fidelizează o mediocritate uni­ver­sitară, bucuroasă să extragă emo­lu­men­te materiale suplimentare și satis­fac­ții onorifice prin îngrădirea ri­va­li­lor mai merituoși. Dar scopul final nu tre­buie pierdut din vedere: lupta este esen­ți­al­­mente politică, iar in­te­lighen­ția es­te întotdeauna inamicul statului ili­be­ral, indiferent de culorile sub ca­re acesta din urmă alege să se prezinte. 

Comentarii 29

flo - 05-08-2017

Se stie ca universitatile noastre sunt in genere o colectie de sinecuri si de confrerii-clientele politico-personale, nu au nimic de-a face cu o universitate in sensul adevarat al cuvantului, care are doua obiective : sa fie un spatiu primitor, centrat pe student si difuzarea cunostintilor; un loc unde se incurajeaza si se face cercetare, adica imbogatirea cunostintelor. Universitatea romaneasca este sub orice critica ambele capitole, personalul de acolo e de un carierism banal si fara vocatie. Oamenii stau acolo pana pleaca la un minister, la o functie politica, mai lucreaza part-time in doua locuri si la guvern si la privat (fara sabbatical, ca in afara), in sfarsit seminarii nu tin, stundetii nu au, programe de cercetare nu au, ci raspuns la niste mailuri si semneaza niste hartii pe care scrie x a depus lucrarea de licenta-master-doctorat etc si raspund la cateva mailuri, tin un speech etc. Eu daca asi fi profesor doctor....etc...in Romania, macar 10% pe bune profesor, mi-ar fi rusine sa ma recomand cu titlul asta, la cat de jos a ajuns totul.

Răspunde

un om - 05-07-2017

Dupa intelectualii trumpisti cu care ne-am pricopsit recent, mai bine ne lasam pagubas : nici antiamericanism virulent de extrema stanga, dar nici sa copiem cele mai absurde idei dintr-o tara care are probleme serioase si un pic diferite de-ake noastre, chiar daca e bogata. Ideologia ieftina strica lucrurile. La fel cu Franta, ci socialismul de parada sau cu UE sau orice. Trebuie judecata echilibrata si interna, sa ne vedem de-ale noastre, de saracie, de inegalitate, de lipsa de oportunitati ale tinerilor, de coruptie, de institutii care nu functioneaza, de necivilizatie incultura si analfabetism care face neplacut traiul in comun, de pericolul cu rusii etc

Răspunde

bogdan - 05-06-2017

Romania este o tara atat de disfunctionala social-politic si cu oameni atat de rudimentari si de imorali, mai ales generatia mai in varsta in functii de conducere in orice de la ziare la universitati la firme si ministere, incat nu merita sa te bati pentru ea! eu cred ca cei mai buni din generatia tanara au abandonat´-o sau, daca mai sunt naivi, o vor abandona curand. E o tara in care nu poti sa te realizezi muncind onest, ci te zbati in saracie si frustrari, pur si simplu, fie pentru ca esti furat social, fie pentru ca nu esti deloc sustinut social, totul e distorsionat si intors poe dos.

Răspunde

ion - 05-06-2017

acolo aia tineri sunt hipsteri marxisti cu aere anarho-frantuzesti si aia batrani cum zici, sunt amestecate extremele si generatiile, e praf, dezorganizare, superficialitate, lipsa de pregatire, ca peste tot la noi, se demotiveaza studentii si nu se creste intelectual, nu exista nicio notiune de cercetare, echipa, baze de date, urmarirea problemelor, e la nivelul universitatii din secolul XIX

Răspunde

cititor - 05-06-2017

Intr-o tara in care ai jurnalisti ca Ionut Balan, sau Teodor Bratos, sau Victor Roncea, sau altii, care sunt antisemiti, ceausisti, comunist´-nationalisti, destul de influenti, facatori de opinie publica cu state vechi si oameni de legatura pentru guvernul BNR in presa )ca si Gabriel Vranceanu Firea, pana de curand) si diversi politicieni din spectural nationalist de stanga, cred ca intelectualii anti-iliberali sunt putini...

