De același autor
Un tânăr care nu a fost niciodată ales în vreo funcție publică reușește, în câteva luni, să obțină suficientă încredere încât să devină președintele Franței. „Du jamais vu.“ S-ar putea spune că toată lumea răsuflă ușurată, de vreme ce alegerea lui Emmanuel Macron înseamnă și eliminarea pericolului Le Pen. Da și nu prea. Macron a obținut, potrivit primelor rezultate, circa 66% din voturi. Pare un scor confortabil. Însă există mai mulți factori care îi umbresc victoria. În primul rând, absenteismul și-a atins recordul din 1969 încoace: peste un sfert dintre francezi (26%) au preferat să stea acasă. Totodată, patru milioane de francezi (12%) s-au dus totuși la vot, dar au ales să introducă în urnă un vot blanc (nul). Adică un vot de blam la adresa ambilor candidați.
Sunt coordonate care vor da tonul „campaniei de după campanie“. Căci, oricât ar părea de ciudat, deși președintele a fost ales, alegerile din Franța nu s-au încheiat. Urmează un test important. Peste o lună, francezii vor fi chemați din nou la urne să aleagă și cu ce fel de majoritate va guverna noul președinte timp de cinci ani. Și aici lucrurile se complică. Va obține En Marche! (formațiunea lui Macron) suficiente mandate cât să-și asigure guvernarea și să-și respecte promisiunile din campanie? Va trebui luată în calcul o coabitare? Problematic. Cele mai multe partide și-au unit forțele în spatele lui Macron între cele două tururi pentru a o exclude din joc pe Marine Le Pen. Situația se va schimba radical la legislative.
Abia pe 18 iunie va fi aleasă o nouă majoritate care să confere Executivului mijloacele de a reforma o țară. Au francezii suficientă încredere în Emmanuel Macron cât să dea un vot de încredere și formațiunii sale? Deocamdată, e o mare necunoscută, întrucât, într-un răstimp scurt, eșichierul politic francez s-a schimbat radical. Pe de-o parte, avem situația fără precedent a votului antisistem din primul tur, în care francezii au trimis mai departe doi candidați care nu făceau parte din cele două partide tradiționale mari, semn că s-au săturat și că au fost dezamăgiți de alternanța conservatori-socialiști din ultimii zeci de ani. Pe de altă parte, există absenteismul și procentul record al celor care și-au dat un vot nul, semn că nu se simt reprezentați de cel care a fost ales.
Mai trebuie luat în calcul încă un aspect: de la venirea lui François Hollande la Palatul Elysée, a mai existat un vot de blam al francezilor. Nemulțumirea a venit din partea electoratului prin faptul că a dat mai multă forță Frontului Național al lui Marine Le Pen (la alegerile regionale și departamentale). Așa că raportul forțelor politice s-a schimbat treptat, până s-a ajuns la o formă de sistem tripartite. Or, deși învinsă la prezidențiale, lidera extremei drepte merge mai departe cu o popularitate consolidată: la urma urmei, a obținut aproape 40% din voturile exprimate (ceea ce se traduce prin 10 milioane de oameni care au pus ștampila pe numele ei!). Adică de două ori mai mult decât tatăl său, în aceeași situație, în care acesta ajunsese în turul al doilea (pierzând în 2002 în fața lui Jacques Chirac). Se poate spune, așadar, fără riscuri că extrema dreaptă nu a fost niciodată atât de bine implantată pe scena politică franceză. Cu tot cu partidul lui Macron, vor fi patru blocuri politice mari care se vor înfrunta la legislativele din iunie: stânga (divizată între socialiști, ecologiști și La France insoumise, a lui Jean-Luc Mélenchon), dreapta republicană a lui François Fillon, formațiunea de centru a noului președinte și extrema dreaptă. Fiecare reprezintă între 20 și 25% din electorat.
În acest caz, apar două scenarii posibile pentru Macron: reușește să obțină o majoritate de circumstanță, respectiv cu socialiștii și republicanii (în funcție de câte voturi obține fiecare), fie o altă formațiune – republicanii, sau UDI (uniunea centristă condusă de Jean-Christophe Lagarde), sau extrema stângă a lui Mélenchon sau chiar extrema dreaptă a lui Le Pen – obține majoritatea mandatelor. În ultima situație, noul președinte va fi forțat să guverneze în cadrul unei coabitări. Oricum, noul locatar de la Elysée va avea parte de un dezechilibru de forțe parlamentare după 18 iunie. Cât de mare va fi el e dificil de estimat în acest moment.
Un semnal în acest sens poate da distribuția pe circumscripții a voturilor din primul tur. Macron a fost în frunte în 240, Marine Le Pen în 216, Jean-Luc Mélenchon în 67 și François Fillon în 54 (date ale Ministerului de Interne). Ultimele sondaje (2016) realizate în vederea parlamentarelor arătau că dreapta ar urma să fie majoritară, în timp ce stânga erodată de cinci ani de guvernare va fi clar învinsă, iar Frontul Național va continua să se consolideze.