Grindeanu promite legile pe justitie in 2 saptamani si vorbeste despre salarizarea unitara

E.b. | 11.05.2017

Premierul Sorin Grindeanu avorbit, la Antena3, despre Legea salarizarii. Grindeanu sustine ca la aceasta lege "au lucrat parlamentarii si doamna ministru Vasilescu" (Dragnea declarase anterior ca la ea a lucrat si Grindeanu n.n.).

Pe aceeași temă

 

 
Grindeanu mai afirma ca vor urma dezbateri in comisiile de specialitate iar criteriul salarizarii "trebuie sa fie unul piramidal care sa tina cont de raspundere si performanta", incepand cu salariul presedintelui de stat. Grindeanu mai spune ca pachetul de legi pe justitie va fi gata in doua saptamani si ca este impotriva plafonarii indemnizatiilor pentru mame in acest moment, dar ca asteapta rezultatele unei anchete de analiza in acest sens.

 

 

Declaratiile premierului Grindeanu la Antena3, conform HotNews:

 

(Ce-ati reusit sa obtineti pentru Romania in vizitele din Israel si Austria?)

 

Sunt doua tari importante pentru Romania. Pe de o parte, Israel este cel mai important aliat al nostru in regiune. Din pacate, relatiile economice nu sunt la nivelul celorlalte. De aceea am si fost insotit de ministrul Economiei, mi-am dorit ca principalul obiectiv sa fie componenta economica
Pe de alta parte, Astria reprezinta un investitor important, are investitii in jur de 10 mld. in Romania, al doilea mare investitor dupa Olanda. Dar si Romania este o piata importanta pentru Austria.
Austria sprijina si a sprijinit si in trecut aderarea noastra in Schengen. De asemenea, l-a rugat pe cancelarul austriac sa sprijine candidatura noastra la OECD si a fost de acord

 

(Daca ar fi sa faceti o evaluare personala a Cabinetului, unde va situati?)

 

Ne-am facut o evaluare dupa primul trimestru, am avut acea sedinta la Sinaia. Al doilea trimestru este unul care trebuie sa consolideze cadrul legislativ necesar pentru viitoare proiecte. 
Suntem aproape de faza finala cu proiectul pentru infiintarea Fondului Suveran de Investitii - ne dorim sa ajungem undeva la 10 miliarde de lei pe acest fond

 

De asemenea, suntem in faza in care e finalizata toata discutia pe legea preventiei

 

Dupa sedinta de guvern de saptamana trecuta am avut o discutie mai lunga cu ministrul Tudorel Toader, incercand sa stabilim un calendar. Pe de o parte, s-a terminat dezbaterea publica pe proiectul de lege privind traspunerea directivelor europene in legislatia nationala. In sedinta de guvern viitoare se va discuta aplecat pe legile justitiei si cred ca in doua saptamani vor fi gata. Legea raspunderii magistratilor face parte din acest pachet de legi pe justitie

 

(V-ati pastrat increderea in ministrul Justitiei?)

 

Nu-l evaluez doar pe dl Tudorel Toader. Sigur ca au fost semne de intrebare, de cele mai multe ori legate de ritmul de lucru de la Ministerul Justitiei. Dar am incredere in profesionalism, toata lumea cunoaste profesionalismul dlui Toader.

 

 

 

Legea salarizarii: 

 

 

 

La Legea salarizarii au lucrat parlamentarii si doamna ministru Vasilescu.

 

N.R. Liviu Dragnea declarase anterior ca la Legea salarizarii a lucrat el cu Olguta Vasilescu si Darius Valcov: "Vreau să vorbim despre Legea salarizării pe care am făcut-o cu Olguţa Vasilescu şi cu un alt oltean, Darius Vâlcov, fost ministru de Finanţe"

Vor urma dezbateri aprofundate in comisiile din Parlament in primul rand

 

Anumite Instante au asezat aceste cote ale salarizarii intr-o piramida incorecta. Dau exemplul meu de cand eram ministru: aveam cam al 50-lea salariu din minister si nu era normal.

 

E normal sa existe o piramida a salarizarii in functie de raspunderea si importanta avuta, incepand cu presedintele statului.
Datele economice pe care le avem confirma ca analizele pe care le-am facut si masurile pe care le-am adoptat in primul trimestru au fost corecte.
Ne mentinem o prognoza de crestere economica 5,2% si ne mentinem acest procent. Inclusiv cei care erau pesimisti, chiar FMI-ul a revizuit in sus cresterea economica, iar acest lucru se va face probabil si de Comisia Europeana
Chiar cei care au prognozat o crestere economica in jur de 3% au ajuns sa vorbeasca acum de o prognoza de crestere in jur de 4%.
Despre indemnizatiile mamelor: Acum, la rece, eu sunt impotriva plafonarii

 

97% din indemnizatii sunt pentru salarii de sub 5 mii de lei si doar 3% sunt peste 5.000 de lei 
In acel plan de convergenta nu se vorbeste despre o decizie luata, ci ca exista aceasta posibilitate ca noi sa plafonam indemnizatiile nu la 5.000, ci la 10.000 de lei. Si nu ca am luam aceasta decizie, ca am plafonat
Noi vorbim asadar de o eventuala plafonare la 10 mii de lei. Persoanele incadrate aici vor fi sub 1%.
Am comandat o analiza de impact pe care ministerul Muncii sa o faca si astept acea analiza inainte sa ma pronunt.
Acum, vorbind la rece, eu sunt impotriva plafonarii tinand cont de procentul foarte mic.

 

 

Despre Comisile parlamentare

 

 

Nu am inventat noi aceste Comisii parlamentare
Am cateva semne de intrebare legate de ele
Eu cred ca aceste comisii ar trebui sa vina si cu niste rezultate, sa se produc aniste schimbari, pentru ca altfel le facem doar de dragul de a leface si lumea se intreaba de ce.

 

 

Despre remaniere:

 

 

Nu fac remaniere la televizor
Analizam activitatea fiecarui ministru si stabilim apoi

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22