Nicusor Dan si-a anuntat demisia din USR. Motivul: familia traditionala

A.p. | 31.05.2017

Presedintele USR, Nicuşor Dan, şi-a anuntat in aceasta dimineata demisia din USR. Decizia vine după ce partidul a adoptat în Biroul Naţional de miercuri seara hotarirea de se pozitiona împotriva modificării Constituţiei în sensul introducerii familiei tradiţionale. Au fost 11 voturi împotriva modificării Constituției și 8 voturi pentru.

Pe aceeași temă

 

UPDATE Nicusor Dan  a scris pe pagina personală de Facebook, dimineață la ora 9.56: Azi de la ora 14 la sediul grupului parlamentar al USR din Camera Deputatilor voi sustine o conferinta de presa in care voi detalia si voi explica demisia mea din USR.”

 

 

UPDATE În jurul orei 22.45, Nicușor Dan a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care anunță: ”Biroul Național al USR a luat o decizie. E singura știre pentru azi. Până pe 11 iunie mult succes candidaților USR din Târgu Jiu, Bușteni, Lupeni, Craiova, Roman, Almaș și Covăsânț din județul Arad.”

 

 

UPDATE Deputatul Ionuț Moșteanu, membru în Biroul Național al USR, a declarat pentru Revista 22: ”Am plecat, în jurul orei 20.00, dintr-o ședință de Birou Național destul de aprinsă, pentru a merge la o emisiune TV. Cred că s-au spus lucruri la nervi. Urmează o noapte liniștită pentru toți și mâine dimineață vom vedea ce este. Cât eram în ședință, Nicușor Dan a anunțat că demisionează, dar cred că era parte dintr-o negociere mai mult. A anunțat că demisionează în cazul în care se va lua o anumită decizie (dacă partidul se poziționează în problema modificării Constituției - n.r.). Noaptea e un sfetnic bun și sper să nu demisioneze”.

 

 

UPDATE Vlad Alexadrescu, senator USR și membru în Biroul Național al partidului, a declarat pentru Revista 22: ”Ce pot spune este că a fost o discuție despre poziționarea USR față de modificarea Articolului 48 din Constituție. S-a discutat despre mai multe opțiuni și, apoi, cu majoritate de voturi, s-a decis ca USR să se poziționeze împotriva modificărilor. A fost o dezbatere. Domnul Nicușor Dan a susținut întotdeauna că nu e bună, în momentul de față, o poziționare a partidului și a fost consecvent cu această părere, pe care au împărtășit-o și alți colegi. Dar, până la urmă, s-a ajuns la o majoritate în sensul pe care l-am menționat.”

 

 

UPDATE Purtatorul de cuvint al USR, Dan Barna, a declarat pentru Revista 22 ca nu exista  inregistrata in acest moment o demisie scrisa a lui Nicusor Dan.  ”Nu exista nicio demisie inregistrata, spritele s-au incins, Nicusor Dan a amenintat cu demisia, dar nu exista niciun document scris,  vedem  maine. Singurul element clar e ca exista  aceasta decizie in ce priveste modificarea Constitutiei” .

 

Surse din USR au declarat pentru Revista 22 ca decizia pozionarii impotriva modificarii Constitutiei a fost luata in Biroul National, intrunit in aceasta seara, cu majoritate de voturi. Aceleasi surse au declarat ca demisia lui Nicusor Dan ar fi fost  inregistrata la Biroul National, dar ca ulterior Nicusor Dan ar  fi dorit sa se razgindeasca. Situatia este incerta in acest moment. 

 

Este de notorietate opozitia pe care Nicusor Dan a facut-o pozitionarii partidului in sensul acesta. Acum citeva zile, Cristian Ghinea l-a criticat public pe Nicusor  Dan pe aceasta tema.

 

Nicusor Dan a replicat ca acest lucru va genera o falie in USR intre  progresisti si conservatori.

 

********

 

Cristian Ghinea amenință cu demisia din USR și-l critică pe Nicușor Dan că a influențat decizia partidului pentru a se poziționa pe curentul favorabil modificării Constituției și impunerii familiei tradiționale, formată dintr-o femeie și-un bărbat.

