LIVE/Protest la legea grațierii în Piața Victoriei: Hoții!/Nu vrem să fim o nație de hoți

Dora Vulcan | 03.05.2017

Sute de persoane s-au adunat, miercuri, de la ora 19.00, in Piata Victoriei, pentru a protesta fata de legea gratierii, anunță Hotnews.ro, dupa ce Comisia juridică a Senatului a adoptat în aceeași zi amendamentele lui Nicolae, Băsescu, Brăiloiu favorabile grațierii faptelor de corupție.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: 21.45. Sunt acum peste 1.000 de persoane care manifestează împotriva grațierii persoanelor condamnate pentru corupție.

 

UPDATE: 21.25: Zeci de persoane s-au adunat, miercuri seară, si în pieţele centrale din Sibiu, Cluj-Napoca, Braşov şi Constanţa, pentru a protesta faţă de amendamentele la Legea graţierii, adoptate de Comisia juridică din Senat, prin care condamnaţii pentru dare sau luare de mită şi pentru trafic de influenţă vor fi graţiaţi, scrie News.ro.

 

21.19: Gabriel Liiceanu a venit la protest

 

21.15 Numarul protestatarilor creste. Acestia striga "Nu daţi înapoi, venim peste voi".

 

21.08: Moment emotionant: oamenii au cantat imnul, cu lanternele telefoanelor pornite.

 

21.06: Aproximativ 1500 de oameni sunt acum in Piata Victoriei. Protestatarii au spart gardul care imprejmuia centrul pietei si au ocupat artera din fata Guvernului. Multimea striga "Demisia!" si "Romania, trezeste-te!". Jandarmeria apara hotia", striga cativa indivizi, dar sunt acoperiti de restul multimii, care striga "Nu scapati" & "Hotii".

 

 

 

19.36: Ce transmit tv-urile de stiri la aceasta ora: Antena 3 da live de la lansarea cartii scrise in arest de Rusanu / RTV - emisiune despre abuzurile Justitiei / Digi 24 - jurnal de stiri / B1 - Basescu, dezvaluiri despre presupusele abuzuri ale justitiei / Realitatea - dezbatere despre gratierea coruptiei, transmisii din Piata Victoriei

 

 

19.26 In acest moment sunt sute de protestatari in Piata Victoriei. Acestia striga “Hotii!”, “PSD, ciuma rosie!” si "Nu vrem sa fim o natie de hoti!" si flutura steagul Romaniei. De asemenea, manifestantii au si o pancarta pe care scrie #Rezist.

 

 

"Ne vedem la Victoriei pentru ca acela a ramas punctul de reper. Acolo stim ca ne-am intalnit. Dar cum vom fi suficient de multi (si speram ca duminica sa fim foarte multi) vom merge spre Parlament, care e tinta principala a protestului. Nu ne intrebati de ce acolo si de ce nu dincolo, vom merge oricand unde vreti. Important e sa fim multi. Asa ca mai bine intrebati-va prietenii daca ies acum in Strada", mai scriu initiatorii evenimentului de pe Facebook. Ca si protestele impotriva OUG 13 de la inceputul anului, evenimentul de pe Facebook a fost initiat de comunitatea Coruptia ucide.

 

 

 

 

 

 

  • Comisia juridica a  Senatului a votat gratierea coruptilor, propusa de Basescu si Nicolae

 

 

 

Comisia juridica din Senat a votat amendamentele propuse de Serban Nicolae si de Traian Basescu prin care se gratiaza  faptele de coruptie - luare de mita, dare de mita, trafic de influenta. Au fost 5 voturi pentru - toate de la PSD - si trei impotriva - cate unul de la PNL, USR si UDMR. 

 

 

Proiectul prevede gratierea infractiunilor comise pana la data de 1 ianuarie 2017, ceea ce inseamna ca vor fi afectate toate dosarele cu aceste fapte aflate pe rolul instantelor și cele aflate în instrumentarea procurorului,  printre care si cel al Elenei Udrea, dar si ca vor fi gratiate persoanele acuzate de coruptie aflate in acest moment in inchisoare. Gratierea  este conditionata de achitarea prejudiciului. Nu s-a luat insa o decizie in privinta conflictului de interese si abuzului in serviciu, nefiind dat un vot pentru gratierea acestora.

