UE şi China susţin Acordul de la Paris indiferent care va fi poziţia oficială a lui Trump

Dora Vulcan | 31.05.2017

UE si China vor sustine acordul de la Paris privind schimbările climatice, la summitul de la sfarsitul saptamanii la Bruxelles, indiferent ce va decide preşedintele SUA, a anunţat un înalt oficial european, citat de AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

Reuters a anunţat miercuri, citând Axios, ale cărui surse au fost credibilizate de informaţiile dată până acum, că Trump ar intenţiona să scoată SUA din Acordul de la Paris, privind schimbările climatice. AFP constată că Trump joacă pe cartea tăcerii, Casa Alba păstrând tăcerea şi refuzând să confirme sau să infirme informaţia la ore bune de la lansarea ei. El a scris pe Twitter că va da un răspuns mâine, unul menit a reda "grandoarea Americii". 

 

 

 "Vom publica o declaratie comuna privind schimbarile climatice, in care UE si China, in calitate de principali emitatori de Co2, vor afirma ca vor pune in practica acordul", a precizat acest oficial, care a cerut protectia anonimatului, transmite AFP. 

 

 

 

Context

 

 

  • Reuters via Axios: Trump a decis retragerea SUA din Acordul de la Paris  

 

 

Preşedintele american Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul de la Paris care priveşte schimbările climatice, anunţă Reuters care preia o informaţie Axios.  

 

 

Președintele american Donald Trump a decis să retragă SUA din Acordul de la Paris privind combatarea schimbărilor climatice, potrivit site-ului de știri politice Axios, care citează două surse neidentificate având cunoștință directă despre această decizie, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

 

 

Site-ul Axios, citat de Reuters, scrie că la modalitatea concretă de retragere lucrează o echipă mică din care face parte și șeful Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), Scott Pruitt. Membrii echipei vor hotărî dacă SUA vor iniția o retragere completă și oficială din Acord — un proces care ar putea dura trei ani — sau vor ieși din tratatul subsecvent al ONU referitor la schimbările climatice, un demers mai rapid, dar mai categoric.

 

 

Potrivit News.ro, care citează Axios, decizia liderului de la Casa Albă ar fi fost influenţată de o scrisoare din partea a 22 de senatori republicani, inclusiv liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell.

 

 

La recentul summit G7 din Sicilia, Donald Trump a refuzat să-și afirme susținerea față de Acordul de la Paris, arătând în schimb că are nevoie de timp pentru a lua o decizie. El a transmis ulterior pe Twitter că își va anunța decizia în cursul acestei săptămâni.

 

 

Discuțiile liderilor G7 privind clima, care au avut loc vineri și sâmbătă la Taormina, în Italia, "nu au fost deloc satisfăcătoare", a declarat cancelarul german Angela Merkel, potrivit AFP. "Avem o situație de șase la unu, ceea ce înseamnă că nu există încă niciun semn în legătură cu decizia SUA: dacă vor rămâne sau nu parte a Acordului de la Paris", spunea Merkel. 

 

 

„Statele Unite se află într-o fază de reevaluare a propriei politici, atunci când vine vorba de Acordul de la Paris. Noi nu ne vom schimba nici măcar cu un milimetru poziţia în privinţa schimbărilor climatice, Statele Unite încă nu s-au hotârât. Să sperăm că vor lua decizia bună”, arăta şi premierul Italiei, Paolo Gentiloni.

 

 

La începutul lunii mai, preşedintele ales al Franţei, Emmanuel Macron, îşi anunţat viitorul omolog american, într-o discuţie prinn telefon, că va apăra Acordul de la Paris, potrivit News.ro.

 

 

La rândul său, fostul lider de la Casa Albă, Barack Obama, a luat apărarea înţelegerii asupra climei parafate în capitala Franţei. Administraţia sa a jucat un rol major în ajungerea la un acord la summit-ul de la finele lui 2015.

 

 

 Acordul de la Paris, încheiat în decembrie 2015, vizează limitarea creșterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade C comparativ cu nivelurile preindustriale.

 

 

La vremea respectivă, în decembrie 2015, Laurent Fabius, ministrul francez de Externe, anunţa: „Adunarea a adoptat proiectul de acord, intitulat Acordul de la Paris, care figurează în document. Mă uit în sală, văd că reacţiile sunt pozitive. Nu au fost obiecţii. Acordul de la Paris privind climatul a fost aprobat”.

 

 

Anunţul a provocat bucurie şi entuziasm printre participanţii la reuniunea de la Paris, care au aplaudat minute în şir adoptarea acestui document istoric.

 

 

Prin acest acord, liderii lumii speră să preîntâmpine o catastrofă. Potrivit experţilor, la ritmul actual al încălzirii globale, gheţarii se vor topi, iar în jurul anul 2100, nivelul mării va creşte cu un metru, iar unele insule sau regiuni de coastă vor dispărea. 10 la sută din populaţia planetei va trebui să se mute. Oamenii de ştiinţă spun că mortalitatea ar putea creşte într-un ritm îngrijorător din cauza temperaturilor tot mai mari. Şi nu în ultimul rând, ecosistemul s-ar prăbuşi şi o treime din viaţa de pe Pământ ar dispărea.

 

 

Acordul privind clima aprobat la Paris urmează să fie ratificat de statele semnatare.

 

Principalele prevederi ale acordului pentru climă:

 

- limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră cât mai curând posibil

 

- temperaturile medii globale să nu crească cu mai mult de 2 grade Celsius

 

- progresul implementării acordului să fie evaluat la fiecare 5 ani

 

- finanţare în valoare de 100 de miliarde dolari anual pentru ţările în curs de dezvoltare

 

"Acordul de la Paris este un acord global privind schimbările climatice la care s-a ajuns la 12 decembrie 2015 la Paris. Acordul prezintă un plan de acțiune pentru limitarea încălzirii globale mult sub 2 °C. Acesta vizează perioada cu începere din 2020", scrie pe pagina oficială a Consiliului European.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22