Răspunde

andrei - 05-06-2017

Daca intelectualii anti-iliberali sunt cei de pe contributors.ro ´- apropo, un site apendice altui site, Hotnews, care e finantat si creat de un broker urmarit penal care se ascunde ca Ghita, dar din cand in cand scrie pe net - n-avem deloc noroc la intelectuali. Nivelul scrierilor de pe site-ul asta a ajuns extrem de jos, tot felul de agitati si extremisti ideologi, plus cativa birocrati mai vechi expirati, pare asa un grup de prietenii si cunostinte, care nu au nicio grija in exprimare si niciun continut de idei, multa ideologie goala si desantata, multe truisme si auzite ´- nu se compara cu niciun site de opinie din afara.

Răspunde

eu - 05-06-2017

Lasa´-l pe Ion Heliade Radulescu, ca e mort de mult : citeste dispretul cu care Plesu si altii scriu despre stiinta, si nu ma refer la astrofizica, ci chestii banale, precum stiinte sociale, statistica aplicata sociala, studii stiintifice sociale, economie etc care nu exista in universitatea romaneasca decat din intamplare

Răspunde

Liviu din Timisoara - 05-06-2017

Declinul a inceput din clipa in care, dintr-un elan general, a crescut masiv numarul de locuri in facultati si, pe cale de consecinta, au disparut examenele de admitere. Ca locuri bugetate, ca locuri nebugetate ... habar n-am cum se organizeaza. "Pe vremea mea " erau niste burse si, in rest, fiecare isi platea masa-casa. Nu exista plata scolarizarii - locuri " nebugetate"...adica cei care, in trecut, picau la examenele de admitere. Asta ca s-o spuneam p-a dreapta. Discutia este ampla, trebuie rupt in cerc vicios, da intai tre sa asteptam sa se termine cu furatu ...

Răspunde

cristi - 05-06-2017

Numai intelectuali cretini profesori la Facultatea de Stiinte Politice din Bucuresti sa nu fie, toata tatele femei de-acolo si toti misoginii si abrutizatii primitivi care predau acolo, cu intelectuali umanisti ca aia, mai bine te lasi pagubas! unii nici nu vin la oerele la care sunt platiti si daca vin tot degeaba! e o coruptie si dezorganizare si o aiureala fenomenala!

Răspunde

defender - 05-05-2017

De mult n-am mai citit ceva atât de inept. Domnul Liiceanu a făcut cumva 10 ani de opoziție fostului președinte...saul-a ridicat în slăvi pe unde a apucat?

Răspunde

bogdan - 05-05-2017

imaginea romaniei e foarte proasta in afara, facuta in general de un altii cu o doza buna de xenofobie resentimentara aproape metodica in ultima vreme printr-un amestec de referinte la Dracula, Ceausescu, saracie, coruptie, bigotism etc, si din cauza asta esti tratat mai prost ca roman afara. E ceva adevar in ideea ca occidentalii, chiar ne urasc de data asta : ei cred ca saracii trebuie sa ii spele pe ei la fund, daca esti nu stiu ce medic imigrant, nu sa aiba pretentii; iar acum cu criza li se pare ca li se ia lor o bucata de paine.

