De același autor
Fără a face judecăți contrafactuale, poate ar merita văzut care a fost punctul de inflexiune în care fiecare dintre cele două partide care compun azi PNL - PD și vechiul PNL - și-a pierdut busola. La liberali, totul a început cu pactul făcut cu PSD sub guvernanța lui Crin Antonescu, prin constituirea USL. Momentul în care PNL a abdicat de la propriile valori și principii, pierzându-și la pachet cu ideologia și electoratul tradițional, a fost unul de răscruce și, așa cum vedem azi, cu consecințe pe termen lung. Nu a fost vorba doar de acapararea partidului de o camarilă fără scrupule și mediocră, condusă, e drept, de un lider carismatic, dar lipsit de consistență și verticalitate cum a fost Antonescu, sau de atacurile date alături de PSD justiției și statului de drept, ci în primul rând de lovitura mortală aplicată dreptei românești. Oricum, chiar și din punct de vedere al scorului electoral, liberalii nu au avut prea mult de câștigat din combinația cu PSD. La alegerile din 2008 au obținut un scor de peste 18,5%, iar în 2012, în USL fiind, au scos tot 18,5%. Azi, au în jur de 10% în formula cu PDL.
În ce priveşte PDL, momentul de răscruce a fost cel în care Băsescu a rostit faimosul „adio“, în 2013, după Convenția națională în care Blaga a câștigat președinția partidului în detrimentul Elenei Udrea. PDL era atunci marele înfrânt al alegerilor parlamentare din 2012, când a scos puțin peste 16% (față de 33%, cât obținuse în 2008). Dar nu asta a fost piatra de mormânt, ci ceea ce a urmat după ce fostul său lider a încercat și parțial a reușit să-l destructureze. Exodul a fost masiv spre Mișcarea Populară și a inclus grupul de intelectuali - ceea ce a fragilizat democrația și dezbaterea internă -, atacurile nu conteneau, iar Blaga era depășit de situație, neavând anvergura unui lider potrivit momentului. PDL și-a pierdut inspirația și capacitatea de reacție, iar următorii doi ani i-a consumat în lupte interne și în efortul de a face față loviturilor venite din toate direcțiile.
Fuziunea fără fir roșu
Înaintea fuziunii, cele două partide erau într-o situație aproape la fel de complicată. Ieșit de la guvernare, unde ajunsese la remorca unui PSD dominator și arogant, părăsit din motive rămase neclare de Crin Antonescu, PNL orbecăia dezorientat în căutarea unui azimut și a unui candidat la prezidențiale. Acesta s-a numit Klaus Iohannis. La rândul său, PDL era lipsit de un lider care să poată măcar mima rolul de locomotivă deținut odinioară de Băsescu și dădea semne că nu-și mai găsește locul și rolul pe scena politică.
Comasarea PNL și PDL a folosit unui singur lucru: alegerea lui Iohannis. Adepții teoriei unificării dreptei ca mijloc unic pentru înfrângerea colosului PSD au primit satisfacție. Ulterior, mai exact la parlamentarele din 2016, s-a dovedit că unirea singură nu aduce victoria. În 11 decembrie, noul PNL nu a obținut nici jumătate din scorul pe care PNL + PDL l-au avut în 2008 - 52% față de 20%.
Explicațiile pentru măiestria cu care noul PNL a ratat momentul de grație de după prezidențialele din 2014, când ajunsese să fie creditat cu o încredere de aproape 45%, sunt multiple. Unificarea neterminată din teritoriu, continua rivalitate dintre PNL și PDL este una dintre ele, dar e prea simplistă. Substanța eșecului noului PNL a stat în însăși ideea de unificare cu orice preț, sub presiunea momentului și a intereselor punctuale ale câtorva lideri. Mai toate alianțele de dreapta au sfârșit prost, dar măcar s-au făcut fie din convingeri anti-PSD, fie doctrinar. Ceea ce în cazul PNL și PDL nici n-a intrat în discuție. Nimic, nici o valoare comună, nici măcar tradiționala ostilitate împotriva PSD nu lega aceste două partide până deunăzi dușmani de moarte. Mai rău, căsătoria din interes s-a consumat într-o cocioabă la marginea drumului, nu în palatul puterii, așa cum scria în contract. Motiv suficient de frustrări și depresie colectivă.
