Europarlamentarii le cer partidelor să nu includă "familia tradițională" în Constituție

Dora Vulcan | 17.05.2017

Zeci de europarlamentari cer Parlamentului Romaniei sa nu sustina organizarea unui referendum pentru modificarea Constitutiei.

Pe aceeași temă

 

 In sensul in care ar include definitia familiei traditionale.

 

 

"Un numar de 33 de membri ai Parlamentului European, din cadrul mai multor partide, au adresat astazi o scrisoare presedintilor de partide parlamentare din Romania prin care solicita ca Legislativul sa nu sustina organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei intr-un mod care limiteaza definitia familiei, incitand la discriminarea familiilor care nu corespund notiunii promovate de initiatorii referendumului", se arata intr-un comunicat remis ziare.com.

 

 

 

Documentul citat sustine ca, daca referendumul va avea loc, va parea ca se aproba incalcarea drepturilor omului pentru cuplurile de acelasi sex, dar si pentru copiii ce provin din alte tipuri de familii.

 

 

"Va indemnam respectuos sa nu sprijiniti referendumul propus cu privire la definitia familiei. Intr-adevar, incepand de anul trecut, in Romania a fost organizata o campanie in favoarea organizarii unui referendum privind redefinirea familiei in Constitutie ca fiind bazata exclusiv pe casatoria dintre barbat si femeie. 

 

Aceasta propunere este cu adevarat surprinzatoare, deoarece cuplurilor de acelasi sex le este deja interzis sa se casatoreasca prin prevederile Codului Civil in vigoare, care interzice, de asemenea, recunoasterea casatoriilor civile sau parteneriatelor inregistrate intre persoane de acelasi sex incheiate legal in strainatate. 

 

Desi nu dorim sa intervenim direct asupra prevederilor legislative care guverneaza dreptul familiei in Romania, regretam ca un asemenea referendum ar incita pe mai departe la discriminare fata de familii - in diferitele lor forme - care exista deja in societatea romaneasca.

 

Permitand desfasurarea referendumului, fara a prevedea nici o forma alternativa de recunoastere juridica a cuplurilor necasatorite, pareti sa aprobati incalcarea continuata a drepturilor omului pentru cuplurile de acelasi sex, dar si pentru copiii care traiesc in familii formate din parteneri ce nu sunt casatoriti sau copiii care traiesc in familii monoparentale.

 

Intr-adevar, aceasta dezbatere se refera la oameni si familii reale, care sunt in prezent excluse, cu consecinte grave, de la a beneficia de un set de drepturi de baza, insotite de indatoriri aferente. Fara o forma de recunoastere din partea statului, acesti oameni nu au dreptul la protectia caminului familial si nu au voie sa aiba grija de copiii partenerului lor, atunci cand acest lucru este cel mai necesar, de exemplu in urma decesului unuia dintre parteneri.

 

Ei pot fi refuzati sa-si viziteze partenerul la spital, nu au dreptul la mostenire, nu au acces la drepturi sociale fundamentale ca parteneri etc. Si, cel mai adesea, copiii lor - din relatiile anterioare - sunt primele victime ale acestei lipse de recunoasteri", se arata in textul scrisorii.

 

Parlamentarii europeni care au trimis scrisoarea cer Parlamentului un cadru legal astfel incat toate cuplurile sa poata fi recunoscute, inclusiv cuplurile de acelasi sex, "pentru a asigura un nivel minimal de protectie la care acestea au dreptul in temeiul legislatiei europene din domeniul drepturilor omului".

 

Semnatarii scrisorii isi sustin pledoaria impotriva discriminarii persoanelor de acelasi sex, argumentand ca acestea au dreptul la viata de familie.

 

"Toti traim in Uniunea Europeana - o uniune a valorilor democratice care garanteaza cetatenilor europeni si membrilor familiilor lor dreptul de a circula liber intre statele membre si de a locui oriunde pe teritoriul UE. Cuplurile de acelasi sex stabilite in statele membre care acorda recunoasterea legala si protectia familiilor lor nu pot fi tratate ca straini unul fata de celalalt atunci cand trec granita Romaniei.

 

(...) Invitam Parlamentul Romaniei sa nu sustina organizarea unui referendum care ar diviza si mai mult societatea si care ar consacra in textul Constitutiei discriminarea cuplurilor de acelasi sex si a cuplurilor de sexe diferite care nu sunt casatorite, text fundamental destinat protectiei vietii de familie pentru toti", mai transmit semnatarii scrisorii.

 

Destinatari sunt presedintii partidelor parlamentare - Liviu Dragnea, Raluca Turcan, Calin Popescu Tariceanu, Traian Basescu, Kelemen Hunor si Nicusor Dan.

 

Printre cei 33 de europarlamentari nu se regaseste niciun roman.

 

Miercuri este Ziua Internationala Impotriva Homofobiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22