Liviu Antonesei la „Întâlnirile SpectActor”

Fara Autor | 18.05.2017

2017 / 05 / 21

Pe aceeași temă

Scriitorul Liviu Antonesei este invitatul lui Nicolae Coande în cadrul „Întâlnirilor SpectActor” şi va susţine conferinţa „Cum produce mintea opere”,  duminică 21 mai, ora 11, la sala Ion D. Sîrbu a Teatrului Naţional Marin Sorescu. La Craiova, scriitorul va lansa volumele „O lună în confesional” (Ed. Eikon), „Un taur în vitrina de piatră” şi „Victimele inocente şi colaterale ale unui război cu Rusia” (Pro Fusion International, London).

 

Autorul despre conferinta:

„E o întrebare pe care mi-au pus mereu, probabil din adolescenţă, vîrsta la care am conştientizat – sau poate doar mi s-a părut! – că sînt un creator, un om care inventează lucruri, gînduri, imagini, idei care n-au mai existat, cel puţin nu sub înfăţişarea pe care încercam să le-o dau eu. Am dat şi felurite răspunsuri, cele mai din tinereţe apăsînd pe forţa de invenţie, de zămislire personală, care ar fi produs noul cumva din nimic. Cu timpul, mi-am dat seama că vorba ex nihilo nihil nu este una goală. Studiile de psihologie nu m-au ajutat prea mult, pentru că explicaţia pe care o am acum, nu e foarte diferită de cea la care ajunsesem la sfîrşitul adolescenţei, deci înaintea studiilor cu pricina. Şi nici ceea ce am citit între timp nu mi-a schimbat radical „teoria”, care este mai degrabă o teorie practică, pentru că am formulat-o mai ales prin introspecţie, prin analiza post-festum a modului în care au apărut unele din produsele minţii mele decît ca un efect al lecturilor. E adevărat că acestea au creat pe o parte un fel de fond pe care funcţiona mintea mea, pe de alta au pus-o pe aceasta în mişcare, au ajutat-o să ajungă la un anumit rafinament, la o anume putere de nuanţare, care nu aparţine intelectului frust, oricît ar fi acesta de bogat datorită resursele native, bio-psihologice. Şi iarăşi, e interesant că m-au ajutat mai mult lecturile literare, jurnalele creatorilor, scrisorile, dar şi operele de ficţiune”.

 

Născut la 25 aprilie 1953, Vlădeni-Iaşi, Liviu Antonesei este scriitor, cercetător ştiinţific, jurnalist de presă scrisă, radio şi televiziune. Este licenţiat în psihologie-sociologie şi doctor în ştiinţele educaţiei al Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi. Profesor la Universitatea „Al. I. Cuza”. A publicat peste 15 volume de literatură şi despre literatură: poezie, proză, eseuri.

 

Biletele pentru acest eveniment se găsesc la agenţia teatrului.

 

Întâlnirile SpectActor au debutat în anul 2009, după o idee a directorului Mircea Cornişteanu, îmbrăţişată şi susţinută de scriitorul Nicolae Coande, secretar literar al TNC. Până în prezent au conferenţiat la Teatrul Naţional Craiova numeroase personalităţi din sfera culturală naţională: Ion Caramitru, Radu Beligan, Varujan Vosganian, Andrei Marga, Solomon Marcus, Răzvan Theodorescu, Matei Vişniec, Gabriela Adameşteanu, ASR Radu al României, Dan Grigore, Cristian Ţopescu, George Banu, Eugen Negrici, Florin Zamfirescu, Adrian Cioroianu, Adrian Streinu Cercel, Jean Askenasy, Dan C. Mihăilescu, Cristian Bădiliţă, Alexa Visarion, Dorel Vişan, Emil Constantinescu, Dumitru Radu Popescu, Laurenţiu Damian, Lucian Boia, Nae Caranfil, Daniel Barbu, Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Sergiu Celac, Mădălin Voicu, Adrian Năstase, Stelian Tănase, Eugen Simion, Ioan Holender, Emil Hurezeanu, Nicolae Panea, Ioan Aurel Pop, Mircea Dumitru, Sorin Antohi, Mircea Martin, Grigore Leşe, Magda Cârneci, Vintilă Mihăilescu, Al. Cistelecan.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22