Juncker, in Parlament: Independenta justitiei si statul de drept, esentiale pentru societate

E.b. | 11.05.2017

Jean-Claude Juncker vizitează România, joi, pentru prima dată în calitate de preşedinte al Comisiei Europene. El se adresa Parlamentului pe tema viitorul Uniunii Europene, acelaşi subiect urmând să fie abordat şi în cadrul unei dezbateri cu cetăţenii care va avea loc la Muzeul Naţional de Artă al României.

Pe aceeași temă

 

 Jean Claude-Juncker intra in sala de plen, unde sunt prezenti, printre altii, membrii Guvernului, dar si Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Oficialul european a dat mana si cu fostul premier Adrian Nastase, condamnat de doua ori pentru fapte de coruptie, si l-a imbratisat calduros pe fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu, in prezent senator PMP, pe care l-a sarutat pe frunte, starnind rasul acestuia.

 

TEXT LIVE: Juncker a ajuns cu putin timp in urma la Parlament, fiind intampinat de presedintii celor doua camere - Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

 

Cele mai importante declaratii ale lui Jean-Claude Juncker dintr-un discurs tinut in limba franceza:

 

Sunt foarte fericit sa ma intorc aici, ultima data am fost in Romania in 2003.

 

Poporul roman este un popor curajos, angajat, pe care il iubesc dintotdeauna.

 

Anul acesta sarbatorim 10 ani de la aderarea Romaniei si intrarea in cercul Uniunii Europene.

 

Sunt mandru ca am participat indeaproape la acest moment crucial pentru viata UE.

 

 

Am sustinut intotdeauna aderarea Romaniei la UE. Europa si Uniunea Europeana sunt legate de destin. V-am sustinut, ca premier luxemburghez, ca un frate. Ii multumesc Romaniei pentru numeroasele distinctii si semne de prietenie pe care mi le-ati oferit.



- In 2005 am semnat tratatul de aderare al Romaniei. E o relatie stransa care s-a nascut intre Romania, Luxemburg si UE. Europa este povestea mai multor inimi care bat impreuna si impartasesc aceleasi ambitii.

- Si dvs si eu apartinem aceleasi limbi, sunteti o tara membra a francofoniei.

- Prin primirea Romaniei in sanul sau, Europa a capatat mai multa putere la nivel international si deschidere la Marea Neagra.

- La Bruxelles, doamna comisar Corina Cretu face o munca extraordinara. Fondurile europene au oferit Romaniei sprijin, prin IMM, creand locuri de munca, prin dezvoltarea cercetarii si a infrastructurii.



- Romania a facut eforturi importante in ultimii 10 ani pentru reforma sistemului judiciar si in lupta impotriva coruptiei.

 

- Sfarsitul MCV nu inseamna sfarsitul reformelor. Solidaritatea europeana este o legatura de angajament, dupa incheierea mecanismului cooperarea va continua. Puteti conta pe sprijinul CE prin fondurile structurale, iar eu voi garanta pentru ireversibilitatea reformelor.

 

- Respectarea justitiei si a separatiei puterilor in stat este esentiala. Asteptarile legitime ale tinerilor trebuie sa fie luate in consideratie.

 

Voi milita pe langa autoritatile romane pentru a garanta caracterul ireversibil al reformelor realizate.

Sperantele legitime ale cetatenilor trebuie respectate. Romania isi merita locul sau natural in sanul UE si in spatiul Schengen. Nu trebuie sa ingreunam aceste criterii, trebuie ca Romania sa devina membra a Spatiului Schengen cat mai curand posibil pentru ca este un loc meritat.

- Referitor la Spatiul Schengen, Romania isi merita locul acolo. Criteriile de aderare au fost clare, trebuie ca Romania sa poata deveni membra cat mai curand posibil, deoarece este un loc meritat. (aplauze, n.red.)

 

Nu au existat niciodata in UE tari de mana a doua sau tari pe care sa le lasam in urma pe drum.

Ramanand unita, Europa va putea realiza lucruri extraordinare. Europa a fost divizata in trecut, acest lucru nu trebuie sa se mai intample niciodata.

Putem avansa impreuna, dar in ritmuri diferite. O Europa cu mai multe viteze este prevazuta in tratate.


Romania contribuie in mod activ la cladirea unei adevarate Europe a cetatenilor.

Este una dintre membrii care a aprobat crearea unui Parchet European.

Romania s-a angajat de asemenea in crearea unui brevet unitar european. Acest subiect a fost dezbatut 4 decenii.

Romania a raspuns de cele mai multe ori prezent in majoritatea misiunilor, pentru ca Romania stie ca UE nu inseamna doar Europa.


Dezbaterea aceasta despre o Europa cu mai multe viteze nu este o dezbatere. Dezbaterea adevarata este cea despre necesitatea cooperarii. In prezent, natiunile europene coopereaza si trebuie sa intareasca aceasta cooperare.