Răspunde

tom - 05-05-2017

Nu e chiar asa : nu trebuie s aai nimic cu Soros si cu ONG-urile lui, ca sa vezi ca multe ONG-uri, think-tankuri, organizatii non-orift americane si americano-internationale sunt pur si simplu grupuri de interes organizate, care functioneaza ca portavoce pentru cine le plateste, bineinteles sunt si oameni care cred in unele idei, dar in general ei produc la comanda ce vor finantatorii care sunt de regula miliardari si diverse sindicate : studii (toata lumea are studii sa demonstreze orice), proteste, lobby, diverse activitati cu impact media care sa repete o idee (taxe mici, taxe mari, marijuana legala, casatorii homosexuale, benzina din etanol etc) pana ce se obisnuieste lumea cu ele, si sunt si multi naivi care nu judeca singuri chestiile astea, caci nu au capacitatea la multitudinea de subiecte conectate, si dupa ce aud de o suta de ori o chestie, promovata cu o agresivitate mediatica si insinuare in toate sferele sociale de la universitati la oficiali publici, deci dupa ce aud o chestie de o suta de ori, li se pare ca au inteles-o si ca e si ideea lor, desi multi nu discern lucrurile.

Răspunde

Corto - 05-05-2017

Isra-Elite poate...

Răspunde

BASCA - 05-05-2017

Aproape toti cei care s-au realizat profesional in afara tarii (poate si aici) avand studiile umaniste sau ingineresti facute loco,s-au realizat in pofida organigramei impuse,foarte mult autodidact,sa nu uitam,comunistii au masluit si maculat tot afara de stiintele exacte pe care ni le-au bagat pe gat cu giotura.Revenind,poate dl Cornea a tras prea mult spuza pe turta lui dar cred, totusi, ca pornise de la faptul ca actuala guvernare nu da doi bani pe umanisti ci doar cativa arginti pe unii mai loiali.

Răspunde

Vicentio B. - 05-04-2017

Sau cum zicea Eminescu: "Toate-s vechi şi noi sunt toate!" context in care stimate domnule Andrei Cornea, va transmit TREI aspecte care sintetizeaza la randul lor realitati incontestabile, si anume: 1) am declarat in repetate ori ca sunt UN FAN al declaratiilor devenite publice cu ocazia infiintarii GDS recte a Revistei 22; 2) am declarat repetat ca, personal, si evident NU sunt singurul, va consider un REPER in activitatea dvs. din cadrul DGS recte Revista 22; 3) DAR, cu mare regret constat, si evident nu sunt singurul, faptul ca induceti o anumita TEMA, NU respundeti in mod sinteza la opinia celor care va citesc cu vizibile active de BUNA – CREDINTA, pentru a se construi un contur/perimetru de "azi mai bine decat ieri, maine mai bine decat azi", de TEMA indusa se “allege praful”, dar induceti o alta, care are aceisi soarta. Adica, un fel “perpetum mobile” pagubos, referitor la care avem voie, mai bine spus, ar trebui sa va puneti intrebarea, teribil de actuala, a NEMURITORULUI – Constantin Tanase (citat): “Şi cu asta ce-am făcut? Ne-am trezit din hibernare Şi-am strigat cât am putut: Sus Cutare! Jos Cutare!? Şi cu asta ce-am făcut? Am dorit, cu mic, cu mare, Şi-am luptat, cum am ştiut, S-avem nouă guvernare? Şi cu asta ce-am făcut? Ca mai bine să ne fie, Ne-a crescut salariul brut, Dar trăim în săracie? Şi cu asta ce-am făcut? Ia corupţia amploare, Cum nicicând nu s-a văzut, Scoatem totul la vânzare? Şi cu asta ce-am făcut? Pentru-a câştiga o pâine, Mulţi o iau de la-nceput, Rătăcesc prin ţări străine? Şi cu asta ce-am făcut? Traversam ani grei cu crize, Leul iar a decăzut, Cresc întruna taxe-accize? Şi cu asta ce-am făcut? Totul este ca-nainte, De belele n-am trecut, Se trag sforile, se minte, Şi cu asta ce-am făcut? Se urzesc pe-ascuns vendete, Cum nicicând nu s-a văzut, Ţara-i plină de vedete, Şi cu asta ce-am făcut? Pleacă-ai noştri, vin ai noştri! E sloganul cunoscut; Iarăşi am votat ca proştii, Şi cu asta ce-am făcut? " PS. DACA declarati stimate domnule Andrei Cornea, “un cuvânt preluat din rusă (nu în¬tâmplător) „intelighenția“ - , va transmit/ va sugerez sa va intrebati cu referire la un anumita maxima latina, proveninta Cicero, cum este posibil ca INTELECTUALUL Traian Basescu, in perioda finala a eercitarii functiei PREZIDENZIALE sa numeasca Legislativul “ puscariabilii din Parlement” – iar dupa terminarea mandatului la Cotroceni, sa "lupte" pentru a ajunge el insusi SENATOR in acelasi Parlement – sa numesca pe aceiasi “puscariabilii” – drept “ELITA POLITICA”.

