Legea salarizării: protest al muzeografilor din toată țara. ”Nu boicotăm Noaptea Muzeelor”

Dora Vulcan | 20.05.2017

Angajati ai muzeelor nationale din Capitala si din tara vor protesta sambata fata de Legea salarizarii unice. La Bucuresti, aproximativ vor picheta Muzeul National de Istorie a Romaniei, intre orele 12.00 si 14.00, si Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, intre orele 15.00 si 16.30.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 

Muzeografii doresc ca grilele aplicate pentru personalul din muzee sa fie la egalitate cu cele aplicate pentru angajatii din institutiile de spectacole si educatie.

 

O alta revendicare o reprezinta renuntarea la diferentele discrimantorii de salarizare existente intre personalul angajat in muzeele nationale si restul institutiilor muzeale din Romania.  

 

O a treia revendicare este punerea in aplicare, de urgenta, a masurilor financiare reparatorii incepand cu 1 iullie 2017. Aceasta masura ar avea drept efect stoparea exodului personalului de specialitate din muzee.

 

 

Organizatiile implicate in actiunea de protest:

 

  • Sindicatul lucratorilor din Muzeul National de Istorie a Romaniei,
  • Muzeul National Peles,
  • Complexul Muzeal National "Moldova", "Ovidius",
  • Muzeul Tarii Crisurilor,
  • Muzeul National al Literaturii Romane,
  • "Museum" din cadrul Muzeului Bucovinei,
  • Complexul Muzeal "Ion Borcea",
  • Sindicatul personalului stiintific si tehnic auxiliar din Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane,
  • Muzeul National al Agriculturii, "Porolissum" al Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau,
  • "Pro Art" din Muzeul National de Arta al Romaniei.

 

 

 

Încă din 6 aprilie 2017 muzeografii și-au anunțat intenția organizării protestului dar fără a boicota, astfel, Noaptea Muzeelor. 

 

 

Aproximativ 1.500 de muzeografi şi cercetători, aparţinând de 12 sindicate din ţară şi din Bucureşti, anunțau atunci că vor protesta pe 20 mai, cerând modificarea legislaţiei privind protejarea patrimoniului cultural şi eliminarea discrepanţelor salariale din instituţiile muzeale. Lucrătorii din muzee susţin că nu vor să boicoteze evenimentul Noaptea Muzeelor, ci doar să se facă auziţi. În plus, un marş va fi organizat, în aceeaşi zi, pe Calea Victoriei până la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, scrie News.ro.

 

 

Pentru protestul din 20 mai şi-au anunţat participarea 12 sindicate, iar alte cinci sunt în curs de constituire în ţară, astfel încât toate organizaţiile să formeze o federaţie. Potrivit sindicaliştilor, de Noaptea Muzeelor vor protesta 1.500 de angajaţi ai instituţiilor.

 

 

”Aşteptăm o grilă a salarizării unice. În principiu suntem pregătiţi să marcăm momentul de Noaptea Muzeelor. Spre deosebire de alte categorii profesionale, nu ne permitem să protestăm dur. Ne respectăm vizitatorii şi avem obligaţia faţă de ei şi faţă de activitatea noastră. Avem un program articulat de Noaptea Muzeelor”, a declarat, pentru News.ro, muzeograful Mihaela Simion, membru în Sindicatul lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României.

 

 

Reprezentanţi ai mai multor sindicate din muzee au hotărât un program al manifestaţiilor. Astfel, reprezentanţi ai sindicatelor Complexului Naţional Moldova, MNIR, Muzeului Peleş, Muzeului de Istorie şi Arheologie din Constanţa - Ovidius au hotărât că nu vor boicota Noaptea Muzeelor, însă se vor face auziţi prin organizarea unor micro-expoziţii outdoor, în faţa vizitatorilor. ”În Bucureşti, va fi şi un marş pe Calea Victoriei până la Ministerul Culturii, după care vom intra de serviciu. Vom avea tricouri inscripţionate şi vom face un videoclip care să explice problemele cu care ne confruntăm”, a spus Mihaela Simion, care a adăugat că ”revendicările sunt susţinute şi de conducerile muzeelor”.

 

 

”Cu un salariu mediu pe economie nu se poate trăi”, este de părere specialistul. ”Am înţeles nemulţumirea colegilor artişti şi ne bucurăm pentru ei că au obţinut venituri mai mari, dar cultură nu înseamnă numai spectacol. Din grilele care se flutură pe la televizor, este iarăşi o discriminare. Nu se pune problema de salarii nesimţite, ci de a trăi cuviincios”, a explicat cercetătorul.

 

 

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) va sprijini acţiunea lucrătorilor din muzee. ”Am hotărât să separăm tipurile de acţiune. Reţeaua face lobby, lasă toate pârghiile de acţiune sindicatelor, le vom sprijini, vom colabora. Ele se vor constitui într-o uniune şi vor alcătui planul de acţiune. Noaptea Muzeelor nu va fi un eveniment pe care să-l boicotăm, pentru că avem şi finanţare, şi vom folosi momentul pentru a plasa un anumit tip de mesaj”, a declarat pentru News.ro, Dragoş Neamu, directorul RNMR.

 

 

Revendicările angajaţilor din muzeele naţionale sunt ”regândirea pachetului salarial (aşa cum a fost regândit şi pentru anagajaţii din artele spectacolului), deblocarea achiziţiilor, care nu se mai fac din perioada Boc, şi un alt punct important ar fi ca asociaţiile tip Reţeaua Naţională a Muzeelor să fie consultate pentru orice problemă care se referă la activitatea lor. Să devină o obişnuinţă. Este jenant să o introducem în pachetul de revendicări”, a mai explicat Dragoş Neamu.

 

 

Peste 60 de instituţii de cultură au transmis o scrisoare deschisă prim-ministrului Sorin Grindeanu prin care cer modificarea legislaţiei privind protejarea patrimoniului cultural şi eliminarea discrepanţelor salariale din instituţiile muzeale, dar şi începerea procedurilor pentru lansarea proiectelor dedicate Centenarului. Între semnatari se numără Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul ”Casa Mureşenilor” şi Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală. ”Nu am primit niciun răspuns de la domnul ministru”, a afirmat Mihaela Simion.

 

 

La Noaptea Muzeelor, eveniment care va avea loc sambata, incepand cu ora 19.00, protestatarii vor expune pe panouri fluturasii de salarii si vor purta tricouri personalizate.

 

 

In muzeele din tara sunt angajate 5.500 de persoane in posturi de muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetatori, investigatori, auxiliar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22