PSD da inapoi in urma protestelor. S-a revenit asupra gratierii faptelor de coruptie

E.b. | 04.05.2017

Sedinta comisiei juridice din Senat continua joi, de la ora 10, cu dezbaterile pe proiectul Legii gratierii si amendamentele depuse. Dupa protestul de ieri, din Piata Victoriei, s-a propus sa se revina asupra votului dat ieri pentru gratierea faptelor de coruptie.

Pe aceeași temă

 
   
Pedepsele pentru fapte de coruptie
nu se mai gratiaza, potrivit unei decizii luate azi, in urma unui nou vot in Comisia Juridica a Senatului, la o zi dupa ce senatorii juristi luasera hotararea contraraGratierea pedepselor pentru mita si trafic de influenta a fost respinsa, joi, în Comisia juridica a Senatului, dupa ce PNL si USR au cerut reluarea votului dat miercuri. 

 

In plus, tot azi, Comisia Juridica a Senatului a decis ca pedepsele pe abuz in serviciu si conflict de interese nu vor fi gratiate.

 

Ca urmare a deciziei de ieri din Comisia Juridica, de gratiere a faptelor de coruptie, mii de romani au iesit in strada, in mai multe orase ale tarii si in Capitala, in semn de protest.

 

Din Comisia Juridica fac parte 5 parlamentari ai Opozitiei (3 de la PNL si cate unul de la UDMR si USR) si 6 ai Puterii (5 de la PSD si unul de la ALDE). Practic, toti senatorii Opozitiei au votat pentru, iar 4 dintre cei 6 ai Puterii, inclusiv presedintele Comisiei, s-au abtinut.

 

De data aceasta, la sedinta sunt trei membri PNL - senatoarele care au lipsit la sedinta de miercuri au fost inlocuite - iar majoritatea PSD-ALDE este completa - 5 senatori PSD si un senator ALDE. La sedinta este prezent ca si miercuri Traian Basescu, senator PMP, care a depus o serie intreaga de amendamente.

 

 

 

Desfasurarea principalelor momente si declaratii din sedinta, conform HotNews:

 

 

 

11.55: Daniel Fenechiu (PNL) propune sa se revina asupra votului dat ieri pe gratierea faptelor de coruptie, avand in vedere votul dat pentru Legea speciala  si declaratiile facute de liderul PSD Liviu Dragnea (care a afirmat ca nu sustine aceasta propunere).

 

11.35: S-a respins gratierea infractiunilor prevazute in Legea speciala 78/2000, propusa de Serban Nicolae. Au votat "pentru" doar Nicolae si senatorul ALDE Sibinescu. Nicolae a explicat ca deja s-au decis asupra gratierii faptelor de coruptie (votul dat ieri) si atunci este normal sa fie gratiate si cele din aceasta lege speciala care prevede printre altele circumstante agravante la infarctiunile din codul penal si fapte asimilate faptelor de coruptie.

 

11.30 S-a incheiat discutia pe infractiunile prevazute de Codul Penal si incepe discutia pe gratierea infractiunilor prevazute de Legile speciale. Guvernul propune sa nu se gratiaza nicio infractiune prevazuta de Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

 

11.25: Nu se gratiaza limitarea exercitarii drepturilor electorale si frauda la vot.

 

11.17: Se gratiaza partial constitutirea unui grup infracţional organizat, in sensul ca, din art. 367 din Codul Penal privind aceasta infractiune, este exceptat doar alin. 2. Infractiunea de la alin. 1 va fi gratiata.

 

Art. 367:

 

Constituirea unui grup infracţional organizat

 

(1) Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

 

(2) Când infracţiunea care intră în scopul grupului infracţional organizat este sancţionată de lege cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

 

10.55: S-a decis sa fie gratiat falsul in declaratii. Ramane forma guvernului pentru falsul in inscrisuri oficiale si falsul intelectual in sensul ca acestea nu se vor gratia. De asemenea, nu se gratiaza neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indepliirea lor defectuoasa.

 

10.41: Se discuta gratierea conflictului de interese. Reprezentantul Administratiei Nationale a Penitenciarelor precizeaza ca nu sunt persoane in detentie condamnate pe conflict de interese. Se supune la vot - doar trei senatori PSD voteaza "pentru", propunerea este respinsa. Conflictul de interese nu va fi gratiat. Au votat "pentru" senatorii PSD Serban Nicolae, Liviu Tit Brailoiu si Marian Pavel (cei care au votat si pentru gratierea abuzului in serviciu). Nu au votat de la PSD Robert Cazanciuc si Adrian Diaconu.

 

De la PNL participa Daniel Fenechiu, precum si Florin Citu (o inlocuieste pe Alina Gorghiu) si Iancu Caracota (o inlocuieste pe Nicoleta Pauliuc, internata in spital).

 

10.40 S-a votat exceptarea de la gratiere a violarii corespondentei.

 

10.36 S-a supus la vot gratierea abuzului in serviciu. A fost respins,  intrunind doar 5 voturi pentru din 11 - trei PSD, unul de la UDMR si UNUl de la ALDE. Doi senatori PSD nu au votat "pentru" - Robert Cazanciuc si Diaconu.

 

Concret, s-a supus la vot scoaterea infractiunii de abuz in serviciu din lista infactiunilor exceptate de la gratiere.

 

10.30 Secretarul de stat in ministerul Justitiei Mariana Mot spune ca vrea sa reintereze pozitia guvernului aceea de a exclude la gratiere aceasta infractiune.

 

10.25 Se discuta gratierea infractiunilor de serviciu - conflict de interese, abuz in serviciu, delapidare. Amendamentul a fost depus tot de senatorul PSD Serban Nicolae (ca si in cazul infractiunilor de coruptie) dar este sustinut puternic de Traian Basescu in cazul abuzului in serviciu. 

 

Traian Basescu:

 

"In Romania abuzul in serviciu s-a aplicat abuziv. 2150  de dosare inlucru in afar de cele trimise in instanta legate de abuz in serviciu. in acelasi timp ma uit si in europa nu cred ca gasim 50-100 de dosare in ue. este evident ca avem o aplicare defectuoasa. ina cest sens va rog sa imi permiteti sa aduc argumente. Trebuie interpretat in sens ingust. s-a inteles gresit ca trebuie prag de bani."

 

*Basescu este intrerupt de senatorul PSD Marian Pavel, iritat de prezentarea prea lunga facuta de acesta. "Vorbim de gratiere. Sunteti de acord sau nu? Hadeti prezentati amendamentul sa stim ce votam".

 

 

 

 

 *****************

 

 

 

Peste o mie de oameni s-au adunat ieri, dupa ora 19.00, in Piata Victoriei, pentru a protesta fata de legea gratierii, anunță, dupa ce Comisia juridica a Senatului a adoptat în aceeasi zi amendamentele lui Nicolae, Basescu, Brăiloiu favorabile gratierii faptelor de coruptie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22