La Antene, pe orice timp, minciuna rezistă

A defini recentul schimb de replici dintre realizatorii unor emisiuni ale Antenei 3 și conducerea RCS-RDS ca fiind un conflict între trusturi de presă concurente este o eroare sau, după caz, o extrapolare interesată.

Brindusa Armanca 23.05.2017

De același autor

 

Mihai Gâdea, orchestratorul manipulărilor anteniste, a redat sub titluri de senzație în­registrarea unei convorbiri telefonice din 2013 dintre Zoltán Teszári, acționar prin­cipal RCS-RDS, și Ioan Ben­dei, administrator al com­paniei. În dialog au apărut nume la care autorilor de cam­panii murdare li s-au aprins beculețele: „nea Tra­ian“, „Răducu“, „Nuți“. Pe loc au comunicat pu­bli­cu­lui dependent o tradu­ce­re originală: „nea Traian“ es­te categoric Traian Bă­ses­cu, „Răducu“ e ginerele aces­tuia, Radu Pricop, iar „Nuți“ cine alta de­cât Elena Udrea. Mare veselie, mare, în stu­diourile Antenelor, care au rostogolit „dez­văluirea exclusivă“ în toate emi­siu­nile posibile, zile în șir.

 

Zoltán Teszári a explicat printr-un co­municat cine sunt personajele menționate: „Întrucât din conversația mea cu domnul Ioan Bendei au fost extrase prenume și aso­ciate eronat, precizez că vorbeam des­pre domnul Sirian Traian, asociat-fon­dator RCS din anul 1994, și despre fiul aces­tuia, Sirian Radu (Răducu)... Pe dom­nul președinte Traian Băsescu nu l-am cu­noscut niciodată, nu l-am întâlnit, n-am participat la nicio întâlnire, publică sau privată, reuniune sau orice alt eve­ni­ment unde domnia sa să fie prezent. N-am vorbit la telefon, n-am comunicat prin mail sau sms. Nu cunosc pe nimeni din familia sa. N-am comunicat cu domnia sa nici prin intermediari, prieteni sau cu­noștințe... Consider că aces­te conversații au fost pre­zentate în spațiul public în mod trunchiat, schim­bân­du-li-se contextul real. În acest fel, opinia publică a fost indusă în eroare“. În­trebat la o televiziune dacă îl cunoaște pe Teszári, fos­tul președinte a negat și el: „Nu am vorbit cu Zoltán Teszári, nici nu știu cum ara­tă. Nu-l cunosc (...) Vă asigur că n-am fost niciodată cu Radu Pricop la Ora­dea“. Mai mult, Traian Băsescu și-a sunat soția în direct să se asigure dacă în 2013 Radu Pricop era sau nu ginerele său. Nu era, căsătoria fiind oficiată în 2014.

 

Declarațiile categorice ale celor incri­mi­nați pentru complicități nedemonstrate n-au ajutat la nimic, Antenele nu le-au difuzat, iar campania a continuat ne­stin­gherită, extinzându-se asupra locuinței prea modeste din Oradea a miliardarului, nu­mit în derâdere ba „mogulul fără chip“, ba „miliardarul fantomă“. RCS a anun­țat că se va adresa instanței pentru pre­judicii de imagine. Într-o ediție spe­cia­lă, Chirieac, Sassu și Harnagea s-au stră­duit să speculeze tonul convorbirii tele­fo­nice pentru a spulbera adevărul. Ce este jalnic nu e prezența insidioasă a lui Chi­ri­eac, ci faptul că Harnagea, fost șef SIE (bia­tă țară!), se dedă la comentarii pe­nibile, ca invitat perpetuu al Antenei 3.

 

Se apropie termenul sentinței definitive în procesul de șantaj exercitat de trustul In­tact asupra lui Ioan Bendei, dosar în care Sorin Alexandrescu, Dan Voiculescu și fii­ca sa, Camelia, au primit deja condamnări: Sorin Alexandrescu trei ani cu executare, Voiculescu doi ani cu executare, iar fiica doi ani cu suspendare. Grila Antenei 3 este subordonată războiului cu DNA și cu jus­tiția, precum și acestor termene. Po­vestea cu „nea Traian“ ar fi fost numai bună pentru a demonstra că toate acu­zațiile aduse trustului, mogulului „Felix“ și familiei sunt răzbunări politice. Plătiți cu bani murdari, dar plătiți regește, șefii și vuvuzelele utilizate în așa-numitele emi­siuni de investigație sunt dispuși la orice mânărie, compromițând profesia. Ioana Avădani, director CJI, invitată la Adu­na­rea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor, ținută zilele acestea la Bu­cu­rești, punea diagnosticul corect: „Am ajuns în această situație paradoxală când le cerem reporterilor și redactorilor să facă un serviciu public, în interesul public, în timp ce șefii lor (...) nu fac ace­lași lucru. Ei au de dat socoteală în ca­li­tatea lor de oameni de afaceri și, din acest punct de vedere, trăim într-o si­tuație paradoxală în care noi le cerem colegilor noștri să-și facă meseria cu corectitudine și atenție, când de fapt ei poate sunt plătiți cu bani murdari“. Con­cluzia? „Avem nevoie de jurnalism in­de­pendent și de calitate mai mult ca ori­când“, crede Ricardo Gutierrez, secretarul general al FEJ. Situându-se în afara ori­că­rei reguli de bun-simț, etice sau jur­na­listice, trustul Intact a anunțat că va da în judecată RCS-RDS și pe Teszári „pentru inducerea în eroare a opiniei publice și a instituțiilor statului“. Pe Facebook, am fo­losi emoticonul uimirii. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22