Răspunde

tom - 05-04-2017

In Romania, problema este ca universitatile sunt ocupate de cadre contra-selectate, dintre cei mai semidocti, mai superficiali, mai lipsiti de vocatie sau mai extremisti ideologic si nesimtiti oameni, inclusiv universitati si facultati care numara printre ele mici "vedete" : e un cancer care continua, care a cangregat intregul sistemul universitar, mult dincolo de problema plagiatelor si titlurilor de doctori obtinute cu plagiat, si care il face nefrecventabil si il va tine nefrecventabil nu doar ultrasubperformant pentru decenii de acum inainte. Exista pur si simplu facultai in care nu se mai preda ce scrie la intrare sau calitatea e sub liceul de acum 10 ani, ca sa nu mai vorbim de un mediu social si relatii birocrati/secretare-profesori-studenti de...mahala. Nu o sa vina salvarea de la intelectuali in conditiile astea.

Răspunde

Toma Pop - 05-04-2017

Asa,doar pentru minima responsabilitate referitor la cele scrise.te-as ruga pe mataluta,mare daignostician al bolilor umaniste,sa exemplifici pentru mintile noastre neajutorate,cu nume si opera: Intelectualii umanisti,de la Heliade Radulescu incoace care au urat stiinta,stiintele sociale aplicate,economia (??).Si,asa,pentru luminarea mea,cel putin, cum naiba functioneaza critica literara bazata pe statistica?!

Răspunde

Alexandru - 05-04-2017

Domnule Cornea,este multa aroganta de umanist in pledoaria dumneavoastra.Marginalizarea culturii umaniste in Romania de astazi nu provine din faptul ca representantii sai ar fi adversari ai PSDului(nici nu este adevarat,in ianuarie au manifestat indeosebi specialistii si nu socilogii,scriitorii sau filosoifii) ci din pragmatismul ingust al unei guvernari incompetente. Cred ca trebuie sa va feriti de a opune cultura umanista celei tehnice deoarece nu veti putea argumenta nimic si veti deveni si ridicol.Nu uitati ca daca Romania inseamna ceva in lumne aceasta se datoreaza oamenilor de stiinta si inginerilor care s-au realizat in marile institutii academice si in companii de varf.

Răspunde

cristian sirb - 05-04-2017

De cand naiba e ȚliberalȚ o insulta? Eu sunt liberal, dar nu sunt de stinga! Va rog nu mai amestecati americanismul acesta cu liberalimsul european. Nu stiu de cand a devenit rusinos (ca si cum am fi comunisti sau fascisti) sa fiu liberal!

Răspunde

Florin - 05-04-2017

Multi intelectuali evrei de "stanga", vezi d.e. B-H Levy, A. Gluksman, intelectualii New Yorkezi neoconservatori,etc. sunt foarte de dreapta insa cand vine vorba de politica Israelului... Asa ca...Apropo, dvs. ce parere aveti de Netanyahu? Liberal, iliberal?...

