De același autor
Principiul diversiunii e simplu: trebuie maculat totul, discreditată toată lumea, mai ales oamenii onești și de valoare, și mai presus de toate trebuie creată suspiciunea că vinovații sunt nevinovați, iar nevinovații – pe dos, ori, cel puțin, că toți sunt o apă și un pământ – plagiatori, hoți, mincinoși, corupți. Asta s-a încercat în ultimul deceniu cu diferite persoane și chiar instituții: cu DNA și procurorul-șef al său, mai de mult cu ICR condus de H.-R. Patapievici, cu președinta Înaltei Curți, cu foștii miniștri reformiști ai Educației, Daniel Funeriu și Mircea Dumitru, și cu mulți alții, printre care oameni de cultură ori jurnaliști, care încurcau planurile oligarhiei noastre corupte și incompetente.
Una dintre cele mai teribile diversiuni de discreditare și de invertire a adevărului este actualul scandal SIPA, declarat de ministrul în funcţie al Justiției, Tudorel Toader, drept „o pată pe obrazul justiției“. Într-un fel, da, așa e. Dar, intenționat sau, mai curând, nu, sentința e cam imprecis pronunțată: nu justiția în ansamblu e culpabilă, așa cum se poate înțelege din formula utilizată, pentru existența și utilizarea acestui serviciu secret, ci strict cei care l-au înființat și mai ales care, începând din 2001, l-au folosit pentru a strânge informații despre magistrați, deturnându-i scopul inițial, de a strânge informații din penitenciare. Adică cei care au dispus ca SIPA să facă poliție politică în rândurile justiției, fără nicio acoperire legală, violând și Constituția, și drepturile omului. Cine sunt ei? Rodica Stănoiu, ministru de Justiție în perioada respectivă, în primul rând, apoi Adrian Năstase, primul ministru de atunci, apoi cei puși la comanda serviciului, dar și cei care au întocmit efectiv dosarele aflate acum în arhivă. Toți aceștia ar trebui judecați și, dacă sunt găsiți vinovați de abuzuri, condamnați. Ei nu au nici măcar acoperirea legală din vremea respectivă a foștilor lucrători din Securitate. S-ar putea ca și Ion Iliescu să fi știut ceva. Or, curios - nu?, nimeni, în televiziuni, nu-i întreabă nimic, nimeni nu ridică un deget acuzator împotriva lor. Nu vedem nicio comisie parlamentară înființată special pentru ilegalitățile lui Stănoiu și Năstase și nici nu sunt convocați la vreuna dintre comisiile ordinare. Nici Dragnea, nici Toader, nici Grindeanu nu-i pomenesc, iar televiziunile păstrează o tăcere vinovată.
În schimb, toată lumea se încruntă la Monica Macovei, care, în 2006, când devenise ministrul Justiției, a desființat serviciul (redenumit între timp DGPA) și a sigilat arhiva, exact pe acest motiv: poliție politică. Ea pare a fi vinovata de serviciu și se insinuează de către feluriți „jurnaliști“ că, ajutată de fidelii ei, precum „dubiosul“ judecător Danileț, ar fi sustras sau copiat documente din arhivă, cu scopul mârșav de a-i șantaja pe magistrați! Adică suspectul e cel care a oprit activitatea de poliție politică, nu cei care au ordonat-o, permis-o și, eventual, folosit-o! Și nici foștii securiști, angajați la SIPA, care au strâns informații. De unde și concluzia sugerată: toată campania anticorupție din ultimii zece ani ar fi fost obținută prin șantajarea judecătorilor și a procurorilor în baza documentelor sustrase din arhiva SIPA. Marii corupți sunt, bieții de ei, persecutați politic, iar justiția are atâtea pete, încât nici nu mai știi care îi este culoarea adevărată! Ce-ar fi atunci să ștergem totul cu buretele, eventual printr-o mare și generoasă grațiere, și s-o luăm de la început? Așa cum a sugerat Traian Băsescu, afiliat între timp frăției corupților. Se insinuează apoi că și membrii diferitelor comisii care, în mod legal, au vizitat arhiva în anii ce au urmat, au șters, au sustras, au copiat documente, desigur, cu scopul criminal de a-i șantaja pe magistrați. La comanda cui? Mister. Și totuși, măcar Traian Băsescu, pe când era președinte, avea datoria să se aplece asupra problemei SIPA, care-i fusese semnalată de altfel și de ministrul Cătălin Predoiu la un moment dat. Ar putea fi întrebați mai insistent și foștii prim-miniștri, precum Tăriceanu, Boc, Ponta. Dar nici ei nu par foarte deranjați de reporteri.
