Somație a Gabrielei Firea către arhiepiscopul catolic Ioan Robu: să înceteze cu acuzațiile

Dora Vulcan | 12.05.2017

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a lansat vineri o somație către arhiepiscopul Ioan Robu, căruia i-a cerut să nu mai lanseze acuzaţii la adresa edilului şef şi a echipei din cadrul Primăriei Capitalei, cu referire la soarta imobilului Cathedral Plaza.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

„Îl somez public pe arhiepiscopul Robu să înceteze de îndată să mai lanseze acuzaţii la adresa mea sau a echipei de la Primăria Capitalei. Spre deosebire de domnia sa, singurul grup de interese pe care îl servesc eu este cel alcătuit din toţi bucureştenii. În ce priveşte speţa în cauză, am făcut şi voi face în continuare tot ce ţine de mine pentru punerea în aplicare a deciziilor instanţelor de judecată aşa că presiunile publice pe care le face cu insistenţă Arhiepiscopia Romano-Catolică nu-şi au rostul”, scrie Gabriela Firea într-un comunicat remis presei vineri.

 

 

 

 Municipalitatea a transmis în cursul zilei de vineri, către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale o cerere privind eliberarea avizului privind desfiinţarea imobilului „Cathedral Plaza”, situat în Bucureşti, str. General Berthlot nr. 11-15 şi str. Lutherană nr. 15 şi 15A, se mai spune în comunicat: 

 

 

 

"Precizăm că acest aviz este obligatoriu pentru orice lucrări de construcţii care se fac în zonele de protecţie a monumentelor, aşa cum este, în cazul nostru Catedrala Sf. Iosif. Afirmaţia potrivit căreia «decizia Primăriei Municipiului Bucureşti de a aloca fonduri pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei Cathedral Plaza este o procedură fără finalitate» este hazardată şi profund nedreaptă. Arhiepiscopia Romano-Catolică ar trebui să ştie foarte bine că o sentinţă judecătorească nu poate fi adusă la îndeplinire prin încălcarea legii. Subliniem încă o dată că înainte de efectuarea oricărui demers pentru demolarea acestui imobil, este obligatorie realizarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităţilor de desfiinţare a construcţiei, estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate", se arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

 

 

 

Comunicatul municipalităţii anunță că au fost iniţiate demersurile pentru punerea în aplicare a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza, iar pentru identificarea modalităţilor de demolare si a costurilor aferente acestui proces, au fost demarate in anii precedenti doua proceduri de achizitie publica. Ambele proceduri de achizitie au fost anulate, însă, fiindcă nu s-a înscris niciun ofertant eligibil. Pentru asta, în bugetul pentru anul 2017 al PMB a fost alocată suma de un milion de lei.

 

 

 

"Noua procedură urmează să fie publicată atât în SEAP (Serviciul electronic de achiziţii publice) cat şi in TED (Tenders Electronic Daily), dedicat achiziţiilor publice europene, pentru maximalizarea şanselor desemnarii unui caştigator. Este de menţionat că pe rolul instanţelor de judecată mai există şi alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecatorească în aceste cazuri nu este finalizată. Majoritatea dosarelor privind această speţă sunt suspendate pana la solutionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, ce are ca obiect cererea de chemare în judecată formulată de proprietarul construcţiei – S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. – prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucureşti să emită actul administrativ", spune comunicatul. 

 

 

 

Reacţia PMB vine după ce Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a întrebat, prin intermediul unui comunicat de presă, instituţia condusă de Gabriela Firea când va fi eliberată dispoziţia de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza.

 

 

 

"Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti consideră că decizia Primăriei Municipiului Bucureşti de a aloca fonduri «pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei» Cathedral Plaza este o procedură fără finalitate. Aceasta urmăreşte golirea de conţinut a actului de justiţie, potrivit căruia Primarul Capitalei are obligaţia de a dispune desfiinţarea imobilului Cathedral Plaza şi de a reface parcul de lângă Catedrala Sf. Iosif. În condiţiile în care sentinţa civilă nr. 2520/2012 a Tribunalului Dâmboviţa şi decizia nr. 89/2016 a Curţii de Apel Constanţa nu sunt respectate, adresăm public Primarului Capitalei întrebarea: Când eliberaţi dispoziţia de desfiinţare a clădirii ilegale Cathedral Plaza? Aşteptăm un răspuns la întrebare, nutrind speranţa că trăim într-un stat de drept", a transmis Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, citat de Mediafax.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22