NY Times: China a ucis sau incarcerat peste 20 dintre sursele CIA. Bresa in reteaua de spionaj

E.b. | 21.05.2017

Guvernul chinez a destramat sistematic operatiunile de spionaj ale CIA in tara incepand cu 2010, ucigand sau incarcerand peste 20 de persoane in doi ani si afectand grav activitatea de culegere de informatii acolo in anii urmatori.

Pe aceeași temă

 

Actuali si fosti oficiali americani au descris bresa de spionaj drept una dintre cele mai daunatoare din ultimele decenii. Ea a generat probleme mari in agentiile de informatii si de justitie din Washigton care s-au chinuti sa-i limiteze efectele, anchetatorii fiind puternic divizati in privinta cauzelor, scrie The New York Times, preluat de HotNews.


Unii au fost convinsi ca o "cartita" din CIA a tradat Statele Unite. Altii au crezut ca Beijingul a "spart" sistemul secret pe care CIA il folosea pentru a comunica cu sursele sale externe. Anii au trecut, dar situatia nu a fost clarificata, scrie The New York Times.


In schimb nu exista neintelegeri privind daunele provocate. Incepand cu ultimele saptamani din 2010 si pana la sfarsitul anului 2012, potrivit unor oficiali americani, chinezii au ucis cel putin 12 dintre sursele CIA.


Potrivit declaratiilor a trei oficiali, una dintre surse a fost impuscata in fata colegilor sai in curtea unei cladiri guvernamentale – mesaj pentru altii care ar mai fi putut lucra pentru agentia de informatii a SUA.

 

 


Chinezii au ucis sau incarcerat 18-20 dintre sursele CIA din tara, efectiv destramand o retea pentru construirea careia se muncise ani de zile, au spus doi fosti inalti oficiali din SUA, 


 

Daunele unei operatiuni de spionaj

 

 

Evaluarea daunelor unei operatiuni de spionaj demascate poate fi dificil de realizat, dar acest episod a fost considerat extrem de daunator. Numarul informatorilor pierdut in China, au spus oficialii americani, poate fi comparat cu cel din Uniunea Sovietica si Rusia din timpul tradarilor lui Aldrich Ames si Robert Hansse, fosti angajati CIA si FBI, care au dezvaluit Moscovei informatii ani de zile.


Acest episod chinezesc, necunoscut publicului pana acum, arata cat de mult succes aveau chinezii in a impiedica eforturile de spionaj ale SUA si in furtul de secrete cu ani inainte de cunoscuta bresa din 2015 care a dat Beijingului acces la dosarele a mii de angajati guvernamentali, inclusiv din sectorul informatiilor.


CIA considera spionajul in China drept una dintre prioritatile sale, dar extinsul aparat de securitate al tarii face ca obtinerea de surse de catre serviciile occidentale sa fie extraordinar de dificila.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22