Drumul asfaltat al eșecului
Acestea pot fi însă doar teorii, realitatea nemiloasă arată că eșecul rezidă din închistarea partidului și nerespectarea democrației interne, din dominația pe care a exercitat-o un grup restrâns de persoane lipsite de anvergură intelectuală și caracter puternic, cocoțat la putere, din inexistența vocilor critice și a dezbaterilor. Și, nu în ultimul rând, din oportunismul adânc înrădăcinat în mai toate partidele „tradiționale“.
Meritocrația în partid nu a mai funcționat la niciun nivel, iar golul lăsat de dispariția unor lideri de mână forte, cum au fost la vremea lor Băsescu și Tăriceanu, nu a putut fi umplut de locotenenții lor sau ai lui Iohannis. Vechii pedeliști care făceau posibile victoriile în situații imposibile, precum Adriean Videanu și Vasile Blaga, au fost scoși din joc de diverse dosare, oameni care gândeau strategii și politici pe temen lung, ca Valeriu Stoica, s-au retras discret. Recuplarea la electoratul de dreapta și la marile teme de dezbatere așteptate de acesta nu s-a produs, PNL fiind incapabil să aleagă clar drumul liberalismului, să opteze între valorile conservatoare și cele progresiste. De buimăceala sa ideologică, de lipsa de viziune și de lideri a profitat, evident, PSD.
Congresul ratat: învingătorul nu contează
Mult amânatul congres al PNL aduce doi candidați insignifianți prin profilul lor politic - un Orban etern candidat ratat, cu un trecut peste ale cărui isprăvi deja s-a aşternut praful indiferenţei, dar cu „prietenii“ îndelung consolidate în partid, și un Buşoi despre care aproape nu e nimic de spus în afară de oportunism și o platitudine greu de egalat.
Poticnelile mici și dese, combinate cu greșeli epocale, cum a fost propunerea lui Marian Munteanu drept candidat la București, operă a grupării Gorghiu-Petrache-Atanasiu, au fost până la urmă în logica „evoluției“ PNL. În acest context, rezultatul de la parlamentare părea încununarea eșecului. Dar nu a fost. S-a dovedit ulterior că e loc de mai rău. Marile teme de interes general ale propriului electorat au fost ratate: evoluția galopantă spre extremism și populism, subiecte aflate pe agenda europeană, de exemplu, viitorul României în reconfigurata Uniune Europeană, ca să nu mai discutăm de chestiunile sociale și economice, abandonate generos în brațele PSD.
Susținerea anticorupției a fost neconvingătoare și cacofonică, motiv pentru care protestele generate de abuzurile PSD în justiție n-au adus PNL niciun procent în plus. Reacțiile la politicile economice și fiscale – măriri de salarii și impozitul global - au venit sporadic și nedocumentat, în timp ce naționalismul economic și „familia tradițională“ sunt susținute pe față. Nici nu-i de mirare că PNL rămâne cantonat la puțin peste 20%, iar PSD a coborât doar câteva procente față de scorul de la parlamentare.
Ce aduce însă în acest peisaj mult amânatul congres, de la care publicul aștepta cel puțin un lider, dacă nu o direcție și un program? Aduce doi candidați insignifianți prin profilul lor politic - un Orban etern candidat ratat, cu un trecut peste ale cărui isprăvi deja s-a aşternut praful indiferenţei, dar cu „prietenii“ îndelung consolidate în partid, și un Buşoi despre care aproape nu e nimic de spus în afară de oportunism și o platitudine greu de egalat.
