De același autor
Într-un final, UE pare că nu mai e dispusă să tolereze derapajele antidemocratice ale Guvernului Viktor Orbán. Nici măcar până la alegerile generale de anul viitor. În timp ce Executivul european așteaptă încă răspunsul Budapestei după declanșarea procedurii de infringement de acum câteva săptămâni, forul legislativ european forțează o reacție mai energică pe plan european. Parlamentul European devine prima instituție care cere deschis sancțiuni la adresa Ungariei pentru „deteriorarea semnificativă a statului de drept și a drepturilor fundamentale“. (Rezoluția adoptată miercuri de PE cere Comisiei Europene declanșarea „opțiunii nucleare“: activarea articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, respectiv suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul European.)
Rezoluția PE merge pe mai multe planuri. Semn al unor posibile alte sancțiuni, PE cere Comisiei Europene monitorizarea atentă a folosirii fondurilor UE de către guvernul ungar. Comisia LIBE din cadrul PE e însărcinată să întocmească o procedură prin care să stabilească dacă legile recente din Ungaria (care afectează activitatea ONG-urilor și închid de facto Universitatea Centrală Europeană, precum și cele care se referă la zidul antiimigrație construit de Ungaria la granițe) încalcă grav normele și valorile europene. Pe de altă parte, europarlamentarii cer Ungariei să renunțe la legile în cauză. Rezoluția a trecut cu 393 de voturi pentru, 221 împotrivă și 64 de abțineri. Acțiunile Budapestei testează abilitatea Europei de a-și apăra valorile fundamentale, se arată în textul adoptat. Însă pentru declanșarea opțiunii nucleare e nevoie de un vot unanim al statelor membre (minus Ungaria, evident), ceea ce e aproape imposibil în acest moment, de vreme ce Polonia, care se regăsește și ea în aceeași poziție, și-ar folosi dreptul de veto pentru a apăra Ungaria.
Decizia este una usturătoare și cu posibile consecințe grave asupra Ungariei. Și totuși, reacția celor vizați a fost mai arogantă și mai agresivă ca niciodată. „Politica europeană e distorsionată. Esența Europei nu este la Bruxelles, ci în statele membre, iar dacă instituțiile nu respectă statele membre e grav“, a explicat Viktor Orbán la radioul public. Cu câteva ore înainte, același Orbán încerca să deturneze el însuși atenția de la esența rezoluției: „E o nebunie să demonizezi Ungaria, țară care are prima sau a doua cea mai mare creștere economică în Europa, țară unde șomajul scade rapid, țară care respectă toate regulile fiscale și a cărei datorie suverană continuă să se reducă“. Proiecția de creștere pe anul în curs e într-adevăr una bună (datorită infuziei mari de fonduri de convergență, deci bani europeni!), dar rezoluția și respectivul articol 7 pe care îl invocă nu au nicio legătură cu performanța economică a Ungariei, ci cu statul de drept!
Oficialii ungari au făcut front comun cu șeful guvernului: „Guvernul ungar nu va da curs cererilor PE. Securitatea guvernului ungar e mult mai importantă decât dogmele politice stabilite de Parlamentul European“, a declarat János Lázár, secretar de stat la biroul premierului ungar. Un alt oficial, Zoltán Kovács (purtător de cuvânt al guvernului ungar), le explică europenilor că politicile ungare nu sunt de fapt menite să încalce valorile europene și, drept urmare, criticile la adresa lui Viktor Orbán sunt nemeritate și nejustificate. Arogant sau de-a dreptul hilar, oficialii ungari dau vina pentru rezoluția PE tot pe... George Soros (care poartă, așadar, responsabilitatea pentru încălcarea transparenței finanțării de ONG-uri, amestec în treburile interne ale Ungariei, acționarea „sforilor“ în PE etc.).
Ce se întâmplă, așadar, după ce a devenit evident că nici rugămințile, nici amenințările UE și nici cele ale SUA nu vor funcționa? După ce Orbán a arătat limpede că va continua să restrângă statul de drept - din 2010, de la preluarea puterii, a rescris Constituția, a slăbit sistemul judiciar, a plasat mass-media sub controlul unor oligarhi prieteni și a creat un sistem economic în care succesul depinde de conexiunile cu partidul său etc.?
Poate Europa va trece la etapa a doua, cea a sancțiunilor, fie ele și temporare. Există semne că până și popularii europeni (din care face parte partidul lui Orbán) ar fi dispuși să schimbe strategia: miercuri, aproape jumătate din delegația PPE a rupt linia de partid și a votat pentru rezoluție (68 au votat pentru rezoluție, 40 s-au abținut). Cu alte cuvinte, jumătate din delegația PPE a refuzat de această dată să vină în ajutorul lui Orbán (chiar dacă, fără FIDESZ, PPE ar pierde majoritatea în PE). O altă speranță că alunecarea spre autocrație ar putea fi stăvilită ține și de reacțiile pe plan intern. Duminică, din nou, 10.000 de oameni au mărșăluit la Budapesta în apărarea CEU și a statului de drept. Un alt semn al nemulțumirii în creștere a ungurilor e că tot mai mulți tineri (circa 370.000, potrivit unui studiu al Biroului Central de Statistică din Ungaria) se pregătesc să părăsească definitiv Ungaria în următorii doi-trei ani. Se merge deci spre punctul de fierbere. Și chiar dacă nu există deocamdată o formațiune comparabilă cu FIDESZ (extremiștii din Jobbik se situează la 14%, iar socialiștii rămân la nivelul de 9%), ar fi totuși timp să apară o nouă forță politică și un nou lider. Franța a făcut recent istorie la acest capitol. De ce n-ar urma Ungaria?