Ședință la PSD pentru înfierarea inițiativei lui Nicolae. De parcă PSD nu știe ce-a votat

Dora Vulcan | 04.05.2017

Dragnea a anuntat joi seara, la Antena 3, ca va convoca "cat de curand" un CEx al PSD in care sa se discute despre initiativa lui Serban Nicolae privind gratierea faptelor de coruptie, dar si ale altor parlamentari PSD care au impresia ca sunt "persoane fizice" si nu membri de partid, transmite Hotnews.ro.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 Dragnea a precizat, intr-o interventie telefonica, ca nu are "de gand sa" lase "lucrurile asa" si ca nici el si nici partidul nu-si permit sa "apara astfel de disfunctionalitati".

 

 

"Mai sunt situatii in are colegi au initiative care nu au nicio legatura cu programul nostru de guvernare si nu asta s-a discutat cu ei cand au fost propusi pe listele noastre", a spus seful PSD, anuntand o "o discutie barbateasca, sincera" si adoptarea unor "decizii care sa nu mai permita pe viiitor sa se intample astfel de lucruri".

 

 

Intrebat cand va avea loc aceasta sedinta, Dragnea a raspuns "cat de curand".

 

 

Acesta s-a declarat nemultumit de faptul ca se trezeste "in fata unor initiative si suntem obligati sa intram in defensiva si sa deam explicatii pentru niste initiative care  nu au fost discutate in coalitie", in conditiile in care "colegi de-ai nostri au senzatia ca sunt persoane fizice".

 

 

"Sa nu te gandesti ca aduci deservicii majore acestui partid care te-a facut ceea ce esti este ceva greu de admis", a avertizat Liviu Dragnea.

 

 

Intrebat de ce nu a discutat cu senatorul Serban Nicolae, Dragnea a raspuns: ”Eu nu aveam ce sa vorbesc cu dl Serban Nicolae azi. Am postat un mesaj pe Facebook si am asteptat sa fie luat in seama acel mesaj. A fost luat in seama. Voi discuta cu  dl Serban Nicolae de fata cu colegii mei in CEx. Asta nu inseamna ca trebuie sa stau la coada (sa discut) cu Serban Nicolae"

 

 

Intrebat care este opinia partidului despre acest subiect, Liviu Dragnea a afirmat: "PSD nu sustine introducerea faptelor de coruptie in legea gratierii si asa va ramane, este foarte simplu".

 

 

 

 

 

  • Talentatul domn Dragnea despre ”năzbâtia” grațierii: sunt dezamagit, vom tranșa în partid

 

 

Dragnea a continuat să joace și joi telenovela ”dezamăgirii” liderului suprem, indignat pe seama derapajelor morale ale celor din subordine. 

 

 

 

 

El a spus că este ”dezamagit” de votul din comisia juridica a Senatului la  legea gratierii dar a evitat să spune ce măsuri se vor lua împotriva celor care au amendat legea în favoarea corupților. 

 

 

 

“Sunt destul de dezmagit de cum a functionat comisia juridica de la Senat in aceasta privinta”, a spus Dragnea, citat de Hotnews.ro, insistand ca legea nu va trece de camera superioara cu asemenea prevederi privind gratierea faptelor de coruptie.

 

 

 

“Vom transa aceasta discutie in partid”, a spus liderul PSD despre posibilele masuri la adresa liderului comisiei, Serban Nicoale si a colegilor sai care au introdus amendamente miercuri.

 

 

 

"Categoric o sa discutam despre subiect, despre modul in care unii colegi ai nostri respecta ce se decide in partid”, a declarat Dragnea adaugand ca “pareri putem avea fiecare in baie” si ca “PSD nu e un partid rau”.

 

 

 

El a spus ca actiunile acestora afecteaza imaginea partidului si a adaugat ca va fi convocata “cat de curand” o sedinta a comitetului executiv al PSD in care sa se discute ce s-a intamplat si ce masuri ar putea fi luate.

 

 

 

“Ne-am trezit ieri cu aceasta nazbatie, nu o vom lasa asa”, a afirmat Dragnea adaugand: "vreau sa ma consult cu colegii mei ca sa gasim o varianta”.

 

 

 

 

  • PSD da inapoi in urma protestelor. S-a revenit asupra gratierii faptelor de coruptie  

 

 

 

Pedepsele pentru fapte de coruptie nu se mai gratiaza, potrivit unei decizii luate azi, in urma unui nou vot in Comisia Juridica a Senatului, la o zi dupa ce senatorii juristi luasera hotararea contrara. Gratierea pedepselor pentru mita si trafic de influenta a fost respinsa, joi, în Comisia juridica a Senatului, dupa ce PNL si USR au cerut reluarea votului dat miercuri. 