Tinerii |
---|
„PNL trebuie să ajungă la tinerii protestatari care au mobilizat centrele urbane: în 2014 – împotriva aroganţei politicienilor şi pentru Klaus Iohannis, în 2015 – împotriva establishment-ului politic, a nepăsării și incompetenţei din administrație, în 2017 – împotriva abuzului PSD împotriva Justiţiei şi statului de drept.“ (Cristian Buşoi) |
Fiecare însă reprezintă un curent în PNL - Orban pe cel anti-Iohannis, de ieșire de sub dominația prezidențială, iar Bușoi pe cel pro-Iohannis. Fiecare are în spate un grup - Orban pe Falcă, Hava, Bolojan, Blaga și alţi pedeliști, care au reușit prin diverse sforării să-l scoată din joc pe Predoiu (au mers în subteran pe mâna lui Bolojan, care le-a spus pas pentru că nu obținuse susținerea unor grei) și să rămână astfel fără un candidat reprezentând PD. Bușoi are susținerea grupării Petrache-Atanasiu, a unei bune părți din vechiul PNL și, informal, pe cea a președintelui.
Predoiu, singurul care măcar avea anvergura necesară unui partid care se clamează proeuropean, are destinul „țepuitului“ de serviciu. Premierul unui guvern intrat în veșnicia umbrei și candidatul de sacrificiu în cursa pentru București a fost pus în situația penibilă să iasă din joc după ce anunțase că n-o face. Nu doar coteriile l-au învins, ci și propria înclinație spre compromis, spiritul său neconflictual. Cum nici Predoiu și susținătorii rămași fideli lui nu s-au hotărât spre care dintre cei doi înclină și nici filiale puternice precum Clujul lui Boc și Suceava lui Flutur nu au luat o decizie, meciul Orban-Bușoi se joacă.
Liderii |
---|
„PNL are nevoie, la toate nivelele, de lideri, nu de şefi. Liderul e omul care inspiră, care indică direcţia şi îi convinge pe oameni să îl urmeze pentru că dă încredere şi energie grupului. Şeful, în schimb, e doar un om numit, aflat conjunctural într-o poziţie superioară ierarhic, fără a fi câştigat aprecierea şi susţinerea grupului.“ (Ludovic Orban) |
Depunerea oficială a candidaturilor nu a adus nimic nou, aceeași poză de familie pe găști, aceleași fețe, vorbe optimiste care dau vioi din coadă și promisiuni ale unui viitor măreț. Despre care toată lumea știe cum arată, dar nimeni nu știe cum să-l construiască. Cam la asta se reduce marea schimbare de paradigmă așteptată și promisă. Pentru că, în rest, nimeni nu a auzit de vreun program, de vreo poziționare față de provocările momentului sau de vreun nume nou, dătător de speranță. Congresul nu are ce surprize să mai aducă, cele trei săptămâni care vor urma vor fi dedicate convingerii șefilor de filiale, ofertelor de poziții în viitorul Birou Politic, funcțiilor de vicepreședinți și securizării voturilor.
Cristian Buşoi |
Ludovic Orban |
Desigur, se ridică întrebarea care va fi relația partidului cu președintele Iohannis, în cazul în care câștigătorul va fi Ludovic Orban. Fără discuție, una ceva mai colorată, fie și măcar pentru că Orban are verbul la el, mai productivă chiar și pentru președinte, căci lingușelile fără nuanță ale lui Bușoi dăunează grav lingușitului. Dar, pe fond, nu se va schimba nimic, din simplul motiv că PNL va continua să fie dependent de Iohannis, atâta vreme cât nu e capabil să-și producă singur un vector de imagine și un candidat. Și nu e capabil, după cum se vede.
Singurul noroc real al PNL este că, în afară de PSD, pe scena politică nu prea mai e nimeni. Congresul PNL e ratat înainte de a începe. Pentru că la întrebarea „chiar contează cine va fi învingătorul?“ cu greu se poate răspunde. (A.P.)