Dragnea & Tăriceanu. Mândri că suntem penibili

Tot ni se pare că ne facem bine, că vom scăpa de ei. Dar nu-i așa. Reușim doar să mai ajungem cu mâinile spre masca cu oxigen, când ne bagă în comă cu ordonanțe, cu furturi, cu legi de grațiere. Mai respirăm puțin. Dar nu scăpăm de ei.

Ramona Ursu 16.05.2017

De același autor

 

Celebrul cuplu cu probleme penale de pe scena politică românească, Dragnea & Tă­ri­ceanu, ne-a oferit, zilele trecute, odată cu vizita la București a lui Jean-Claude Juncker, președintele Co­misiei Europene, o mostră consistentă de mitocănie și de minciună. Încă una. In­fractorul și inculpatul care conduc Parlamentul Ro­mâ­niei au făcut piruete prin­tre discursuri șterse, pe alo­curi populiste și lin­gu­și­toa­re, în care au strecurat să­geți otrăvite cu nea­de­vă­ruri. Trecând peste pu­pă­tu­rile și îmbrățișările – în opinia mea, ba­nale, caracteristice șefului Comisiei Eu­ro­pene - dintre Juncker și conducătorii noș­tri, foști și actuali, care se întrec în dosare penale și în ani de pușcărie, pe lângă min­ciună, mi-a mai atras atenția ceva: dublul discurs al bărbaților cu numărul doi și trei din fruntea țărișoarei. Deodată, șeful Se­na­tului și cel al Camerei De­pu­­ta­ți­lor, cu­noscuți pentru atacurile lor la adre­sa Occi­dentului, a corporațiilor care ne vor răul, a Uniunii Europene care n-ar tre­bui să ne dicteze cum să ne trăim vie­țile, că doar, se știe, nu suntem colonie, au uitat subit de toate astea în fața lui Juncker.

 

Liviu Dragnea, autorul moral și cel care ar fi trebuit să fie întâiul beneficiar al Or­donanței 13, actul normativ care a în­măr­murit Bruxellesul, pare că a fost lovit de am­nezie în fața liderului Comisiei Eu­ro­pe­ne. Dragnea a lăsat deoparte, pentru scurt timp, agenda personală cu atacurile la sta­tul de drept. A trecut peste „circul de la Bruxelles“, așa cum ca­ta­loga, în martie, dezbaterea din Parlamentul European la care au fost in­vitați re­prezentanții pro­tes­tatarilor #Rezist. A uitat și de spe­rietoarea cu ma­na­gerii stră­ini care ar fi vânat posturi în spitalele ro­mâ­nești „ca să promoveze in­teresele străinilor în do­me­niul me­dicamentelor“, așa cum își păcălea electoratul în precedenta cam­pa­nie pen­tru parlamentare. Astfel, cu o con­știin­ță frumos vopsită, Liviu Dragnea a pozat într-un adevărat cetățean european. „Un prie­ten puternic și statornic“ al lui Junc­ker, preocupat de vitezele Uniunii, așa cum s-a declarat în fața invitatului pre­­zent în parlament.

 

Celălalt iubitor de valori europene, Călin Po­pescu Tăriceanu, care în februarie se în­treba la TV dacă „nu cumva britanicii au făcut bine ieșind din UE, pentru că, în viziunea lui, „ajunseseră să nu-și mai conducă singuri țara“, a făcut altceva: i-a predat false lecții de democrație și de respect pentru o justiție curată liderului venit de la Bruxelles. Șeful ALDE, su­por­te­rul înfocat al loviturilor de grație date jus­tiției de partidul său la braț cu PSD, a ui­tat de „Înalta Poartă“, așa cum boteza, lu­na trecută, Uniunea Europeană, și a stre­curat în discursul său rostit în fața lui Juncker o minciună: „Prin serviciile spe­ciale, prin parchete, prin destule curţi de justiţie, fantoma comunismului încă mai bântuie. (...) Ceea ce stârneşte, de câțiva ani, uimirea societăţii este faptul că toc­mai această componentă insuficient re­formată a statului pare să fie apreciată de unii funcționari de la Bruxelles“.

 

Nu știe nimeni, însă, la care societate a făcut referire șeful Senatului și nici care sunt funcționarii europeni care ar aprecia „fantoma comunismului“. Dar este su­fi­cient să ne amintim de avertizările lui din ianuarie, când spunea că le va transmite li­derilor europeni că „nu mai dorim să co­ope­răm în cadrul MCV, care stabileşte un tratament discriminatoriu pentru Ro­mâ­nia“. Astfel, e simplu să înțelegem că funcționarii europeni certați acum de Tăriceanu sunt tocmai cei din Comisia lui Juncker, responsabilii de MCV. Adică spe­cia­liștii care laudă și încurajează lupta an­ticorupție din România și-i sancționează pe politicienii noștri pentru atacurile de tipul Ordonanței 13 la adresa justiției.

 

După spectacolul din parlament, Dragnea și Tăriceanu și-au continuat numărul în gră­di­na Palatului Cotroceni. Invitați la re­cep­ția de Ziua Europei găzduită de preșe­din­tele Iohannis, cei doi, veniți par­că la o pa­ranghelie cu amicii, au întârziat mai bine de jumătate de oră. Au venit la braț, dând buzna în timpul discursului lui Jean-Clau­de Juncker, ratând complet cu­vân­tarea ținută de șeful statului. Dar nici măcar aces­ta nu a fost cel mai penibil mo­ment. Bunul simț minim îți spune că, atunci când ești in­vi­tat la un eveniment de prim rang, nu doar că nu întârzii, dar, dacă totuși o faci, intri tiptil, te așezi într-un colț, ca să nu deran­jezi. Ce au făcut Drag­nea și Tăriceanu? Au tăiat-o direct pe culoarul de verdeață din fața lui Juncker, acolo unde nu stătea ni­ciun invitat, și au traversat dintr-un capăt în celălalt mul­țimea aflată pe peluza de la Palat. Dragnea s-a salutat nestingherit cu alți invitați, a vorbit, a râs zgomotos, stând cu spatele la șeful Comisiei Eu­ro­pe­ne, care își susținea discursul.

 

Privind spre toate astea, mă tot gândesc la cum a ajuns țara noastră pe mâinile unor astfel de personaje. Rușine, in­dig­nare, frus­trare, revoltă, uimire. Mă bân­tuie toate trăi­rile astea când îi privesc. Și parcă nu mai găsim nicio resursă să ne revenim. Jos, tot mai jos, la pământ, până sub el, aco­lo ne îndeasă. Ne îngroapă încet și pe noi, și ța­ra. Tot ni se pare că ne fa­cem bi­ne, că vom scăpa de ei. Dar nu-i așa. Reu­șim doar să mai ajungem cu mâi­nile spre masca cu oxi­gen, când ne bagă în comă cu ordonanțe, cu furturi, cu legi de gra­ție­re. Mai res­pirăm puțin. Dar nu scăpăm de ei. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22