Malta Files: BMW, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch, Lufthansa - în mijlocul unui scandal uriaș

Dora Vulcan | 20.05.2017

Un grup de 13 media europene au inceput vineri publicarea asa-numitelor Malta Files, dosare de presa despre culisele paradisului fiscal maltez la care au lucrat timp de patru luni 49 de ziaristi din 16 tari, informeaza AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 Site-ul francez de internet Mediapart promite o radiografie a "paradisului fiscal putin cunoscut care prezideaza Uniunea Europeana pana la 30 iunie".

 

 

Potrivit ziaristilor, Malta provoaca celorlalte tari europene pierderi anuale de doua miliarde de euro, sub forma unor venituri fiscale nerealizate.

 

Articolele vor fi publicate timp de doua saptamani si vor dezvalui "optimizari si evaziuni fiscale, spalari de bani si coruptie", precum si lista completa a persoanelor si organizatiilor implicate in cele 53.247 de firme inregistrate in Malta. Cateva nume mari mentionate sunt grupurile Bouygues, Total, BASF si Ikea si bancile REYL si JP Morgan.

 

Saptamanalul german Der Spiegel adauga pe lista BMW, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch, Rheinmettal. Compania aeriana Lufthansa are 18 filiale in Malta, unde si-a instalat "casa de pensii", arata publicatia. Der Spiegel a contactat firmele implicate si a primit asigurari ca activitatea lor din Malta este legala si declarata la fisc.

 

Ziarul italian L'Espresso afirma ca Italia este "de departe" tara cel mai des intalnita in Malta Files, cu aproape 8.000 de firme malteze controlate de actionari italieni.

 

"Alaturi de intreprinzatori care au creat sau transferat activitati reale, exista si o armata de emigrati din calea fiscului. Emigrati de lux. Exista politicieni, manageri, industriasi, finantisti, oameni din domeniul divertismentului, precum si un numar mare de persoane legate de clanuri mafiote", scrie ziarul in editia sa online de vineri, citata de AFP.

 

Guvernul maltez a respins imediat acuzatiile. Un purtator de cuvant al ministerului de finante de la La Valletta a declarat agentiei France Presse: "Nu avem nimic de adaugat la ceea ce am spus deja". El se referea la dezmintirile din ultimele zile, dupa acuzatii similare formulate de ministrul de finante al landului german Renania de Nord-Westfalia, Norbert Walter-Borjans. Acesta a mentionat pe 10 mai o ancheta asupra a circa 2.000 de firme fantoma inregistrate in Malta; unele dintre ele sunt legate de concerne germane si suspectate de fraude.

 

"Gasiti altceva", a replicat pe Twitter ministrul maltez de finante Edward Scicluna. "De cand tot registrul comertului din Malta a ajuns strain, off-shore si german?" a adaugat el. "Nu avem nimic de ascuns", i-a asigurat el saptamana aceasta pe ziaristii germani.

 

Unii maltezi considera ca dezvaluirile fac parte dintr-o campanie condusa de Germania si Luxemburg, in cadrul concurentei pentru recuperarea firmelor britanice care isi cauta refugii in Uniunea Europeana, dupa Brexit, arata AFP.

 

In Malta vor avea loc alegeri generale anticipate pe 3 iunie. Premierul de stanga Joseph Muscat a redeschis competitia electorala dupa suspiciuni create de o alta campanie de dezvaluiri, deja celebrele Panama Papers.

 

Mai intai ministrul energiei si purtatorul de cuvant al lui Muscat, apoi si sotia premierului au fost acuzati ca au conturi off-shore in Panama. In aprilie, Malta a cerut incetinirea reformelor din Uniunea Europeana pentru combaterea fraudelor si a evaziunii fiscale, pe motiv ca eforturile lansate de la Bruxelles ar putea afecta economia europeana.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22