Liviu Dragnea, despre cum au jucat senatorii PSD cartea grațierii: „E vorba de caracter”

Ioana Georgescu | 08.05.2017

Liviu Dragnea a anunțat, luni, la Parlament, că membrii Comitetului Executiv Național al PSD se vor reuni miercuri, la ora 10.30, pentru a discuta despre Legea grațierii, lăsând de înțeles că vor urma inclusiv sanțiuni în privința unor membri care au depus amendamente la această lege, printre care Șerban Nicolae.

Pe aceeași temă

 

 

„Nu domnul Șerban Nicolae va hotărî cum rămâne cu acest subiect (Legea grațierii – n.r.). Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege. Cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat așa cum a venit de la Guvern, pentru că s-a schimbat de foarte multe ori acolo și eu sunt foarte nemulțumit. Miercuri, la ora 10.30, vom avea un Comitet Executiv Național, unde vom discuta și subiectul ăsta, dar și alte subiecte”, a spus Dragnea, la Parlament. Liderul PSD a mai subliniat că nu își dorește ca Legea grațierii să plece din Senat prin adoptare tacită și că „nu numai eu, majoritatea suntem nemulțumiți de ce s-a întâmplat acolo”.

 

Totodată, Liviu Dragnea a mai declarat că nu a fost de acord cu amendamentele depuse și votate, zilele trecute, de senatorii juriști și că „dacă nu mai am autoritate în partid, o să văd, o să plec și o să mă apuc de pescuit în mod profesionist. Pe mine m-a interesat ca acele amendamente să nu fie adoptate. Vreau să discutăm transparent în CEx, că li s-a spus că e în regulă cu acel amendament. Când au văzut poziția mea, și-au dat seama că de fapt nu era o informație corectă”. Întrebat de jurnaliști dacă va căuta juriști mai buni în PSD, liderul social-democrat a răspuns: „Aici nu e vorba de calitatea unui jurist sau nu, aici e vorba de abordare și de caracter”.

 

 

 

Șerban Nicolae: „Cu domnul Dragnea am vorbit foarte puțin”

 

 

 

De cealaltă parte, Șerban Nicolae, președintele Comisiei juridice din Senat, a declarat, luni, că adoptarea Legii grațierii în forma celei venite de la Guvern se poate face în Camera Deputaților, care are rol decizional în acest caz. Nicolae a mai precizat că a discutat, în urmă cu o lună, cu Dragnea despre Legea grațierii, însă referitor la amendamentele care erau depuse atunci: „Vă dați seama că nu comunic cu președintele partidului prin intermediul declarațiilor de presă. La Cameră, acest deziderat poate fi împlinit. Din punctul meu de vedere, s-au semnalat și o serie de vicii tehnice în legătură cu redactarea proiectului de lege a grațierii și chiar unele impedimente care o fac inaplicabilă. Dar, mă rog, cei de la Cameră au ultimul cuvânt, sunt Cameră decizională pe această chestiune. (…) Nu, nu am vorbit. În ultimele zile, nu și nu pe tema asta (Legea grațierii – n.r.). De altfel, cu domnul președinte Dragnea, pe această chestiune, cred că am vorbit foarte puțin, fără o decizie anume, acum o lună sau când a fost discuția cu amendamentele deja depuse”.

 

Comisia juridică a Senatului a votat miercurea trecută, 3 mai, cu 5 voturi „pentru“ (PSD şi ALDE) şi 3 „împotrivă“ (PNL, USR şi UDMR), amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmau să fie graţiaţi, condiționându-se acest lucru de recuperarea prejudiciului. Senatorii din Comisia juridică au votat respectivele amendamente chiar în timp ce la Ministerul Justiției se afla o misiune de evaluare ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).  Ministerul Justiției se afla într-o misiune de evaluare ce privește MCV pe justiție, oficialii europeni evaluând stadiul îndeplinirii recomandărilor făcute României în ultimul raport, prezentat în luna ianuarie. La solicitarea senatorilor PNL și USR, a doua zi, joi, 4 mai, în urma protestelor #Rezist care au luat din nou amploare în Capitală, senatorii au reluat votul și au renunțat la grațierea corupților.

 

Luni, 8 mai, discuțiile despre Legea grațierii au fost reluate în Comisia Juridică, care a adoptat, cu majoritate de voturi (PSD şi UDMR), raportul de admitere al acesteia, potrivit căruia ar urma să iasă din închisoare, în termen de 48 de ore de la intrarea în vigoare a legii, 453 de persoane, în vreme ce alţi 589 de condamnaţi vor beneficia de o reducere cu trei ani a pedesei. După ce senatorii juriști vor adopta raportul de admitere al actului normativ, proiectul Legii grațierii va intra luni în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final. 

 

Vă mai recomandăm:

 

Controversata lege a graţierii, în plenul Senatului. Pot ieşi din închisoare 453 de persoane

 

Din lac in put. PSD a votat gratierea coruptilor cu echipa de evaluare a MCV la Bucuresti

 

Comisia juridica a Senatului a votat gratierea coruptilor, propusa de Basescu si Nicolae

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22