Răspunde

cristian sirb - 05-04-2017

Am vazut suficient angajare politica a intelectualilor, multi compromisi pe veci, de partea lui Basescu. Riscul este enorm sa ajungi sa sustii, in cunostinta sau necunostinta de cauza, un personaj infect, care pozeaza in ceea ce vrei tu sa vezi, un timp, ca apoi sa intoarca macazul si sa devina ce a fost dintotdeauna, un neica-nimeni, golan de Dambovita ca oricare altul. Implicarea intelectualilor o vad mai mult la nivel de formare de opinii, si nu inregimentare politica. Multi dintre sustinatorii lui Basescu vor ramane compromisi politic pana la finalul zilelor. Iar acum, vine o data in plus compromiterea pe care, vrand sau nevrand, Basescu o arunca asupra lor situandu-se in tabara pro-gratiere.

Răspunde

cristian sirb - 05-04-2017

Daca vorbim despre intelectualii in curs de formare, da. Avem speranta ca ei vor constitui si sustine rezistenta la iliberalism. Dar daca vorbim despre unii membri ai intelighentsiei de azi, recte Sever Voinescu, TRU etc, acestia par a cocheta cu fluturari candide de gene cu ideea autoritarismului (ca o concesie pentru ca autoritarismul contine si o doza consistenta de conservatorism)... Nu-i cunosc personal, este o remarca bazata pe ce scriu respectivii autori.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 05-04-2017

Observ comentarii potrivit carora autorul ar subestima intelectualitatea tehnica sau, chiar mai rau, ar instiga pe unii impotriva altora. In ceea ce priveste instigarea, depinde de reactia fiecaruia la afirmatii legate de numarul de membrii in foruri academice, din partea universitatilor mari sau a umanistilor. Cifrele vorbesc de la sine. Si daca este asa, nemultumirea lor este fireasca; dar de aici pana la instigare ....e o cale suficient de lunga pe care un umanist talia domnului Cornea nu ar parcuge-o niciodata. In ceea ce priveste discursul domnului Orban din Ungaria, face un joc ce incepe sa devina suparator pentru Romania. Seamana izbitor de mult cu reactia Ungariei in 1848 , cand voia eliberare de sub dominatia austriaca , dar cu acapararea definitiva a TRANSILVANIEI. Iar demersurile actuale de la Budapesta intaresc fara echivoc afirmatia mea. Si, mai intreb inca odata ...in cate dintre statele Europene cetatenii de la frontierele opuse si chiar de dincolo de ele isi pot intelege perfect limba vorbita , asa cum se petrece pe teritoriul ROMANIEI ? UNDE SI CUM au invatat toti aceeasi limba , mai ales ca nu putini au fost cei care au vrut s-o desfiinteze ? Au emigrat cu totii de prin Balcani cum cu o nerusinata nesimtire se afirma ? Adica au depopulat zone intregi ca sa ocupe actualul teritoriu ... presupus gol, sau o fi fost un genocid prin TRANSILVANIA ori in jurul Carpatilor ? De aceea, ma vad nevoit sa inchei cu un turcesc : hai sictir ! - fiindca au pus in discutie lucruri indiscutabile. ( Au carat si unii si altii destul aur din Romania ! ) IATA UN MOTIV CA CERCETAREA SA NU EXCLUDA UMANISTII, cunoscatori in ale limbii, istoriei tarii si in ale socialului in genere. ( Liviu Mocanu, fizicant cu diploma in regula. )

