Iohannis spune că va ataca la CCR numirea șefului ”Doi și-un sfert” fără avizul CSAT

Dora Vulcan | 18.05.2017

Presedintele Klaus Iohannis spune că va ataca la Curtea Constitutionala decizia Senatului de a elimina avizul CSAT din procedura de numire a sefului serviciului secret al Ministerului de Interne.

Pe aceeași temă

 

 

 

Reactia șefului statului survine votului dat joi de plenul Senatului, luni, la proiectul pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.76/2016 privind Directia Generala de Protectie Interna (DGPI) a MAI, astfel incat seful DGPI sa poata fi numit si eliberat din functie de catre ministrul Afacerilor Interne (nu de prim-ministru cum prevede ordonanta) fara avizul CSAT, asa cum este prevazut in prezent, si sa nu trebuiasca sa fie cadru militar.

 

"Asa ceva nu se poate" in conditiile in care, "atata vreme cat institutia e militarizata, nu poate functiona fara aviz CSAT", a spus seful statului, raspunzand unei intrebari a ziaristilor.

 

 

Acesta a avertizat ca, daca daca se mentine aceasta decizie, pe care o considera neconstitutionala, "evident ca speta va ajunge la Curtea Constitutionala".

 

"In ultima instanta voi ataca eu", dar "deocamdata asteptam sa-si revina Parlamentul", a adaugat Iohannis.

 

Presedintele considera, avand in vedere si antecedentul ANCOM, ca "se incearca din partea PSD sa se elimine institutia presedintelui, respectiv a CSAT, din anumite proceduri", ceea ce este "o eroare".

 

Chestionat cum comenteaza o initiativa a lui Tariceanu prin care presedintele e eliminat din procedura de numire a procurorilor sefi, Iohannis a precizat ca deocamdata a "observat ca s-a oprit parcursul si poate isi revin initiatorii si in aceasta speta".

 

 

 

  • Senatul a decis: șeful 'Doi și-un sfert' poate fi numit de omul lui Dragnea fără avizul CSAT

 

Senatul a votat proiectul pentru aprobarea OUG privind DGIPI - cunoscuta ca "Doi si-un sfert" - modificata ca seful ei sa poata fi numit si eliberat din functie de ministrul Afacerilor Interne (nu de prim-ministru cum prevede ordonanta) fara avizul CSAT, asa cum este prevazut in prezent.

 

Modificarile au fost votate cu 75 voturi "pentru", 29 "impotriva" si doua abtineri. Astfel, daca in forma in vigoare a Ordonantei, directorul general DGPI este numit de prim-ministru, in forma adoptata de Camera Deputatilor acesta este numit de ministrul afacerilor interne. In ambele cazuri insa, acesta este cadrul militar in activitate si se numeste cu avizul CSAT, scrie Hotnews.ro.

 

 

Senatorii din comisia de aparare au eliminat aceste doua conditii din lege. În forma adoptata de Camera Deputatilor, art. 8 ailn (1):

 

Directorul general al Directiei Generale de Protectie Interna este cadru militar in activitate, numit in functie de catre ministrul afacerilor interne, cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii"

 

In forma adoptata de Senat luni:

 

"Directorul general al Directiei Generale de Protectie Interna este numit si eliberat din functie de catre ministrul afacerilor interne"

 

O alta modificare adooptata se refera la art. 24 si prevede ca "finantarea DGPI se realizeaza de la bugetul de stat, precum si din alte surse, constituite conform legii."

 

Saptamana trecuta, USR acuza, intr-un comunicat de presa, ca Liviu Dragnea "isi face serviciu privat de informatii" prin amendamentele propuse de PSD si votate in comisia de aparare.

 

"Prin amendamentele pe care PSD tocmai le-a introdus, practic Liviu Dragnea isi face serviciu privat de informatii. Forma initiala a ordonantei prevedea ca decizia acestui serviciu si subordonarea acestui serviciu, DGPI, sa fie fata de primul ministru. Vedem ca prin amendamentele introduse de PSD, practic subordonarea serviciului se intoarce la ministrul de Interne, ministrul de Interne in actualul Guvern fiind de notorietate ca este o persoana foarte apropiata din casa, putem sa spunem, domnului Dragnea. Din acest motiv, explicit nu vom sustine aceste amendamente si vom vota impotriva acestui proiect de lege", a spus purtatorul de cuvant al USR, Dan Barna.

 

Senatul este camera decizionala, proiectul merge la promulgare.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22