Parlamentul încurajează tacit jaful din pădurile României. Sancţiunile silvice, un fleac

E.b. | 01.06.2017

Hectare întregi de pădure dispar în fiecare zi, însă parlamentarii legiferează jaful din păduri. Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de Lege privind sancţiunile silvice, reducând chiar şi de zece ori unele amenzi pentru tăierile ilegale.

Pe aceeași temă

 

În plus, Guvernul a propus, printr-un proiect legislativ, ca statul român să nu mai păzească pădurile retrocedate. Specialiştii atrag atenţia că aceste măsuri nu fac decât să încurajeze jaful. Parlamentarii au aprobat, recent, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 51/2016 referitoare la sancţiunile silvice, emisă anul trecut de Guvernul Cioloş, screi Adevărul

 

După adoptarea Ordonanţei, care introdusese sancţiuni usturătoare pentru tăierile ilegale de pădure şi transportul lemnului, mergând până la confiscarea lemnului şi a mijloacelor de transport, tăierile ilegale s-au redus cu peste 50%, iar preţul lemnului s-a dublat, semn că s-a diminuat cantitatea de lemn introdusă ilegal pe piaţă

 

Ulterior, Ordonanţa de Urgenţă 51/2016 a fost trimisă în Parlament pentru aprobare. Numai că aleşii, prin amendamentele adoptate, au dat, practic, liber jafului din păduri. Astfel, amenzile au fost reduse considerabil. Acum, unele sancţiuni sunt aproape simbolice, putând fi acoperite din vânzarea unui singur camion cu lemne. 

 

Potrivit datelor oficiale, în perioada 2010-2013, a fost tăiată ilegal circa 8,8 milioane de metri cubi pe an masă lemnoasă. Camera Deputaţilor este for decizional, iar legea urmează să fie trimisă la Preşedinţie spre a fi promulgată. 

 

Dacă până acum depăşirea cantităţii de lemn aprobată pentru tăiere chiar şi cu 1% era sancţionată cu amendă, în forma votată de deputaţi această faptă este pedepsită doar cu avertisment pentru depăşiri sub 3%. Adică, nimic, conform Adevărul.
  

”Parlamentul actual, prin majoritatea existentă, are o agendă clară: să distrugă cam tot ce se poate distruge din reforma făcută anul trecut. Nu se ia în considerare faptul că e nevoie de ceea ce s-a făcut, e mai important să se şteargă orice urmă a activităţii guvernului Cioloş. Şi, dacă se poate, să se facă o restauraţie pe tăcute, în beneficiul aceloraşi grupuri de interese care au fost înlăturate anul trecut. Practic, asistăm la o contra-revoluţie pe tăcute pentru că nimeni nu are curiozitatea să monitorizeze ce fac parlamentarii noştri. Se măresc sinecuri şi se taie amenzi pentru că deviza de după 1989 încă funcţionează: liber la furat”, a explicat analistul Dan Ionescu. 

 

CITESTE TOT ARTICOLUL
  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22