Ce mai pun la cale Dragnea si Basescu

Cei doi sefi ai detasamentelor de penali care vor sa bea singele justitiei in libertate au facut citiva pasi inapoi. De ce oare s-or fi repliat Dragnea si Basescu in privinta gratierii coruptilor, ca gratierea, asa, in general, nu-i intereseaza nici cit negrul de sub unghia lui Bacalbasa?

Andreea Pora 11.05.2017

De același autor

 

 

 

 

Sa fi fost din cauza ca dadea ”ca dracu” sa-si tina Juncker discursul in parlament- in care a pledat din nou pentru statul de drept si justitie independenta- la citeva zile dupa vot si in timp ce sub  geamuri colindau protestatarii? Sau, poate, le-au spus expertii Comisiei Europene, care au prins in direct isprava de la Comisia juridica, sa-si ia adio de la ridicarea MCV-ului si Dragnea a fost lovit de mustrari de constiinta? Sa fim seriosi. Te pomenesti ca or fi inteles ca gratierea faptelor de coruptie a ajuns intr-un punct  mort si a devenit misiune imposibila, cum  spune Dan Tapalaga? S-ar putea, desi cred mai degraba ca e vorba de o repliere de moment, nu de o renuntare. De o schimbare de  strategie in vederea  atingerii aceluiasi scop.

 

De ce spun asta? Pentru ca sunt  mesteri  mari la asa  ceva. Dupa protestele  din februarie au inteles cu totii ca nu pot misca  nimic- gatiere sau modificare  de Coduri penale- prin ordonante de urgenta ”, noaptea  ca hotii”. Consecinta: au apelat la parlament, adica la masinaria lor de vot, ziua si pe fata. Inainte l-am auzit/vazut cu totii pe Tariceanu in acel episod penibil cu ”natiunea care  poate sa-si piarda teritoriul, populatia, capitala si armata” daca ramine cu parlamentul. A fost un mesaj deschizator  de drumuri pentru ceea ce avea sa se intimple peste doar citeva zile. Sub  bâtele  dirijate  de Nicolae si Basescu a cazut rapusa chiar si luarea/darea de mita, pentru ca nu le era suficient abuzul in serviciu si conflictul  de interese. Ce a urmat i-a convins insa din nou ca nici asa nu prea tine- iarasi proteste, avertismente externe, scandal cit casa. Asa ca au facut o pirueta, incercind sa se inocenteze. Dragnea l-a executat fara menajamente pe Nicolae -omul lui Ponta-  de la sefia Comisiei juridice si l-a pus sa jure in fata  asistentei pesediste ca nu el i-a cerut gatierea, ca vezi doamne, porcaria a iesit din capul si convingerile lui.

 

”Eu am ridicat aceasta problema sa ne gandim serios daca aceasta lege a gratierii mai e oportuna  (...)Fac un ultim apel la Guvern si la ministerul Justitiei, sa prezinte intr-un termen rezonabil daca legea gratierii poate rezolva problema din penitenciare. Pe mine ma intereseaza personal cum va iesi legea de la Senat, atunci cand va ajunge la Camera Deputatilor nu ii voi da drumul pana cand nu voi fi convins ca face parte dintr-un pachet care rezolva o problema”. 

 

Cit despre Basescu, marele specialist in ”reevaluari”, n-a avut nicio problema sa intoarca manusa pe dos dupa ce nu i-a reusit gratirea doamnei cu ”prima mita”, pentru care a pledat infocat. ” Va spun sincer ca aceasta lege nu are ce cauta nici macar la comisie. Ea trebuie retrasa de Guvern. Este atat de prost facuta, incat obiectivul pe care il realizeaza este sa elibereze, estimez eu in forma in care este acum, hoti din domicilii, din curti, din autobuze, din societati comerciale, iar pe de alta parte sa tina in continuare incarcerati medici, profesori”. Ca se vezi de cine-l doare pe fostul presedinte!

 

Dar care poate fi strategia pe viitor asa incit scopul sa fie atins?  Ce le-a mai ramas neincercat? Pai, o combinatie intre guvern si parlament, o mina care o spala pe alta si unirea fortelor intr-un asalt final. Cred ca asta urmeaza si primele semnale  deja  exista. Noua stategie, s-o recunoastem e  mai perfida.

 

Ministrul Tudorel Toader  si-a creat  deja profilul unei oarecare independente, e abil, a taraganat lucrurile asa incit si-a atras criticile lui Dragnea, a discutat cu mai  toata lumea  din sistem, a organizat niste consultari. A facut treburile ca la carte, cum ii place sa spuna. Si astfel a cistigat  in ochii opiniei publice, iar pachetul de legi ce va fi depus la parlament inspiră ceva mai multa incredere decit operele nepublicate ale lui Iordache. Modificarile  anuntate sunt ample, vizeaza atit codurile penale, legea raspunderii magistatilor si schimbari la alte legi ale justitiei, cum ar fi cea a anticoruptiei. Sub o umbrela atit de generoasa se pot piti prin detalii diavoli cit mintea nu cuprinde. In tot cazul nu mintea masinariei de vot, care va trebui sa descilceasca sute de articole si amendamente.

 

Sunt convinsa ca penalii si uneltele lor si-au  invatat si  lectia Comisiei. A comisiilor in general. Acolo sunt putini, amendamentele pot fi urmarite  de presa si  pina ajung ele in plen gata si  scandalul. Experienta parlamentului arata ca plenul este locul optim pentru marile lovituri. Amendamentele  pot fi propuse in direct si votate pe banda rulanta. Vor sa dezincrimineze ”prima  mita”  iar pentru urmatoarea sa  reduca pedeapsa  la 3 ani indiferent de valoarea ei  ( asa circula  un zvon), sa puna un prag de 1 leu la abuzul in serviciu, sau sa scoata complet  conflictul de interese?  Vor sa bage si gratierea pe deasupra, sa mai ridice faimoasele amendamente, coafate pe ici pe colo? Cine-i poate  opri in plen? Nimeni. Pina sa se dezmeticeasca  opozitia  si sa faca presa galagie votul s-a si incheiat.

 

Imaginati-va ca se intimpla una ca asta in ultima saptamina din sesiunea parlamentara. Ce credeti ca urmeaza? Vacanta. A protestatarilor si alesilor  deopotriva. Iar daca Iohannis nu renunta la a lui s-o conteste la CCR, adio si-un praz verde. Cum vi se pare? Mie una destul de plauzibil pentru ca nu cred in ruptul capului ca astia renunta.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22