FMI: Riscurile economice ale României sunt relaxarea fiscala si tensiunile politice

E.b. | 25.05.2017

Fondul Monetar International (FMI) prognozeaza pentru 2017 o crestere economica de 4,2%. Potrivit documentului FMI, o eventuala relaxare fiscala, cumulata cu cresterea tensiunilor politice, ar putea afecta consumul si investitiile.

Pe aceeași temă

 

  

Raportul adoptat joi de conducerea FMI arata ca principalele riscuri la adresa economiei sunt  sunt slabirea prudentei fiscale si tensiunile politice.

 

Raportul arata ca Romania a inregistrat o crestere puternica in 2016, crestere ce va continua si in 2017, sustinuta de stimularea consumului privat si de o noua runda de relaxare fiscala si cresteri salariale. FMI spune insa ca e nevoie de o schimbare a politicilor dinspre stimularea consumului la sustinerea investitiilor e necesara pentru a reduce saracia si a accelera convergenta cu veniturile medii din UE.

 

Principalul risc la adresa perspectivei fiind o perceptie de relaxare a prudentei fiscale care ar putea afecta negativ increderea pietelor, arata expertii FMI in Raportul elaborat in urma consultarilor cu Romania in baza Articolului IV din Statutul FMI.

 

Potrivit documentului, o eventuala relaxare fiscala, cumulata cu cresterea tensiunilor politice, ar putea afecta consumul si investitiile, ar putea majora costurile cu imprumuturile si ar pune presiuni asupra cursului de schimb, ceea ce ar afecta bilanturile bancilor.

 

Comitetul Director al FMI saluta progresele inregistrate de Romania in reducerea dezechilibrelor economice dupa criza financiara globala insa recomanda o reorientare a politicilor dinspre stimularea consumului catre sprijinirea investitiilor pentru a proteja rezervele si a creste in mod sustenabil standardele de viata, potrivit Agerpres.

 

"Cu toate acestea, recenta deteriorare a politicilor fiscale si incetinirea ritmului reformelor structurale ar putea pune in pericol aceste castiguri. In acest context (-directorii-) au subliniat necesitatea reorientarii politicilor dinspre stimularea consumului spre sprijinirea investitiilor pentru a proteja rezervele si a creste in mod sustenabil standardele de viata", sustine FMI.

 

De asemenea, Comitetul director subliniaza ca proiectul Legii salarizarii unice si noile reduceri de taxe reprezinta un risc la deficitul bugetar.

 

"Directorii au atras atentia asupra necesitatii de a evita noi reduceri de taxe, de a modera majorarile de pensii si a analiza si a modifica cu atentie proiectul Legii salarizarii unice in conformitate cu spatiul fiscal disponibil si obiectivele fiscale pe termen mediu", se arata in comunicatul FMI, citat de Agerpres. In contextul unei posibile inrautatiri a situatiei fiscale, staff-ul FMI a recomandat autoritatilor romane sa evite politicile expansioniste, de exemplu majorarile excesive de salarii si pensii precum si noi reduceri de taxe. De asemenea, sa constituie rezerve solide prin reducerea deficitului fiscal la 1,5% din PIB pana in 2020.

 

Aceasta ajustare ar trebui sprijinita prin reforme structurale si dand intaietate investitiilor in raport cu consumul precum si prin imbunatatirea eficientei administratiei publice.

 

Estimarile staff-ului FMI arata ca deficitul bugetar va ajunge la 3,7% din PIB in 2017 ca urmare a noii Legi a salarizarii, majorarilor de pensii si reducerilor de taxe. Mai mult, exista riscul ca in conformitate cu politicile, deficitul sa se deterioreze pana la 3,9% din PIB in 2018. Pentru a evita ca majorarea deficitelor sa puna in pericol stabilitatea fiscala, FMI recomanda consolidare pe termen mediu, sprijinita de reforme care sa creasca eficienta sectorului public.

 

Potrivit FMI, autoritatile de la Bucuresti au recunoscut ca atingerea tintei de deficit pe 2017 va fi dificila dar au dat asigurari ca vor monitoriza cu atentie executia bugetara si vor lua masuri compensatorii daca va fi nevoie.

 

In ceea ce priveste legea salarizarii unice, autoritatile au fost de acord cu staff-ul FMI cu privire la necesitatea implementarii graduale dar au apreciat ca impactul fiscal al actului normativ ar putea fi mai mic decat se anticipeaza.

 

Misiunea FMI a realizat evaluarea anuala a economiei romanesti in luna martie a acestui an, la Bucuresti. Pe baza informatiilor disponibile la momentul discutiilor, a fost elaborat un raport al staff-ului FMI la data de 4 mai 2017, raport care a fost analizat de boardul executiv al institutiei financiare internationale la data de 22 mai.

 

Consultarile periodice prevazute de Articolul IV din Statutului Fondului constituie un exercitiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultarilor in baza Articolului IV este examinarea situatiei financiare si economice la nivel national si formularea unor recomandari generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare si economice de urmat pentru asigurarea stabilitatii si a unei evolutii pozitive la nivelul economiei.

 


FMI: Legea salarizarii unitare genereaza riscuri fiscale semnificative

 

Legea salarizarii unitare va genera costuri totale de 61,2 miliarde de lei, sau 6,6% din produsul intern brut, ceea ce se traduce printr-un impact bugetar net de circa 2,6% din PIB, potrivit estimarilor staff-ului Fondului Monetar International care a realizat, in martie, la Bucuresti, o evaluare a economiei romanesti, potrivit Agerpres.  

 

"Proiectul de lege isi propune sa organizeze remunerarea sectorului public dar genereaza riscuri fiscale semnificative iar anumite aspecte sunt neclare", precizeaza FMI intr-un document publicat joi.

 

Potrivit sursei citate, argumentele pentru variatiile cresterilor in cazul diferitelor grupe de bugetari in primii ani de implementare a legii sunt neclare si au implicatii fiscale semnificative. Dupa anul 2022, salariile sunt stabilite potrivit unei grile bazata pe coeficienti. Coeficientii sunt multiplicati in functie de salariul minim pentru a determina nivelul salariului ceea ce face ca baza de ajustare sa fie extrem de volatila si putin flexibila, considera FMI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22