Președinția despre arhiva SIPA: trebuie respectată și aplicată legislația în vigoare

Dora Vulcan | 16.05.2017

Președinția spune că trebuie „respectată și aplicată” legislația în vigoare în ceea ce privește arhivele SIPA, serviciu care a funcționat în cadrul MJ.

Pe aceeași temă

 

 

SIPA, desființată de fostul ministru al Justiției Monica Macovei, după scandalul Tărău- Lele- Panait în care procurorului Lele i-a fost întocmit dosar cu nume de cod ca pe vremea defunctei Securități,  a ajuns zilele acestea în centrul unui scandal declanșat de urmăritul penal Dan Andronic, consultant politic, devenit patron al Evz în condiții niciodată limpezite, calitate din care publică și presupuse produse jurnalistice.

 

 

 „Există o legislație foarte clară, aplicabilă în acest caz, există persoane îndreptățite să facă toate demersurile în această situație. Nu președintele României este cel care a clasificat aceste informații și, evident, Administrația Prezidențială nu are atribuții în domeniul clasificării și desecretizării. Pur și simplu, legislația în vigoare trebuie respectată și aplicată”, a precizat Mădălina Dobrovolschi, din partea Administrației Prezidențiale, citată de Digi 24.

 

Scandalul SIPA a pornit după ce Dan Andronic a scris în ziarul pe care-l patronează că dosare din arhivele fostului serviciu ar fi fost copiate, în timp ce erau inventariate de comisia desemnată de Monica Macovei, când aceasta conducea Ministerul Justiției.

 

Politicienii au reacționat prompt, fie vorbind de înființarea unei comisii de verificare, fie cerând desecretizarea arhivei SIPA. În favoarea desecretizării s-a pronunțat, marți, și președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea.

 

Dan Andronic a scris că parte din arhiva SIPA - care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase sau distruse. Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22