Iohannis: speța ANCOM seamana izbitor cu OUG 13. Coaliția a vrut să-mi arate că face jocul

Dora Vulcan | 03.05.2017

La terminarea întâlnirii cu peste 300 de aleși locali din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, președintele Klaus Iohannis a criticat Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Grindeanu referitoare la modul de numire a conducerii Autorității Naționale în Telecomunicații ANCOM.

Pe aceeași temă

 

 

 

  

„Mă îngrijorează speța ANCOM care seamănă izbitor cu speța Ordonanței 13. Acest Guvern, din păcate, încă nu a înțeles foarte bine care este rolul lui în arhitectura constituțională. Nu legalitatea a fost problema și la această ordonanță cu ANCOM, ci oportunitatea, lipsa totală de transparență în decizie și felul în care s-a pus problema”, a spus Klaus Iohannis citat de Digi 24. 

 

 

 

Acesta a mai arătat că, deși Executivul are pârghiile pentru a face „aproape orice”, acest lucru nu trebuie să se întâmple.

 

 

 

„În România, Guvernul are o putere foarte mare. Arhitectura statului este de așa fel încât Guvernul poate să facă aproape orice, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă orice. Guvernul trebuie să guverneze, să ia decizii care sunt bune pentru dezvoltarea României, pentru apărarea României, pentru, în general, întărirea și stabilizarea dezvoltării (...). Este nevoie de transparență. Este nevoie să adopte decizii oportune”, a declarat Klaus Iohannis.

 

 

 

Șeful statului a mai spus că premierul putea să rezolve problema numirii de la ANCOM „în cinci minute”. „Dacă vreți să luăm speța ANCOM. Nu a fost nici urgentă, nici importantă. Putea prim-ministrul să vină cu o propunere pentru președintele ANCOM, se rezolva cam în cinci minute. (...) Probabil, această coaliție care este la putere acum a vrut să-mi arate că ei fac jocul. Da, asta am știut și înainte, majoritatea parlamentară face jocul, dar cred că e nevoie să repet ce am mai spus și ultima dată când am fost în Parlament: Guvernați, dar nu oricum, ci bine, pentru România și pentru români”, a mai declarat președintele Iohannis.

 

 

 

 

Iohannis: PSD nu trebuie să schimbe toate legile în care apare președintele ca să arate că este la putere

 

 

 

 

Șeful statului a avut un mesaj punctual și pentru PSD: „Dacă acum, PSD, fiindcă a ajuns la putere, vrea să schimbe toate legile în care apare președintele doar ca să arate că este la putere, nu mi se pare demersul nici cel mai urgent, nici cel mai important, dar nici cel mai oportun”.

 

 

 

Joia trecută, Guvernul Grindeanu a adoptat o ordonanță de urgență care modifică legea de funcționare a Autorității Naționale în Telecomunicații ANCOM, în sensul ca președintele și cei doi vicepreședinți să fie propuși de Executiv și aprobați de plenul Camerelor reunite. Înainte de aprobarea acestei OUG, conducerea ANCOM era numită de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.

 

 

 

Întrebată de ce a fost nevoie de această ordonanţă de urgenţă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a spus: „în acest moment ANCOM nu are conducere. Mandatul precedentului preşedinte a expirat, nu există drept de semnătură. Trebuia numită o nouă conducere. Este absolut firesc ca Parlamentul să fie cel care decide final asupra conducerii acestei instituţii”.

 

 

 

De asemenea, întrebată dacă există vreo propunere pentru şefia ANCOM, Alina Petrescu a răspus că această propunere, atunci când va exista, va fi făcută şi va fi înaintată Parlamentului României.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22