Anchetarea alegerilor din 2009 încinge spiritele: grosolănie, vulgarități și gesturi obscene

Dora Vulcan | 09.05.2017

Dezbaterea privind înființarea comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 a declanșat un scandal imens în plenul Parlamentului între deputații Nicolae Bacalbașa și Corneliu Bichineț. Cei doi s-au întrecut în gesturi triviale și cuvinte obscene.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Intenția PNL de a ataca la CCR modificarea regulamentului Camerei care ar permite Parlamentului să facă anchete în paralel cu cele ale procurorilor pare să-l fi enervat pe Bacalbașa de la PSD care a reacționat cu vulgarități impardonabile la adresa liderului interimar al PNL, Raluca Turcan. În ținta sa a intrat și Bichineț (PMP) de la Vaslui, ocazie cu care Bacalbașa a jignit un întreg județ asimilându-l violatorilor. Nici BIchineț nu s-a lăsat mai prejos și a reacționat cu vulgarități impardonabile.  USR a părăsit Parlamentul în semn de protest și a anunțat că va cere sancționarea celor doi deputați.

 

 

 

Bacalbaşa a fost cel care a dat tonul insultelor, el luând cuvântul după Corneliu Bichineţ. „Colegul meu de la Vaslui – tot Vasluiul: violuri şi discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul!”, şi-a început discursul Bacalbaşa, transmte Mediafax.

 

 

 

„Colegul meu de la Vaslui... tot Vasluiul... violuri şi discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul! Eu sunt fracţiunea care nu-şi ţine gura din Parlamentul român. S-au făcut eforturi disperate ca Parlamentul să devină o structură minoră, decredibilizată, înspământată și care să-și țină gura. Eu unul nu o să mă las speriat de ameninţările distilate ale doamnei Gurgan, Curcan, îmi scapă, mă scuzaţi, sunt bătrân”, a spus Bacalbaşa de la tribună, în timp ce din sală se auzeau huiduieli.

 

 

 

 „Dă cu , vezi că faci fractură, vezi domnişoară că faci fractură şi pe urmă nu mai poţi să ...votezi”, a continuat Bacalbaşa, de la tribuna Parlamentului, făcând totodată un gest obscen cu mâna dreaptă ridicată în sus şi pendulând antebraţul, cu trimitere la colega sa, lider al PNL. Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Gabriel Vlase, a intervenit şi i-a cerut lui Nicolae Bacalbaşa să-şi încheie discursul, solicitare de care social-democratul nu a ţinut cont. Gabriel Vlase i-a închis microfonul şi i-a cerut să meargă în sală.

 

 

 
 

În semn de protest faţă de insultarea colegei de la PNL, parlamentarii USR au părăsit şedinţa de plen.

 

  

 

"Am decis cu toţii să ieşim din sală pentru a protesta faţă de nivelul suburban la care a ajuns Parlamentul. Am văzut din partea unui bărbat la adresa unei femei, mai întâi, după care am văzut o replică într-un limbaj care nu poate fi reprodus. Nu credem că ăsta este limbajul pe care îl aşteaptă cetăţenii de la Parlamentul României. Credem că protestul nostru o să ajute la normalizarea situaţiei din Parlament", a declarat liderul USR, Nicuşor Dan, anunţând că va cere "sancţiuni".

 

 

 

"Codul de conduită este o obligaţie pe care România şi-a asumat-o pentru MCV. Putem să avem oricâte coduri dacă nu avem sancţiuni în el. E vorba că de multe ori în plenul Parlamentului (...) au fost atacuri nedemne la persoane, de multe ori la femei şi lucrul acesta nu trebuie să se mai întâmple", a mai spus Dan.

 

 

 

”Am părăsit azi sala de ședințe pentru a protesta faţă de nivelul suburban la care a ajuns Parlamentul. Am văzut jigniri din partea unui bărbat la adresa unei femei, mai întâi, după care am văzut o replică într-un limbaj care nu poate fi reprodus.

Nu credem că ăsta este limbajul pe care îl aşteaptă cetăţenii de la Parlamentul României.

De multe ori, în plenul Parlamentului, au fost atacuri nedemne la persoane, de multe ori la femei, şi lucrul acesta nu trebuie să se mai întâmple”, a scris ">Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook. 

 

 

 

 

 

Nicușor Dan a anunțat că va cere sancțiuni în comisia de regulament pentru deputații PSD Nicolae Bacalbașa și pentru Corneliu Bichineț, de la PMP.

 

 

 

Deputatul PMP Corneliu Bichineţ a solicitat drept la replică în urma afirmaţiilor lui Nicolae Bacalbaşa, spunându-i acestuia: „Aţi trecut de multe ori, stimate domnule scriitor, prin judeţul Vaslui şi nu v-a stricat nimeni rozeta.”

 

 

 

Anterior Ralucăi Turcan, deputatul Corneliu Bichineț a declarat că „nu e bine să oprim Parlamentul să aibă puterea pe care i-o dă legea, noi putem institui, forma orice comisie de anchetă, ancheta pe oricine.”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22