Non-știrea: negii lui Grindeanu

Multe dintre deficiențele jurnalismului românesc actual se văd cu atât mai bine, cu cât informația este mai puțin importantă, dar comportă terminologie de specialitate.

Brindusa Armanca 09.05.2017

De același autor

 

Tocmai de Ziua internațională a libertății pre­sei, adică pe 3 mai, când organizația Re­por­teri fără Frontiere anunța că presa ro­mâ­nească a urcat pe locul 46, cu trei poziţii mai bine în clasamentul anual al liber­tă­ții, mass-media autohtone s-au găsit să înghită pe ne­mes­te­ca­te o non-știre: pre­mierul Grindeanu s-a ope­rat de negi. Chiar dacă există o cu­tumă a anunțării stării de sănătate a demnitarilor de la vârful sta­tu­lui, informațiile tre­buie ana­lizate de jurnaliști și date pu­blicității dacă sunt de interes public și nu expun ridicolului su­bi­ec­tul. Co­mu­ni­cată de purtătoarea de cuvânt a guvernului, in­formația s-a lăbărțat în toată presa, care a uitat să celebreze ziua de 3 mai, sin­gura oca­zie bună să amintească lumii în­tregi că me­se­ria de jurnalist are de-a face cu li­bertatea.

 

Informația despre intervenția chirurgicală „mi­noră“ s-a transmis presei la distanță de o săp­tămână, fapt care spune ceva despre im­portanța ei oficială. Asta n-a împiedicat unele medii să stoarcă potențialul senzațional din ea. Evenimentul zilei a titrat Sorin Grindeanu, operat de urgență! În ce stare se află acum premierul, agățând de titlu o poză cu întreaga familie, premier, nevastă și cei doi copii. Ex­plicațiile medicale au doza lor de umor: „Din cauza unui vi­rus contactat re­cent, pre­mierul a fost operat în zona gâ­tului, unde medicii au in­ter­venit pentru o in­ter­venţie de papiloane, mai exact nişte mici ecrescenţe pe gât“. Ast­fel împachetată, non-ști­rea a obținut peste 4.000 de vi­zua­lizări, dar și mirări de la ci­ti­tori: „Ce urgență uriașă pa­piloamele astea???“, se în­tre­ba Tudor Vera, primind un răspuns pe forum de la Liviu Tabrea: „Papiloanele au crescut din cauza minciunilor spuse“. Îngrijorată se arată și publicația online a lui Bogdan Chi­ri­eac, cirac al puterii, DCNews, unde, deasupra unui portret alb-negru al premierului, titlul So­rin Grindeanu, OPERAT la Spitalul Militar su­ge­rează gravitatea momentului. Cu doar 10 like-uri și 2 comentarii vulgare, știrea n-a avut succes. Cotidianul lui Nistorescu așază informația în Top News, insistând pe vizita în Israel programată a doua zi, menită să îm­bu­nătățească relațiile politice și economice din­tre cele două țări.

 

Multe dintre deficiențele jurnalismului ro­mâ­nesc actual se văd cu atât mai bine, cu cât informația este mai puțin importantă, dar comportă terminologie de specialitate. Apro­xi­marea, lipsa de rigoare, citarea din memorie, comentariul incompetent sunt doar câteva boli care produc „negii“ epidermului jur­na­listic. Ziarul Adevărul explică, sub o imagine melancolică a lui Grindeanu, că e vorba de „probleme dermatologice“, mai exact despre „nevi pigmentați“ pe gâtul premierului. Deși termenii sunt corecți, cele 9 comentarii sunt, cu o singură excepție, ironice, dacă nu chiar nemiloase. Digi 24 a folosit mai toată ter­mi­no­logia sugerată de purtătoarea de cuvânt, pre­cizând că s-a efectuat „cauterizarea unor negi pigmentați“, operație care „nu a pre­su­pus anestezie“. Până la articolul din Gândul aveam nevi, negi, papiloame, cu varianta pa­piloane, excrescențe, acum se adaugă mai popularul „alunițe“, care au trebuit eliminate. Simțindu-se responsabili, cei de la Antena 3, care i-au livrat-o guvernului pe Alina Pe­tres­cu ca purtător de cuvânt, dau un plus de gra­vitate cazului explicând ce riscă premierul: „Din informațiile existente până la acest mo­ment, premierul și-a operat o serie de excres­cențe de pe gât, care ar fi fost generate de un virus, iar dacă nu era operat risca ca aces­tea să se extindă“. Detaliile au fost preluate cu sârg și de alții, de la stiripesurse.ro la TVR și Libertatea. De altfel, termenul de „ex­cres­cen­țe“ este preferat și de Renașterea bă­nă­țeană, care nu ratează să îi informeze pe ti­mișoreni că totul e sub control.

 

Citarea purtătoarei de cuvânt e antologică pe si­te-ul Realității TV, cu precizarea că in­ter­ven­ția nu a fost o operație estetică: „A fost vor­ba despre o intervenţie minoră, o procedură care se numeşte cauterizare a unor negi. Este o intervenţie care a fost fără internare, fă­ră cauterizare. Unica recomandare a me­di­cilor era să evite premierul expunerea la soa­re. Premierul şi-a continuat activitatea după intervenţie, a spus Alina Petrescu“.

 

Printre ziariștii care s-au întâlnit în 3 mai să dis­cute problemele arzătoare ale presei, ca, de exemplu, subiectul Fake News, cum au fă­cut cei de la Asociația Ziariștilor Independenți, secțiunea românească a AEJ, știrea cu negii a stâr­nit ilaritate. Daniel Befu a comentat pe pa­gi­na sa de Facebook: „Îmi răsar în minte și alte întrebări referitoare la alunițe, gen De ce lup­ta cu alunițele s-a purtat la Spitalul Mili­tar?, Unde anume sunt poziționate pe trupul premierului alunițele cu pricina?, Câte alunițe are premierul?, Câte alunițe i s-au extir­pat?.  Operațiunea de albire a pielii premierului poa­te fi privită și ca o metaforă a operațiunii de albire a imaginii Guvernului Grindeanu după adop­tarea, noaptea ca hoții, a OUG 13

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22