 

 

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor este decizionala.  Comisia juridica din Senat trebuie sa adopte un raport cu modificari la acest proiect de lege urmand ca acesta sa intre in plen.

In estimarea realizata de Administratia Nationala a Penitenciarelor, sunt 246 de persoane in penitenciare condamnate pentru coruptie.

 

Traian Basescu, coautor al amendamentelor a declarat ca actiunile procurorilor au generat o situatie de ”supunere a clasei politice”  si ca daca ”vrem sa legam toate partidele s-o tinem tot asa”. Fostul preşedinte al României a mai spus că este nevoie de ”un moment zero” în ceea ce priveşte ”această poveste”.

 

”Luarea de mită - am propus-o pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având recidivişti. E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci , în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observaţi. Aţi văzut foarte bine şi pe amărâtul ăla care a dat pui şi a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune... a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China (...) Discutăm de realităţi. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ţinem aşa”, a declarat Traian Băsescu în faţa senatorilor jurişti.

 

 

 

Reprezentantii PNl si USR din commisie au declarat ca nu vor sustine acest proiect si nici gratierea coruptiei.

 

 

”Nici USR nu susţine graţierea faptelor de corupţie. Faptele de corupţie, chiar dacă sunt la prima faptă, nu trebuiesc graţiate. E foarte, foarte important să se înţeleagă că, odată ajuns într-o funcţie publică, nu trebuie abuzat de ea. Să înţelegem că societatea română trebuie să devină mai responsabilă, cel ajuns într-o funcţie publică să nu exercite funcţia în interes personal”, a declarat senatorul USR George Dircă.

 

 

Reprezentanţii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Naţionale a Barourilor, prezenţi la şedinţa comisiei juridice a Senatului,  s-au opus şi ei graţierii celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.

 

Întrebat de preşedintele comisiei juridice a Senatului, reprezentantul Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor a declarat că de graţierea faptelor de corupţie ar beneficia în acest moment 246 de persoane condamnate pentru astfel de fapte.

 

Potrivit amendamentelor propuse de Şerban Nicolae, Traian Băsescu şi Liviu Brăiloiu, vor fi graţiate faptele de corupţie prevăzute la articolele 289 - 294 din Noul Cod Penal.



Sedinta comisia s-a suspendat la ora 16.30, dupa patru ore de dezbateri, si va fi reluata joi dimineata.

Comisia juridica a votat de asemenea sa fie exceptate de la gratiere toate faptele comise cu violenta.

 

 

 

 

  • Grindeanu, după votul pro-grațiere dat de Comisia juridică: Guvernul nu susține amendamentele

 

 

Guvernul nu susține amendamentele lui Nicolae, Băsescu și Brăiloiu, favorabile corupților și adoptate miercuri de Comisia juridică a Senatului. Premierul Grindeanu a făcut anunțul pe Facebook la câteva ore de la votul Comisiei.

 

 

 

 

 

 

 

 ”Am mai spus-o și o repet: Guvernul susține legea grațierii în forma propusă inițial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la grațierea faptelor de corupție, nu au susținerea Executivului”, a scris miercuri premierul ">Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comisia Juridică din Senat a votat, miercuri, un amendament la Legea grațierii, potrivit căruia persoanele condamnate pentru luare sau dare de mită şi trafic sau cumpărare de influență vor fi grațiate.

 

 

 

  • Reacția lui Iohannis după votul pro-grațiere a corupților din Comisia juridica a Senatului 

 

 

 

Klaus Iohannis a reacționat după ce senatorii juriști au votat miercuri un amendament prin care se grațiază persoanele condamnate pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență.
 

 

 

 

 

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat „surprins neplăcut” de decizia de miercuri a Comisiei juridice a Senatului care a votat un amendament prin care se grațiază persoanele condamnate pentru luare de mită, dare de mită și trafic de influență.

 

 

 

"Deocamdată, fiind în comisie, nu o să mă exprim, dar sunt neplăcut surprins, ca să zic totuși ceva despre evoluția din comisie", a declarat Iohannis, citat de Agerpres. 

     

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22