Ce se va mai întâmpla de acum cu arhiva SIPA aproape că nu mai contează. Chiar dacă va fi arsă în întregime (ceea ce ar fi preferabil), răul a fost comis. Cât despre așa-zisa „desecretizare“, care va dura cine știe cât, ce să mai vorbim? Căci nu e obligatoriu să apară în presă „dezvăluiri“ despre viețile private ale unor magistrați, în legătură cu care se promite confidențialitatea; e suficient că se va ști că asemenea dezvăluiri sunt posibile, pe baza presupuselor documente „sustrase“ sau „copiate“ cândva de cavalerii anticorupției. Nimeni n-a dovedit și nu va putea dovedi vreodată că asta s-a și întâmplat, dar ce folos? Orice inculpare, orice condamnare (sau orice achitare) va putea fi pusă sub semnul întrebării numai pe baza insinuării că „Macovei, procuroarea comunistă, și Danileț & Co., sluga fidelă, au copiat documente despre viețile private ale magistraților“ cu intenția unui șantaj despre care nimeni n-are nici cea mai mică probă. A, pardon, pentru a-i convinge pe imbecili, s-a venit și cu o așa-zisă dovadă: a existat un copiator în încăperea anexă arhivei, nu-i așa?
Comentarii 8
eu - 06-03-2017
Intr-o tara in care opinia publica este facuta de toti semianalfabetii care isi scriu umorile pe contributors.ro, literati ramasi in urma, inclusiv semiplagiatori consilieri economic ca Cosmin Marinescu....nu exista mari sperante! eu nu inteleg cine publica, cine e in spatele site-ului asta de intelectuali cica, ba chiar intelectuali reformisti, adica cine mai e in afara de brokerul dat in urmarire penala ca Ghita?....orice minima morala si competenta este sfaramata in Romania de impoztura generalizata
RăspundeIonescu Ioan - 06-02-2017
Stim bine ca Romania este pe ultimul loc in UE, la (dupa) toate crteriile majore (cele ce definesc stadiul actual si perspectivele de dezvoltare). In aceasta situatie grava, noi, romanii, ne consumam timpul si energia in ciondaneli de mahala, sterile, acesta fiind singurul lucru pe care il facem remarcabil de bine. Daca ne ia cineva 'jucariile' de felul 'cine si ce a facut cu SIPA', in urma cu zece, douazeci de ani, ne lasa complet dezorientati, fara singurul obiect (major, dupa capul nostru!) al muncii noastre sarguincioase. De-asta se spune despre aceasta tara frumoasa ca a fost parca blestemata sa fie locuita de romani.
Răspundebogdan - 06-01-2017
E o manipulare si diversiune soft de tip Putin : cica occidentalii sunt rusofobi (desi sunt atatia idioti utili printre ei la cel mai inalt nivel), auzi rusofi, suna asa de corect politic si de progresist comparatia asta cu rasismul, nu rusii sunt retrograzi, brutali, in afara dreptului si bunului simt international, imperialisti, opresivi, si de-a dreptul criminali - o natie inarmata cu tehnologie occidentala, dar ramasa in afara progresului moral al umanitatii! - Uneori e la moda argumentul asta si in Romania printre niste idioti cica emancipati sau realisti : romanii urasc pe rusi, nu rusii pe romani, ca doar Romania a anexat de vreo doua ori Basarabia Rusiei, plus Bucovina de Nord si Herta, tot Romania i-a confiscat Rusiei tezaurul si nu i l-a mai dat inapoi, in sfarsit cand Romania a fost aliata cu Rusia acum mai bine de 150 de ani, tot Romania a inselat asteptarile si si-a fortat aliatul sa-i cedeza o parte din teritoriu, i.e Buceagul....si lista poate continua!
RăspundeTati - 06-01-2017
Inradevar MM a " desfiintat " SIPA, inasa de ce s-a uitat in ea ? Cred ca asta e intrebarea ...
RăspundeVicentio B. - 05-31-2017
FOARTE BUN "drumul" ales, si anume de a tot pune intrebari imprastiate pe la mai toate articolele si in mai toate directiile. . Motivul Dvs. este transparent: DOAR asa mai invatati cate ceva. Va sugerez sa gasiti si - cel putin - o intrebare referitoare la "istetul" - Silviu Manastire , unul din "marii specialisti", aflat in actuala propietatea a Canalului TV B1 - in analize de dosare penale, inclusiv tot felul de arhive. La experienta acumulata, in loc de SASE semne de intrebare, va deranjeaza daca mai adaugati unul?
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 05-30-2017
Lumea pe dos. Ce-i de facut ca sa iesim din aceasta stare de maxima anormalitate?
RăspundeGladiatorul - 05-30-2017
Impecabil articol si fara de cusur. Dar la ce mai folosesc atatea adevaruri enuntate de domnul Cornea intr-o tara a strambilor, codosilor, parvenitilor si unde televiziunile nu numai ca "pastreaza o tacere vinovata", dar si complice cu adevaratii tradatori de neam si de tara. Tradatori care nu contenesc sa-si inmulteasca averile, nicidecum muncite onest, ci facute prin jaful la scara nationala ce pare a nu avea sfarsit. Si care sfideaza bunul simt din ce in ce mai des, fara a li se misca vreun muschi pe figurile lor trist de inraite.
Răspunde?????? - 05-30-2017
Cum ați comenta despre "inamovibilitatea" și "independența" domnului Dănileț, de la Judecătoria Cluj, pe la Ministerul Justiiei , ,prin arhivele unor "servicii secrete" , pe la CSM ?
Răspunde