Procurorul general: Se sustine dezincriminarea conflictului de interese pentru ca deranjeaza

E.b. | 25.05.2017

Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, a lansa, la Bookfest, volumul "Conflictul de interese. Teorie si jurisprudenta. Studii de drept comparat", editia a II-a revazuta si adaugita

Pe aceeași temă

 

 

Lazăr a vorbit despre tema cartii sale: conflictul de interese, spunand ca "multe voci sustin ca aceasta infractiune ar trebui dezincriminata, pentru ca deranjeaza prea multa lume".

 

"De ce este de actualitate aceasta tema? Pentru ca se aud voci in spatiul public ca aceasta infractiune ar trebui dezincriminata. De ce? Pentru ca deranjeaza prea multa lume. Pentru ca daca toata lumea incalca o lege inseamna ca legea nu-i buna. Am auzit rationamente de felul acesta expuse cu curaj", a afirmat procurorul general la Bookfest, conform ziare.com.

 

El a mai spus ca "nimeni nu trebuie sa se expuna ridicolului".

 

"Legile sunt facute pentru ca noi sa avem o conduita conforma legilor lumii civilizate. Si daca avem un text de lege care functioneaza si care a generat o jurisprudenta pentru functionari publici, consilieri locali, consilieri judeteni, parlamentari, cu totii au un cod de conduita, un cod deontologic, au reguli dupa care trebuie sa functioneze si trebuie sa-l respecte ca atare", a spus Lazar.

 

Procurorul general a facut referire la sanctiune, in cazul conflictului de interese.

 

"Nu numai sanctiunea este relevanta, ea are o calitate de preventie in aceasta situatie, insa inainte ar trebui sa existe o cultura institutionala unde lucreaza acesti functionari, ar trebui sa existe coduri pe care sa le cunoasca si sa putem actiona in aceasta maniera preventiva", a mai spus el.

 

Augustin Lazar a povestit si cum a ajuns sa scrie aceasta carte: "Totul a inceput cu un power point pe care l-am prezentat la un seminar de formare profesionala. Era dupa iunie 2006, cand a fost incriminata infractiunea de conflict de interese.

 

Atunci am pus mana pe un curs al lui Michel Veron, profesor de la Universitatea din Poitier, am vrut sa vad cum este la ei incriminata infractiunea, cum este la noi, cum se poate vedea comparativ si am observat cu surpriza ca aceleasi critici erau formulate si de catre apararile respective in justitia franceza. Insa aceste critici au fost clarificate, eliminate si aveau de 20 de ani jurisprudenta foarte bine batatorita in domeniu".

 

"Unul din secretele activitatii magistratilor este faptul ca mereu te intalnesti cu provocari pe care nu le-ai mai intalnit, si daca ai curiozitatea sa le dezlegi, inseamna ca nu mergi degeaba la serviciu, nu te plictisesti, si ajungi la ultima frontiera, a cercetarii", a continuat el.

 

Intrarea Romaniei in UE impune si o igienizare a vietii publice si respectarea unui cod deontologic, a precizat procurorul general.

 

"De ce oare a fost incriminata aceasta fapta de conflict de interese, daca nu cumva din cauza faptului ca noi am aderat la UE, am intrat in acest club select de state occidentale, care functioneaza pe baza de reguli foarte clare, predictibile, si in aceasta situatie aveam nevoie de o igienizare a vietii publice, aveam nevoie de functionari publici care sa functioneze dupa un cod deontologic, care sa stie ce au voie sa faca si ce nu au voie, si daca vrem sa avem o civilizatie asa cum este cea occidentala, trebuie sa functionam dupa aceste reguli foarte clare", a explicat procurorul general.

 

Concluzia acestuia privind incriminarea conflictului de interese a fost: "Daca acest fenomen va avea o evolutie pozitiva, s-ar putea ajunge la incriminarea altor fapte si la abandonarea altor fapte, care vor fi ocolite si vor fi prevenite in timp util".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22