Un nou atac cibernetic major este iminent. Europol: Numarul victimelor va creste

E.b. | 14.05.2017

Dupa atacul cibernetic fara precedent de vineri, un nou atac major este iminent, avertizeaza mai multi experti. Potrivit acestora, un astfel de incident global s-ar putea produce chiar luni.

Pe aceeași temă

 
 

Printre cei care au transmis acest avertisment se afla un tanar cercetator britanic, cunoscut drept MalwareTech, care in mod accidental a gasit o solutie de oprire a atacului cibernetic de vineri, arata BBC, citat de Mediafax.

 

"Un nou (atac informatic) va fi lansat (...) foarte probabil chiar luni", a avertizat el.

 

MalwareTech, care a dorit sa ramana anonim, a anuntat sambata ca a descoperit in mod accidental ca inregistrarea unui nume de domeniu web folosit de virusul de tip malware WannaCry va stopa raspandirea acestuia.

 

"L-am oprit pe acesta, insa altul va mai fi lansat si nu va putea fi oprit", a avertizat cercetatorul, care a indicat ca hackerii ar putea actualiza codul virsului pentru a elimina bresa folosita de el.

 

"Versiunea 1 a WannaCrypt a putut fi oprita, insa cel mai probabil in versiunea 2.0 aceasta eroare va fi eliminata", a adaugat MalwareTech, care a recomandat utilizatorilor sa-si actualizeze cat mai rapid sistemele de operare.

 

 

Hackerii nu se vor opri

 

 

"La mijloc sunt foarte multi bani. (Hackerii) nu au niciun motiv sa se opreasca. Nu le-ar fi prea greu sa modifice codul si sa incerce din nou", a completat el.

 

O parere similiara are si Darien Huss, un cercetator de la firma de securitate cibernetica Proofpoint.

 

"Suspectez ca, avand in vedere mediatizarea acestui incident, probabil deja sunt persoane care lucreaza la utilizarea vulnerabilitatii folosita pentru raspandirea (virusului ) ", a declarat Huss, care a precizat ca se indoieste ca vreun stat ar fi implicat in valul de atacuri cibernetice.

 

 

Europol: Numarul victimelor atacului va creste luni

 

 

Si Europol a avut o pozitie oficiala duminica, prin directorul sau Rob Wainwright. Acesta a explicat intr-un interviu pentru postul britanic de televiziune ITV ca vor fi si mai multe victime cand "oamenii se vor intoarce luni la munca si isi vor deschide calculatorul", arata BBC.

 

Potrivit acestuia, atacul cibernetic masiv declansat vineri la nivel mondial a facut "200.000 de victime, in special companii, in cel putin 150 de tari".

 

"Desfasuram operatiuni impotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, insa pana acum nu am mai vazut un astfel de atac", a subliniat seful Europol, oficiul european de politie.

 

Atacul este "de un nivel fara precedent" si "va necesita o ancheta internationala complexa pentru a-i identifica pe vinovati", a transmis Europol, precizand ca a fost creata o echipa speciala in cadrul Centrului European impotriva Criminalitatii Cibernetice pentru a ajuta la ancheta.

 

 

Hackerii inca nu au ridicat banii

 

 

Hackerii din spatele atacului ar fi strans doar 20.000 de dolari sub forma de bitcoini, trimisi catre putin trei adrese, a explicat duminica Tom Robinson, co-fondator al Elliptic, o companie care identifica activitatea ilicita care implica moneda virtuala bitcoin si care furnizeaza servicii principalelor agentii de securitate din SUA si Marea Britanie.

 

Cei care se afla in spatele acestui atac nu au retras pana acum banii, asa ca, pentru moment, nu pot fi localizati sau identificati, a mai spus Tom Robinson.

 

Printre tarile afectate de atacul masiv de vineri se afla Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia si Vietnam, dar si Romania. Valul de atacuri cibernetice a afectat Serviciul National Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniola de telecomunicatii Telefonica, firma americana de curierat FedEx, grupul francez Renault si alte sute de companii si institutii din intreaga lume.

 

Au fost afectate inclusiv uzina Dacia din Romania sau MAE.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22