De același autor
Aproape nimeni, cu excepția membrilor de partid, nu mai crede astăzi în România că PNL este un partid care poate oferi o alternativă la monstrul pesedist care strivește țara sub greutatea procentelor obținute la ultimele două rânduri de alegeri, locale și parlamentare. Iar dacă ne luăm după Ludovic Orban, care a semnalat faptul că PNL este părăsit de membri în ritm accelerat, nici măcar membrii partidului nu o mai cred.
Și de ce ar crede cineva în PNL, când partidul dă bir cu fugiții din fața celei mai grave provocări cu care se confruntă țara cel puțin de la aderarea la Uniunea Europeană: atacul neobosit și neîntrerupt al PSD împotriva statului de drept și încercarea de a deturna sistemul constituțional dintr-o democrație relativ deschisă într-un regim închis, „o democrație controlată / iliberală“ de inspirație rusească? Cum să dai votul unui partid care nu dă semne de neliniște nici măcar atunci când este amenințat ceea ce pretinde că apără și îl definește în chip fundamental, liberalismul? Cum se mai poate avea încredere în PNL, când își abandonează scopul și misiunea cu care a fost învestit? Căci cum alfel poate fi interpretată absența deliberată senatorilor PNL de la votul din Comisia juridică privind grațierea corupților decât ca un abandon al postului într-un moment de amenințare gravă? Acum, d-na Alina Gorghiu, persoana care a instigat la fugă, spune că nu a fost vorba nici de lașitate, nici de o înțelegere oneroasă cu PSD, ci de strategie. Presupunem că e vorba de exact aceeași strategie care a făcut ca PNL să fie aproape invizibil pe perioada crizei ordonanțelor, ceea ce a alimentat suspiciunea că PNL a susținut din umbră Ordonanța 13. De aceeași strategie care a generat patru candidați la Primăria Capitalei și a dus la un eșec cu adevărat istoric și de exact aceeași strategie care a adus PNL la sub 20% la parlamentare, iar PSD la cel mai mare scor de la FSN încoace. „Ipocrizie“, „neghiobie“ și „aroganță sfidătoare“ sunt termeni prea blânzi pentru a caracteriza prestația d-nei Gorghiu.
Încă și mai grav este faptul că d-na Gorghiu – cu inacceptabila ei lipsă a oricărei dimensiuni morale - nu este nici pe departe cel mai rău lucru care i se întâmplă PNL-ului. De ani buni se vorbește în PNL despre o „cooperativă“ cu o componență variabilă, dar ai cărei lideri sunt întotdeauna aceiași: Teodor Atanasiu, Marian Petrache, Mihai Voicu. Alina Gorghiu a făcut parte din această structură, dar, între timp, relațiile între cooperativă și Gorghiu s-au răcit, după cum s-au răcit și relațiile între cooperativă și Klaus Iohannis, care, deși a beneficiat iniţial de sprijinul ei, s-a delimitat ulterior. În schimb, s-au încălzit relațiile dintre cooperativă și noul președinte interimar, Raluca Turcan. Multă vreme, analiza tensiunilor din PNL s-a făcut pe linia clivajului dintre fostul PNL și fostul PDL, dar a continua pe această linie ar fi o eroare. Un criteriu de analiză mai corect ar fi cel indicat de candidatul cu cele mai mici șanse de a câștiga președinția partidului, Cătălin Predoiu, care a cerut două lucruri relevante: 1) identificarea persoanelor care modifică baza de date cu membrii PNL, scoțând sau, mai degrabă, adăugând persoane după propriile interese; și 2) declararea afacerilor pe care membrii PNL le au cu membrii PSD, pentru evitarea conflictelor de interese. Ceea ce sugerează Predoiu este că există mari șanse ca pe 17 iunie să asistăm la un congres fraudulos, a cărui componență să fi fost modificată prin fraudarea listelor de participanți, cu scopul de a asigura majoritatea pentru o grupare care are interese comune cu PSD și care dorește să impună un președinte care să apere aceste interese. Iar acest președinte este Cristian Bușoi, o altă creatură politică perfect amorală și suficient de însetată de putere încât să se pună în slujba oricui îi va garanta funcția. Cum, până acum, „cooperativa Petrache-Atanasiu“ i-a asigurat și funcția de președinte al filialei București și pe cea de secretar general interimar ca rampă de lansare pentru președinție.
În acest moment, cu ceva mai mult de o lună înaintea congresului, forțele par destul de echilibrate. Pe de o parte, știm că filialele din Ardeal, cele care aduc și vor aduce și pe viitor cele mai multe voturi PNL, îl susțin pe Orban și l-au repudiat pe Bușoi ca reprezentant al „cooperativei“. Pe de de alta, nu știm cât de mult vor reuși să manipuleze Petrache și Atanasiu componența delegațiilor pentru a-și asigura numărul necesar. Mai știm că Iohannis încearcă să se țină departe de lupta pentru putere din PNL, deși are partea lui de responsabilitate pentru această stare de decădere. În fond, el este cel care s-a cățărat la putere cu sprijinul „cooperativei“ și a impus-o pe Gorghiu în dauna lui Orban, forțând limitele statutelor și democrației.
Dar, chiar dacă toate lucrurile merg bine şi gruparea pesedistă este eradicată, PNL tot are șanse mici să redevină atractiv. În epoca „macronismului“, a politicii 2.0, în care capitalismul de tip Uber și Airbnb devine esența noului liberalism, cea mai bună speranță a PNL este un lider deja învechit, iar cel mai tânăr candidat reprezintă paleocorupția postcomunistă.