CNSAS dă verdict de necolaborare cu Securitatea pentru Mircea Kivu

Dora Vulcan | 29.05.2017

CNSAS a emis o adeverinta de necolaborare cu Securitatea pentru sociologul Mircea Kivu, dupa ce a constatat ca notele sale informative "nu fac referire la activitati sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist".

Pe aceeași temă

 

 

 

 Mircea Kivu este titularul unui dosar fond retea, iar in perioada 1983 - 1985 a fost urmarit, deoarece "a fost semnalat ca adept al gruparii filosofico - religioase Krisnamurti".

 

"Ulterior, a fost recrutat cu scopul incadrarii informative a unor persoane cu conceptii mistico-filosofice orientale; la data de 11.01.1985, a semnat un Angajament, preluand numele conspirativ Mihai", se arata in adeverinta emisa de CN SAS in 19 mai si publicata saptamana trecuta pe site-ul CNSAS.

 

Consiliul precizeaza ca a descoperit in arhive doua note informative dactilografiate si semnate tot dactilo cu numele conspirativ Mihai. "Sursa are urmatoarele relatii mai apropiate: In tara - C.R./.../P.S./.../A.T.M/; in strainatate: C.D.A. New York, B.A. - Los Angeles SUA; S.S Haifa, Israel; L.S.Boston - SUA".

 

O a doua nota, semnata dactilo cu numele conspirativ "Mihai", priveste o anume G.G.

 

"A absolvit in anul 1978 sectia de sociologie a Facultatii de istorie si filosofie a Universitatii Bucuresti. Dupa absolvire, a lucrta ca sociolog la intreprinderea bucuresteana Metaloglobus. (...) S-a casatorit in anul 1977 cu G.N., pe atunci sociolog la Centrului de Cercetari al Universitatii Bucuresti, pe care l-a cunoscut cu ocazia uneia din practicile profesionale organizate de facultate. Au doi copii. G.N. a absolvit facultatea in 1972, fiind un student foarte bun, presedinte al Consiliului ASC din facultate /.../s-a preocupat intens de studierea din punct de vedere sociologic a comunitatilor de tigani. In anii 1973- 1975 a incercat sa se integreze intr-o asemenea comunitate (satra), in scopul de a-i cunoaste mai indeaproape modul de viata, mentalitatea, obiceiurile. (...) Din cate stiu, nu a publicat rezultate ale ale studiilor pe care le-a intreprinsn in acest domeniu, cel mult ca rapoarte de cercetare redactate in cadrul centrului de cercetari sociologice", se arata in a doua nota informativa data Securitatii de catre Mircea Kivu.

 

CNSAS explica in adeverinta ce conditii legale trebuie sa indeplineasca un informator sau un lucrator al fostei Securitati pentru a fi declarat colaborator:

 

"Calitatea de colaborator al Securitatii nu poate fi retinuta decat in privinta persoanelor care au furnizat informatii prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

 

Documentele citate in cuprinsul acestei prezentei adeverinte nu fac referire la activitati sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist. Tinand seama de faptul ca cele doua conditii sunt cumulative si nu alternative, iar in speta este indeplinita numai cea de-a doua conditie, persoanei verificate nu i se poate retine calitatea de colaborator al Securitatii", se arata in adeverinta emisa pe numele lui Mircea Kivu.

 

In 17 mai, sociologul Mircea Kivu a scris pe pagina sa de Facebook despre colaborarea cu Securitatea. Kivu a aratat ca a dat patru note informative despre colegii de institut. "Nu am primit niciodata bani sau alte foloase in schimbul notelor informative", a aratat, printre altele, Mircea Kivu.

 

Citeste si Sociologul Mircea Kivu recunoaste ca a colaborat cu fosta Securitate: As fi vrut sa uit acest episod, de care imi e rusine

 

Contactat, luni, sociologul a spus ca "cele declarate raman valabile", nedorind sa mai faca alte precizari.

 

Dezvaluirile au fost facute dupa ce Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului Romania libera, a scris pe reteaua de socializare ca a intrerupt colaborarea cu sociologul din cauza acestei "pete biografice".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22