Răspunde

Imreh istvan - 05-04-2017

A nu stiu cata oara reactionez la articolele Dlui Cornea. Nu neg rolul intelectualilor umanisti in formarea opiniilor, asa cum spuneti este important. De aceea citesc sau il ascult de cate ori am ocazia pe Dnii Plesu si Liiceanu, pentru ca au ce spune fiind fini observatori a ceea ce se intampla. Ceea ce vad emanand din articol este opunerea unei clase sociale, a intelectualilor, impotriva celorlalti, mai ales a celor care sunt la putere. Aceasta opunere este mai inversunata daca din guvern lipsesc liberalii. Atunci este dezastru, indiferent ca situatia este rezultatul votului popular. In aceste situatii intelighentia cu orice pret trebuie sa ia atitudine impotriva illiberalilor, deoarece sunt populisti nationalisti ba fascisti. Dle Cornea nu vi se pare cunoscuta aceasta asmutire a unei paturi sociale impotriva alteia? Nu de un astfel de regim am scapat in 1989. Nu sunt fan al PSD, nu i-am votat niciodata, nu imi place sa vad clasa politica ca este corupta. Rolul intelectualitatii nu este numai sa atraga atentia asupra faptelor rele dar ar trebui sa se angajeze si politic, ca acolo pot sa-si spuna cuvantul sa fie auziti. Nu cred ca intelectualii, care dupa opinia Dvoastra sunt numai intelectualii umanisti, au rolul istoric sa spuna adevarul absolut. Da, am vazut acele demonstratii din iarna aceasta, nu stiu ce sa cred, deoarece exact o asa de demonstranti vezi mai nou in Macedonia, in Serbia si de o vreme in Ungaria mult hulita de Dvoastra. Multi in Europa incep sa vada pe cel ce sta in spatele acestor demonstranti, probabil majoritatea cu bune intentii si convinsi de dreptatea lor, dar care sunt mai mult ca sigur victimele unor formatori de opinii liberalo stangiste, care ii utilizeaza ca masa de manevra, in interesul lor meschin. Ar trebui totusi sa va documentati mai bine in problema CEU, pentru ca informati opinia publica intentionat gresit. Va marturisesc sincer ca ceea ce am vazut saptamana trecuta in discutiile referitoare la Ungaria in parlamentul european mi-au adus aminte de vremurile cand in Parlamentul Romaniei se dezbatea raportul HARCOV. Unii dintre europarlamentari parca erau iesiti din minti, a fost un spectacol oribil, un linsaj politic de ultima speta. Opinia Dvostra total anti Orban ma pune pe ganduri, ca poate chiar aprobati pe acesti europarlamentari isterici iesiti din minti, mincinosi. Oare asa intelectuali doriti sa avem?

Răspunde

eu - 05-03-2017

In Romania, intelectualul umanist e adesea bigot si uraste stiinta, uraste stiintele sociale aplicate, uraste economia, in schimb in vest si in critica literara se lucreaza cu statistici, asa ca mai usor cu intelectualul umanist

Răspunde

cristi - 05-03-2017

O fi adevarat dar nu in Romania : in Romania istoric minoritatile nationale si o parte a intelighentiei este de o absurditate si superficialitate intelectuala teribila, o incapacitate teribila de a discuta probleme reale si practice, o inclinatie spre lozinci si slogane abstracte sau concret puerile, o lips de masura si o ancorare bizantina in trecut si idei fixe, ca mare parte din societate in alta directie, nu mai ramane decat sa devina anarhisti de strada ca in Paris sa arunce cocktail Molotov in politisti : toata istoria Romania este fascism-nationalism, toata literatura, poetii, fascism-nationalism, orice discutie economica, cu si fara China, e fascism etc tara balteste, se depopuleaza, e saraca, rusii pun regimuri marioneta la 10 kilometri de Iasi etc, intelighentia nu vede decat fascism acasa

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 05-03-2017

E necesara indepartarea ori izolarea politicienilor ca Dragnea et Co

Răspunde

Liviu Ornea - 05-03-2017

Nu te cam grabesti cu verdictele, Andrei? Chiar asa, matematicienii, fizicienii, medicii n-au perspectiva si spirit critic?

Răspunde

Octavian - 05-03-2017

Imi pare rau, dar sunteti intr-o grava eroare in privinta fizicienilor, matematicienilor, inginerilor sau medicilor... ca sa ma exprim elegant. Ma rog, fiecare cat il duce intelighentia nativa. In aceste comisii trebuie sa se pastreze niste proportii realisti/umanisti care sa reprezinte distributia cercetatorilor si nu trebuie exclusi umanistii.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22