Dragnea vrea să scape de Grindeanu dar nu poate. Next level: etapa pe amenințări

Dora Vulcan | 26.05.2017

Liderul PSD, Liviu Dragnea si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu l-ar schimba si maine pe Sorin Grindeanu din functia de premier, insa n-o pot face fara colaborarea presedintelui Klaus Iohannis care n-a dat nici un semnal pana cum ca este dispus sa o faca, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse politice.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 Din acest motiv, liderul PSD ar fi schimbat tactica si, potrivit surselor citate, a inceput sa-l ameninte pe Grindeanu transmitandu-i tot mai insisten semnale pe surse ca ministrii ALDE, de pilda, sunt nemultumiti de colaborarea cu premierul si ca s-ar putea sa-i forteze schimbarea din functie prin demisia mai multor ministri din guvern. Cert este ca Dragnea a vorbit joi seara din nou despre remanierea cabinetului Grindeanu. Surse de la varful PSD au declarat pentru HotNews.ro ca mai multi ministri (aparare, educatie, finante, interne, IMM-uri si posibil justitie) vor fi schimbati in prima jumatate a lunii iunie.

 

 

“Dragnea si Tariceanu ar da orice sa-l schimbe pe Grindeanu. Nu o pot face fara Iohannis si neavnd nici un semnal de la presedinte au inceput sa-l atace, sa-l ameninte. Din cate stiu nu a existat vreo discutie cu cei patru ministri care s-ar fi dus sa se planga la Drangea. Nu s-au dus, n-au personalitatea necesara. Nu sunt capabili sa faca jocuri politice decat daca sunt pusi. Au aruncat aceasta informatie pe piata pentru ca vor mai mult sa-l sperie pe Grindeanu. Dar asta va contribui la ruperea relatiilor pe termen mediu. O joaca prost, vor sa-l sperie si-l pun in garda”, a declarat pentru HotNews.ro o sursa apropiata de liderii PSD si ALDE. Alte doua surse au confirmat intentia lui Dragnea de a-l schimba pe Sorin Grindeanu, cu precizarea ca fara acordul lui Klaus Iohannis nu vor putea face acest lucru.

 

 

Un lider PSD a declarat insa pentru HotNews.ro ca Liviu Dragnea se va limita doar la schimbarea unor ministri. “Remaniere in prima jumatate din iunie, cam patru sau cinci ministri. Grindeanu ramane. Aparare, transporturi, educatie, finante, IMM-uri, interne. Remaniere este justificata, sunt slabi ministri care urmeaza sa fie schimbati. Daca se face, o sa-l schimbe si pe Tudorel Toader de la justitie”, sustine sursa citata.

 

 

Antena 3 relateaza vineri, citand surse politice, ca cei patru ministri ai ALDE s-au plans de premierul Sorin Grindeanu in evaluarile pe care le-a cerut Calin Popescu-Tariceanu. Acestia ar fi nemultumiti de faptul ca premierul nu-i consulta cand ia anumite decizii, ca nu-si trimite oamenii la comisiile parlamentare sa urmareasca traseul legilor si ca a trimis la Parlament proiecte normative fara o consultare prealabila in Guvern. De asemenea, si comunicarea ministrilor ALDE cu Grindeanu ar fi un motiv de nemultumire. Este inca un semnal care sugereaza tensiuni intre liderii coalitiei si premier si care trimit catre o posibila remaniere, nefiind clar insa daca aceasta se refera si la premier.

 

 

Cei patru ministri ALDE sunt Teodor Melescanu (MAE), Gratiela Gavrilescu (Mediu), Toma Petcu (Energie) si Viorel Ilie (Relatia cu Parlamentul).

 

 

Joi seara, Liviu Dragnea a declarat la Romania TV ca declaratia premierului Sorin Grindeanu potrivit careia nu ar trebui facute "schimbari in minutul 15, cand conduci cu 3-0" nu a fost una buna, deoarece poate genera "contraafirmatii". Liderul social-democratilor a sustinut totodata ca evita sa comenteze ce spune prim-ministrul, deoarece este "putin mai in varsta ca el" si are "o alta autoritate".

 

 

Liderul PSD a mai spus ca sunt intarzieri in anumite domenii, motiv pentru care era necesara o analiza a activitatii Guvernului si a implementarii programului de guvernare. 

 

El a sustinut ca nu poate deocamdata sa afirme ca se afla in pragul unei decizii majore in ceea ce priveste componenta Cabinetului Grindeanu. 

 

De cealalta parte, Tariceanu l-a criticat pe Grindeanu miercuri pentru ca apeleaza la Parlament pentru a aproba o serie de proiecte din programul de guvernare, citand ca exemple Legea salarizarii unice - desi decizia a fost luata politic pentru ca aceasta sa fie asumata de Parlament - si crearea Fondului suveran.

 

Tariceanu a vorbit despre o serie de "semne de intrebare" in conditiile in care "Legea salarizarii a trebuit sa o asumam noi la nivelul Parlamentului".

 

Grindeanu a declarat miercuri ca va face evaluarea ministrilor atunci cand va simti ca se "depaseste o anumita linie" de catre unii membri ai guvernului, evaluare pe care o va discuta cu cei doi lideri ai coalitiei de guvernare, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. 

 

Răcirea relațiilor dintre cei doi ar fi confirmată și de faptul că luni, 15 mai, la o intalnire la care au participat premierul Grindeanu si liderul PSD, Liviu Dragnea, unde nu si-ar fi vorbit deloc.

 

 

Totul a inceput dupa abrogarea celebrei Ordonante 13, decizie pe care premierul Grindeanu ar fi luat-o unilateral.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22