 

Ramanand unita, Europa se va dezvolta. Destinul Europei este sa inainteze impreuna. Putem avansa impreuna, dar in ritmuri diferite. O Europa cu mai multe viteze se regaseste si in tratate.

- Prima forma intarita de cooperare dateaza din 2010, cand s-a creat o Europa a cetatenilor.

- Romania contribuie activ, care a demonstrat asta de curand, fiind unul dintre cele 17 state care sustine formarea Parchetului European.

- Avem obligatii si fata de altii, de restul lumii, de oamenii care sufera.


- Nu trebuia sa uitam ca in cursul secolelor trecute, soarta multor natiuni depindea mai mult de vointa altora, decat de natiunea in sine. In prezent, statele europene coopereaza. Trebuie sa meritam increderea acordata. Mi-am dorit ca Comisia Mea sa fie un esafodaj politic si sa raspunda doleantelor parlamentelor nationale. Imi doresc ca CE sa nu interfereze la viata de zi cu zi a oamenilor, ci sa le imbunatateasca viata.

 

Fiecare popor isi indrageste traditiile si aceasta ne ajuta sa fim mai bogati si sa avansam impreuna. Unitatea europeana este viitorul nostru comun. Nu trebuie sa uitam ca nu reprezentam decat 7% din populatia mondiala si suntem continentul cel mai mic.

In momentul in care altii se vor disocia, noi vom ramane un actor istoric. Viitorul nostru este comun, in ciuda fragilitatilor individuale.

Vrem sa cream o Europa a energiei si a securitatii.

Unitatea Europeana este viitorul nostru. Cele 5 scenarii prezentate de Comisie se bazeaza pe acelasi lucru: cei 27 de membri inainteaza impreuna.
 

Mi-as dori ca Parlamentul roman si societatea civila sa participe la aceasta dezbatere. Prin implicarea in toate dezbaterile europene, Romania a dat o lectie frumoasa de curaj.

In 2019, tara dumneavoastra va prelua pentru prima oara presedintia Consiliului European. Este un moment important in istoria Romaniei si in istoria UE, pe care il veti marca prin amprenta pe care o veti pune.

Remarc un entuziasm adevarat, ma bazez pe dumneavoastra, pe toti romanii. Trebuie sa stim cum sa iubim Europa, iar romanii au aratat acest lucru.

Eu voi continua sa va iubesc. Traiasca Romania si traiasca Europa!

 

 

 

***************************

 

 

 

Deputaţii şi senatorii se reunesc în şedinţă de plen comună, joi dimineaţă, de la ora 10.30, pentru a asculta alocuţiunea preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, intitulată ”Viitorul Europei”.

 

Aceeaşi temă va fi abordată într-o întâlnire cu cetăţenii, organizată de către Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti la Muzeul Naţional de Artă al României, întâlnire programată la ora 16.30, la care Juncker va veni însoţit de comisarul Corina Creţu. Cei doi oficiali europeni vor răspunde la întrebările celor prezenţi, precum şi la cele puse prin intermediul reţelelor de socializare întrucât evenimentul va fi transmis online.

 

Întâlnirile de acest tip au fost demarate de către Comisia Europeană după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi lansarea celor cinci scenarii privind viitorul UE. Astfel, comisarii europeni au mers în ţările membre la astfel de dezbateri cu publicul larg pentru a explica beneficiile proiectului european şi perspectivele sale.

 

La Bucureşti, prima dezbatere de acest tip a avut loc pe 20 aprilie, invitatul fiind Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei, aplaudat de public pentru pledoaria în favoarea unui viitor comun al Europei.

 

”Am lucrat în această ţară acum 20 de ani. Dacă aş călători înapoi în timp, în 1995-1996, când am fost foarte activ în această ţară, nu aş fi crezut că veţi realiza atât de multe, dat fiind faptul că această ţară a fost maltratată atât de mult în timpul regimului comunist (...) Există o ambiţie în vasta majoritate a populaţiei României să fie parte a unei comunităţi de valori. Istoric, România este o ţară europeană. Din cauza situaţiei nefericite că a fost de partea greşită a Cortinei de Fier, România a fost ţinută pe loc decenii, să-şi împlinească destinul european. Uniunea Europeană îi dă ocazia României să-şi îndeplinească destinul. Nu pentru că o vor politicienii, ci pentru că poporul român este un popor european. Acesta este marele beneficiu, nu fondurile structurale sau politica agricolă comună”, spunea atunci Timmermans.

 

În programul vizitei lui Juncker figurează şi întâlniri cu înalţi oficiali român.

 

Astfel, la 11.45 preşedintele Comisiei Europene va fi primit de către preşedintele Klaus Iohannis, cu care va avea convorbiri tête-à-tête, urmate de discuţii cu membrii celor două delegaţii. După încheierea acestor convorbiri, Juncker va participa la recepţia oferită de Ziua Europei de către şeful statului român.

 

De la ora 15.00, Juncker va merge la Palatul Victoria, unde va fi aşteptat de către premierul Sorin Grindeanu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22