Ghiță vrea să participe, dar prin videoconferință, la procesele pe care le are în România

Dora Vulcan | 09.05.2017

Avocații lui Sebastian Ghiță au declarat marți la ÎCCJ că clientul lor ar fi dispus să asiste la procesele pe care le are deschise în instanțele din România prin videoconferință, el fiind încarcerat într-un penitenciar din Belgrad.

Pe aceeași temă

 

 

 

La termenul de marți al procesului în care Ghiță este judecat alături de fostul primar al Ploieștiului Iulian Bădescu, avocații fostului deputat au amintit că acesta este închis în penitenciarul central din Belgrad. Ei spun că au luat legătura cu Sebastian Ghiță, care le-a transmis că vrea să asiste la desfășurarea procesului printr-un sistem de videoconferință, transmite Agerpres. 

 

 

Judecătorii au amânat procesul pentru data de 6 iunie și au dispus citarea lui Ghiță prin intermediul Ministerului Justiției, la penitenciarul din Serbia. 

 

 

Tot pe 6 iunie se va discuta și cererea DNA de emitere a unui al treilea mandat de arestare în lipsă pe numele fostului deputat.

 

 

DNA a cerut acest nou mandat de arestare în dosarul în care Sebastian Ghiță este judecat pentru că l-ar fi mituit pe Iulian Bădescu, fost primar al municipiului Ploiești.

 

 

 

 

Ce spun procurorii DNA

 

 

 

 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții: BĂDESCU IULIAN, primar al municipiului Ploiești, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: luare de mită, abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit și a lui GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat în Parlamentul României, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit și  spălare de bani, anunțau procurorii DNA  pe 7 iulie 2015.

 

 

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

 

 

În cursul anului 2013, suspectul Bădescu Iulian, în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea suspectului Ghiță Sebastian Aurelian, a acordat unui club sportiv, susținut de acesta din urmă, o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale cât și un folos necuvenit, obținut de asociația respectivă.

 

 

Această finanțare a avut loc în contextul unei selecții de proiecte privind programul,,Promovarea sportului de performanță”, organizată, în baza legii privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploiești (instituție aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploiești).

 

 

Pentru alocarea sumei respective de bani, suspectul Bădescu Iulian a pretins și primit de la suspectul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care suspectul Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei.

 

 

Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi suspecți.

 

 

În perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian, a disimulat adevărata natură a provenienței a imobilului, prin efectuarea unor plăți (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de suspectul Bădescu Iulian.

 

 

Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de suspectul Bădescu Iulian către o altă societate controlată de suspectul Ghiță Sebastian Aurelian, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22