De ce nu pot fi colegă cu Dan Andronic

Dan Andronic a ales să compromită cam tot ce începuse: meseria de consultant, dar și meseria de jurnalist.

Brindusa Armanca 30.05.2017

De același autor

 

Când se autointitulează sau e numit de alții jurnalist, Dan Andronic este azi subiectul unei imposturi. Biografia sa profesională începe într-adevăr în presă, chiar la Evenimentul zi­lei, unde tatăl său era ca­ri­ca­turist, și continuă o vreme prin diverse redacții de ziar și televiziune, ca redactor sau manager de presă. În 2001 a descoperit o ocupație mult mai profitabilă: consultant po­litic. Și-a făcut firmă îm­pre­u­nă cu Bogdan Teodorescu și s-a înfipt consilier de imagine pe lângă Adrian Năstase, Că­lin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu, exer­sând săritura calului pe tabla de șah a politicii autohtone: PSD, PNL, PDL, apoi de la capăt. A fost directorul mai multor campanii electorale eșuate, dar piața consilierilor politici nu l-a ex­clus. Dimpotrivă, a fondat în 2006, îm­preu­nă cu nişte israelieni (dintre care numele lui Tal Silberstein este de notorietate ca parte a dosarului de corupție Truică/Prințul Paul) o fir­mă mare de consultanță sub numele de First One Communication. Ce este de neac­ceptat în consultanță și PR, așa cum atestă și standardele Asociației Române de Relații Publice, printre ai cărei membri se numără și Andronic, este mixajul funcțiilor de consultant și jurnalist, încălcând etica ambelor profesii. International Communication Consultancy Organization – ICCO a adoptat Carta de la Stockholm și Carta Transparenței Media, care impun standarde și separații clare, cerând independență, in­tegritate, responsabilitate con­sultanților: „Consultanții în comunicare nu pot avea interese care compromit rolul lor ca independenți“, se arată în Stockholm Charter.

 

Dan Andronic a păstrat dra­pa­jul de consilier politic, ră­mâ­nând apropiat de Traian Bă­sescu și Elena Udrea, a încercat la alegerile re­cente să intre și în politică pe listele PMP pentru Camera Deputaților, unde a eșuat. S-a „încuscrit“ cu mai mulți politicieni și oameni de afaceri penali ca Șerban Mihăilescu zis „Micky Șpagă“, Dan Ioan Popescu sau Nicolae Dumitru „Niro“, și-a făcut nuntă, botez și concedii cu ei, a obținut privilegii. Cârdășia cu Sebastian Ghiță, pe care gurile rele zic că l-a vizitat la Belgrad înainte de a fi prins, nu miră pe nimeni. A ales astfel să compromită cam tot ce începuse: meseria de consultant, dar și meseria de jurnalist. Ca patron de pre­să (e o nebuloasă cum a ajuns) s-a definit sin­gur: „Sunt cel mai prost patron de presă!“. De­clarație autoironică și pretext pentru a-i ataca pe jurnaliștii care au părăsit barca sus­pectă a ziarului. Au plecat in corpore de la Evz editorialiști și redactori colțoși, care au văzut încotro e dirijat ziarul, intrat în jocuri politice murdare, de partea penalilor care se zbat să răpună justiția și măsurile an­ti­co­rup­ție.

 

Băgat până în gât cu penalii, Dan Andronic a ajuns și el pe banca acuzaților în dosarul Fer­ma Băneasa instrumentat de DNA. Cercetat, inițial a anunțat că se retrage din presă. Nu nu­mai că n-a făcut-o, dar a pornit o cam­panie uriașă de presă, sub acoperirea libertății de exprimare, folosindu-l drept catapultă pe trahanachele presei românești, Ion Cristoiu, împotriva justiției, a șefei DNA, a jurnaliștilor care susțin justiția imparțială. Pe aceștia a încercat să-i discrediteze insinuând că sunt „jurnaliști cu epoleți“. Știa că legea este ast­fel făcută încât să nu se poată deconspira ni­mic, cum nici fostul președinte Băsescu nu a putut să îl deconspire oficial pe premierul „acoperit“ Ponta. Dintre jurnaliștii incriminați, Sorina Matei a anunțat că îl acționează în ins­tanță pe Dan Cătălin Andronic „pentru acte de denigrare și discreditare personală și pro­fesională săvârșite prin comunicarea publică a unor informații mincinoase și defăimătoare“ afectându-i onoarea, demnitatea, reputația şi imaginea. Asta ar trebui să facă toți jurnaliștii care țin la meseria lor și la imaginea de oa­meni onești: Dan Tăpălagă, Liviu Avram, Mir­cea Marian, Attila Biro, Io­nel Stoica, Alex Cos­tache ș.a.  Cele mai noi episoade ale cam­paniei se referă la arhiva SIPA, praf în ochi pentru a de­mon­­stra că justiția e compromisă, în bene­fi­ciul său și al penalilor de rang înalt. Jude­că­torul Cristi Danileț a făcut o plângere la Par­chet pen­tru a se cerceta sursa unor docu­men­te se­crete folosite de Andronic în afara preve­de­ri­lor legale. Atacul la Monica Macovei, adi­că toc­mai la ministrul care a desființat SIPA, ser­viciul secret al justiției, es­te halucinant. Cei care au folosit acest ins­trument pentru a in­fluența sentințe nu sunt întrebați. „Dan An­dronic face parte din tag­ma jurnaliștilor care se freacă de politicieni cum se freacă pe­chi­ne­zul de picioarele oas­peților. Cei din tagma asta nu slujesc partide, ci oameni din partide, nu sprijină ideologii, ci cauze ale unor găști... Printre picături, insistă s-o facă pe im­par­țialul ca om de presă... Cert e că a ajuns la o asemenea intimitate cu impostura încât aceas­ta îl trimite să doar­mă pe canapea când vine acasă fără urme de politician pe gulerul cămășii“, scria Mihai Radu în 2015 în Cațavencii. Vedeți, de asta nu pot fi colegă ca jurnalistă cu Dan Andronic. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22