 

In replica, Nicusor Dan i-a raspuns ca daca USR se va pozitiona  pe aceasta, se  va crea o falie intre  progresistii si conservatorii din partid care ar putea duce la fractura interna. . ”Opinia mea ferma este ca ar fi o mare eroare. Am cadea cu totii in capcana de a vorbi despre ce ne divizeaza si nu despre ce ne uneste. Ar fi, mi-e teama, o fractura interna peste care nu vom putea trece, printr-o pozitionare care ar incalca convingerile intime ale unor colegi ai nostri aflati in minoritate.", a scris Nicusor Dan pe facebook.
 

 

”In zecile de intalniri cu oameni care doreau sa vina in USB / USR am spus ca singura sansa pe care o avem de a sparge blocada sistemului este coalizarea, sub aceeeasi platforma, a oamenilor cu optiuni ideologice diferite, intr-un program bazat pe ce ne uneste, pe urgentele societatii. Am spus ca in USB / USR este loc si pentru progresisti si pentru conservatori, o tema care este prea intima pentru foarte multi pentru a fi transata prin vot. Am spus asta multor oameni, privindu-i in ochi, in discutii unu la unu, cand ma intrebau daca merita sa se investeasca in USB / USR. 

Am spus asta de asa de multe ori, inclusiv in Adunarile Generale ale USB, ca am considerat ca e de la sine inteles. Nu m-am gandit vreodata ca ar fi trebuit sa o trecem in statut, ca garantie. 

In discursul din ianuarie de la Sibiu am spus ca principalul risc al USR este exacerbarea tensiunilor intre progresisti si conservatori. In discursul de la congresul de la Cluj am spus acelasi lucru, am spus ca USR trebuie sa fie un loc in care sa colaboreze si progresistii si conservatorii."

Nicusor Dan a adaugat ca "Am fost vehement impotriva pozitionarilor liderilor de opinie ai USR, de ambele parti, care aduceau USR in dezbaterea progresisti vs conservatori, in loc de dezbaterea despre subiectele reale ale societatii si despre competentele pe care USR le aduce in politica. 

Exista acum o puternica presiune interna pentru ca USR sa se pozitioneze pe tema redefinirii familiei crestine. Opinia mea ferma este ca ar fi o mare eroare. Am cadea cu totii in capcana de a vorbi despre ce ne divizeaza si nu despre ce ne uneste. Ar fi, mi-e teama, o fractura interna peste care nu vom putea trece, printr-o pozitionare care ar incalca convingerile intime ale unor colegi ai nostri aflati in minoritate."

Am facut atatea lucruri minunate impreuna, progresisti si conservatori. Am trezit speranta in sute de mii de oameni. Sper sa avem intelepciunea sa ramanem uniti. Sper sa ne ridicam la inaltimea sperantelor pe care oamenii si le-au pus in noi", scrie liderul USR, Nicusor Dan, pe facebook.

 

 

Cristian Ghinea a explicat pe pagina unui membru USR cum stau lucrurile:

 

Deputatul USR Cristian Ghinea il acuza pe liderul partidului, Nicusor Dan, ca s-a opus pozitionarii formatiunii politice impotriva schimbarii Constitutiei.

 

 

Ghinea a răspuns astfel unei interpelări pe Fb în care li se imputau, lui și altor membri USR, lipsa unei reacții privind inițiativa modificării Constituției: 

 

 

El i-a criticat si pe colegii sai care "au intrat in Parlament defiland cu Ciolos, dar acum se pare ca ar trebui sa cer voie de la Oana Bazgan sau Cosette Chichirau sa ma asociez cu Dacian Ciolos":  

 

 

 

 ***

 

 

Proiectul de lege privind initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pentru redefinirea familiei ca uniunea dintre un barbat si o femeie a fost adoptat pe 9 mai de Camera Deputatilor. Modificarea Constitutiei se va face insa doar in urma unui referendum national.

 

Doar 22 de deputati au votat impotriva initiativei de revizuire a Constitutiei, dintre care 15 de la USR. De asemenea, 3 deputati USR s-au abtinut de la vot, printre acestia fiind si presedintele partidului, Nicusor Dan, scrie Hotnews.ro. USR anuntase anterior ca parlamentarii sai vor vota "conform constiintei" si nu in baza unei "directive de partid". Ghinea tocmai demontează această această declarație de intenție arătând că lucrurile stau dimpotrivă.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22