Iohannis după declarațiile de context ale cancelarului Merkel: NATO este o relație vitală

Dora Vulcan | 29.05.2017

Presedintele Klaus Iohannis este de părere că "in continuare baza NATO este relatia transatlantica si ea este si ramane vitala pentru modul in care vor evolua si Europa, si America de Nord. Aceasta relatie nu poate sa dispara, ea poate sa fie mai intensa sau mai putin intensa, dar aceste relații rămân."

Pe aceeași temă

 

 

 

Declarațile șefului statului au fost făcute la solicitarea presei, după ce Angela Merkel a catalogat "aproape incheiata" vremea in care increderea prevala, intr-o aparenta aluzie la relatiile dintre Europa si Statele Unite, puse la incercare in timpul turneului făcut de Donald Trump in Europa.

 

Klaus Iohannis crede că, probabil, declarația ”a aparut in baza unor asteptari care nu au fost atinse la summit-ul NATO. Aceasta relatie nu poate sa dispara, ea poate sa fie mai intensa sau mai putin intensa, dar ele raman, aceste relatii. (...) Romania este de parere ca relatia transatlantica trebuie sa fie cat de solida se poate.”

 

 

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că "vremea în care ne puteam baza pe deplin unii pe alții aproape s-a încheiat", într-o aparentă aluzie la relația dintre Europa și SUA, relatează AFP și DPA.

 

 

"Noi, europenii, trebuie să ne luăm destinul în mâini", a declarat duminică, la Munchen, cancelarul german Angela Merkel după summitul G7 de sâmbătă marcat de tensiuni între președintele american Donald Trump și aliații săi occidentali, conform AFP și DPA.

 

Desigur, acest lucru se poate face numai în spiritul prieteniei cu Statele Unite și Marea Britanie, a spus ea.

 

"Însă, trebuie să ne luptăm pentru viitorul nostru, ca europeni, pentru propriul nostru destin", a adăugat cancelarul german, în opinia căreia relațiile cu președintele francez Emmanuel Macron trebuie să fie cu atât mai strânse.

 

Angela Merkel a făcut aceste declarații în capitala Bavariei în urma summitului G7 (Germania, Franța, Italia, Japonia, Canada, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie) de la Taormina, în Sicilia, unde unitatea dintre cele șapte țări cele mai bogate din lume s-a destrămat în fața lui Donald Trump, care a refuzat să sprijine Acordul de la Paris împotriva încălzirii globale.

 

Cancelarul german a calificat discuțiile de vineri și sâmbătă asupra climatului "deloc satisfăcătoare".

 

 

 

  • Administrația Trump crește bugetul alocat Flancului Estic al NATO. România, beneficiară

 

Bugetul propus de Administrația Trump pentru anul fiscal 2018 prevede o creștere a bugetului destinat flancului esti al NATO de la 3,4 miliarde de dolari la 4,7 miliarde de dolari.

 

 

 

Banii vor fi destinați protecției suplimentare a statelor de pe Flancul Estic al NATO: Polonia, Ungaria, Bulgaria și România și celor trei țări baltice (Estonia, Letonia și Lituania).

 

 

Pentru România sunt prevăzute: 3 milioane de dolari pentru modernizarea infrastructurii aerodromului de la Câmpia Turzii și 2,2 milioane de dolari vor fi alocați pentru baza aeriană Mihail Kogălniceanu, care ar urma să devină un "punct de distrubuție global complet funcțional" pentru realimentarea aeronavelor.

 

 

"Aceste avioane sunt fantastice, ne-au arătat o fracţiune din capabilităţile lor, dar a fost o experienţă minunată. Le sunt recunoscător ministrului Duşa, forţelor aeriene române şi celor din Garda Naţională a statului Alabama, pentru această oportunitate", a spus ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, citat de România liberă. 

 

 

Pe de altă parte, Forțele Terestre americane (US Army) vor asigura prezența prin rotație a unei brigăzi mecanizata în cele trei state baltice, în Polonia, România și Bulgaria. Pentru întreaga activitate a brigăzii, în cele șase țări menționate, ar urma să se aloce 701,5 milioane de dolari.

 

 

Potrivit Comandamentului European (EUCOM) al trupelor americane, brigada blindată de pe Flacul Estic are un efectiv de 4000 de militari, grupați în șapte batalioane: trei de arme combinate, unul de cavalerie (recunoaștere), unul de artilerie, unul de geniu și unul de sprijin. Brigada cuprinde 90 de tancuri Abrams, 90 de mașini de luptă Bradley precum și 112 vehicule de sprijin, mai scrie sursa citată. 

 

 

Extinderea bazelor aeriene din estul Europei se va face prin suplimentarea fondurilor destinate Inițiativei de Reasigurare Europeană  (European Reassurance Initiative, ERI), a precizat, marți, generalul Gorenc, potrivit Departamentului american al Apărării.

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22