Coalitia PSD/ALDE pregateste alta remaniere a Guvernului, ca sa-si reimprospateze imaginea

E.b. | 12.05.2017

Coalitia PSD/ALDE se pregatestete pentru a doua remaniere a Guvernului Grindeanu, dupa cea prilejuita de indepartarea lui Daniel Constantin. Favoriti pentru preluarea Ministerului Apararii ar fi Dorel Caprar (PSD), actualul presedinte al Comisiei pentru Aparare.

Pe aceeași temă


 
 
  

Potrivit unor surse politice, in coalitie se discuta despre posibila inlocuire a lui Pavel Nastase (Educatie), Gabriel Les (Aparare) si Toma Petcu (Energie), dar nu e exclus sa apara si alte nume, scrie HotNews.

 

Informatia despre schimbarea lui Gabriel Les a aparut si in Q Magazine, intr-un articol scris de Floriana Jucan chiar din timpul vizitei facute de ministrul Les alaturi de premierul Grindeanu, in Israel. Jucan scrie ca premierul Grindeanu nu ar fi multumit de prestatia lui Les, reprosandu-i ca nu a cheltuit cei 1,5 miliarde de lei din bugetul pentru inzestrarea Armatei.

 

Favoriti pentru preluarea Ministerului Apararii ar fi Dorel Caprar (PSD), actualul presedinte al Comisiei pentru Aparare din Camera Deputatilor. si Ion Mocioalca (PSD), fost presedinte al Comisiei pentru Aparare din Camera Deputatilor.

 

Pe de alta parte, Digi24 anunta cinci nume de ministri care ar urma sa fie inlocuiti, printre care Sevil Shhaideh, Lia Olguta Vasilescu si Tudorel Toader.

 

Conform HotNews, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, criticat de Dragnea ca n-a schimbat-o pe Kovesi dupa raportul critic la adresa DNA, nu va figura pe lista remaniatilor.

 

Unul dintre motivele remanierii este schimbarea agendei publice, dar si reimprospatarea imaginii guvernului. Ultima perioada a fost marcata de mari esecuri politice si de comunicare ale coalitiei PSD-ALDE, precum atacul esuat la justitie, scandalul din jurul impozitului pe gospodarie sau legea salarizarii unitare, contestata vehement chiar de unele sindicate apropiate PSD. 

 

 

 

 

Declaraţii care l-au deranjat pe Dragnea
 

 

 

După cum arătam mai sus, pe lista miniștrilor care ar putea fi remaniați se află chiar prima nominalizare a lui Liviu Dragnea pentru funcția de premier. Servil Shaidedeh, vicepremier și ministru al Dezvoltării, a fost cea care a anunțat prima dată posibilitatea ca Guvernul să plafoneze indemnizațiile pentru mame și de a extinde perioada concediului de creștere a copilului de la doi la patru ani. Măsura nu a fost discutată în prealabil cu partidul, ceea ce l-a nemulțumit pe șeful social-democraților. 

 

Tot această măsură anunțată de Sevil Shaidehh, ar putea să o coste funcția de ministru al Muncii pe Lia Olguța Vasilescu, conform Digi24. Aceasta a declarat că plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului va opri o înşelătorie a statului român și că în urma acestei plafonări nu vor fi afectate foarte multe persoane din România, ci doar cele care „au bulversat” sistemul şi care au primit sume foarte mari.

 

Ea a mai spus că plafonul ar urma să fie stabilit la 8.000 de lei. Aceste declarații l-au deranjat pe șeful PSD și cei doi s-au contrazis pe acest subiect. De asemenea, Liviu Dragnea i-a mai reproșat Liei Olguța Vasilescu proasta comunicare în contextul Legii salarizării unitare

 

De asemenea, tot proasta comunicare i se reproșează și ministrului Finanțelor. Liviu Dragnea este de părere că din cauză că ministrul Viorel Ștefan nu a explicat corespunzător impozitul pe venit global și impozitul pe gospodărie din proiectul modificării Codului Fiscal, publicul a avut o reacție negativă la aceste măsuri

 

 

 

 

„Nepermis de mult” 

 

 

 

În cazul ministrului Justiției situația este diferită. Liviu Dragnea este deranjat de faptul că Tudorel Toader întârzie cu pachetul de legi pentru Justiție.  Liderul social-democraților a spus că ministrul Justiției întârzie „nepermis de mult” cu acest pachet de legi și că acesta nu va beneficia de susținere la „nesfârșit”. 

 

„O să cer o audiență la Ministrul Justiției, după ce mi-o avizează că să îi explic că Parlamentul nu este anexa Guvernului. O să am îndrăzneala să fac lucrul ăsta. Întârzie nepermis de mult. Se lungește foarte mult discuția despre un subiect care nu mai începe. Cred că ar trebui să ne ocupăm în mod serios de toate lucrurile care sunt enunțate public și finalizate. Beneficiază de orice susținere în condițiile în care există o coerență și un termen cât de cât realist. Nu poți beneficia de susținere la nesfârșit, beneficiezi câteva luni și mai vedem după-aia”, a spus șeful partidului aflat la guvernare. 

 

Lui Toma Petcu, ministrul Energiei (ALDE), i se reproșează slaba prestație la minister. Și din cauza unor probleme de sănătate, Toma Petcu a neglijat activitatea de ministru, în condițiile în care sunt foarte multe lucruri de făcut la acest minister. Însă pentru remanierea lui Petcu Liviu Dragnea trebuie să se consulte cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22