 

 

In plus, tot azi, Comisia Juridica a Senatului a decis ca pedepsele pe abuz in serviciu si conflict de interese nu vor fi gratiate.

 

 

Ca urmare a deciziei de ieri din Comisia Juridica, de gratiere a faptelor de coruptie, mii de romani au iesit in strada, in mai multe orase ale tarii si in Capitala, in semn de protest.

 

 

Din Comisia Juridica fac parte 5 parlamentari ai Opozitiei (3 de la PNL si cate unul de la UDMR si USR) si 6 ai Puterii (5 de la PSD si unul de la ALDE). Practic, toti senatorii Opozitiei au votat pentru, iar 4 dintre cei 6 ai Puterii, inclusiv presedintele Comisiei, s-au abtinut.

 

 

De data aceasta, la sedinta sunt trei membri PNL - senatoarele care au lipsit la sedinta de miercuri au fost inlocuite - iar majoritatea PSD-ALDE este completa - 5 senatori PSD si un senator ALDE. La sedinta este prezent ca si miercuri Traian Basescu, senator PMP, care a depus o serie intreaga de amendamente.

 

 

    

 

 

  • Comisia juridica a  Senatului a votat gratierea coruptilor, propusa de Basescu si Nicolae

 

 

 

Comisia juridica din Senat a votat amendamentele propuse de Serban Nicolae si de Traian Basescu prin care se gratiaza  faptele de coruptie - luare de mita, dare de mita, trafic de influenta. Au fost 5 voturi pentru - toate de la PSD - si trei impotriva - cate unul de la PNL, USR si UDMR. 

 

 

Proiectul prevede gratierea infractiunilor comise pana la data de 1 ianuarie 2017, ceea ce inseamna ca vor fi afectate toate dosarele cu aceste fapte aflate pe rolul instantelor și cele aflate în instrumentarea procurorului,  printre care si cel al Elenei Udrea, dar si ca vor fi gratiate persoanele acuzate de coruptie aflate in acest moment in inchisoare. Gratierea  este conditionata de achitarea prejudiciului. Nu s-a luat insa o decizie in privinta conflictului de interese si abuzului in serviciu, nefiind dat un vot pentru gratierea acestora.

 

 

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor este decizionala.  Comisia juridica din Senat trebuie sa adopte un raport cu modificari la acest proiect de lege urmand ca acesta sa intre in plen.

In estimarea realizata de Administratia Nationala a Penitenciarelor, sunt 246 de persoane in penitenciare condamnate pentru coruptie.

 

Traian Basescu, coautor al amendamentelor a declarat ca actiunile procurorilor au generat o situatie de ”supunere a clasei politice”  si ca daca ”vrem sa legam toate partidele s-o tinem tot asa”. Fostul preşedinte al României a mai spus că este nevoie de ”un moment zero” în ceea ce priveşte ”această poveste”.

 

”Luarea de mită - am propus-o pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având recidivişti. E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci , în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observaţi. Aţi văzut foarte bine şi pe amărâtul ăla care a dat pui şi a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune... a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China (...) Discutăm de realităţi. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ţinem aşa”, a declarat Traian Băsescu în faţa senatorilor jurişti.

 

 

 

Reprezentantii PNl si USR din commisie au declarat ca nu vor sustine acest proiect si nici gratierea coruptiei.

 

 

”Nici USR nu susţine graţierea faptelor de corupţie. Faptele de corupţie, chiar dacă sunt la prima faptă, nu trebuiesc graţiate. E foarte, foarte important să se înţeleagă că, odată ajuns într-o funcţie publică, nu trebuie abuzat de ea. Să înţelegem că societatea română trebuie să devină mai responsabilă, cel ajuns într-o funcţie publică să nu exercite funcţia în interes personal”, a declarat senatorul USR George Dircă.

 

 

Reprezentanţii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Naţionale a Barourilor, prezenţi la şedinţa comisiei juridice a Senatului,  s-au opus şi ei graţierii celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.

 

Întrebat de preşedintele comisiei juridice a Senatului, reprezentantul Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor a declarat că de graţierea faptelor de corupţie ar beneficia în acest moment 246 de persoane condamnate pentru astfel de fapte.

 

Potrivit amendamentelor propuse de Şerban Nicolae, Traian Băsescu şi Liviu Brăiloiu, vor fi graţiate faptele de corupţie prevăzute la articolele 289 - 294 din Noul Cod Penal.



Sedinta comisia s-a suspendat la ora 16.30, dupa patru ore de dezbateri, si va fi reluata joi dimineata.

Comisia juridica a votat de asemenea sa fie exceptate de la gratiere toate faptele comise cu violenta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22