Organizațiile magistraților: Ministrul Toader vrea să pună arhiva SIPA sub control politic!

Ondine Ghergut | 01.06.2017

Organizațiile profesionale ale magistraților îi reproșează ministrului Justiției, Tudorel Toader, că lasă arhiva SIPA sub control politic prin membrii comisiei care vor inventaria și sorta documentele și note informative despre viața privată a procurorilor și judecătorilor.

Pe aceeași temă

 

 

Ministrul Tudorel Toader a anunțat miercuri desecretizarea întregii arhive a SIPA printr-o hotărâre de guvern și stabilirea componenței comisiei de arhivare. Și anume, din comisie urmează să facă parte doi reprezentanți ai Ministerului Justiției, doi ai Secretariatului General al Guvernului și un reprezentant al Administrației Penitenciarelor, custodele arhivei SIPA. Timp de trei ani această comisie va trebui să termine inventarierea și sortarea documentelor.

 

Cum ministrul a anunțat și încetarea detașărilor tuturor magistraților din diverse instituții ale statului, inclusiv a celor din Ministerul Justiției, ar putea  înseamna că din această comisie nu va face parte nici un magistrat.

 

Altfel spus, arhiva va fi sub control politic deoarece membrii comisiei provin din instituții subordonate/controlate politic.

 

Dacă de sub sigiliu, aflat sub autoritatea unei singure persoane și anume a ministrului Justiției,  s-au scurs spre presă documente din arhivă , cum ar fi raportul secretizat întocmit de Comisia Chiuariu, publicat de Dan Andronic, subiect al unor dosare penale și patronul EVZ, e de presupus că timp de trei ani se pot scurge numeroase documente, în funcție de interesul de a compromite un anumit magistrat, de a-l șantaja sau amenința și de a controla, astfel, evoluția dosarelor penale, civile, comerciale sau de contencios (atribuirea unor contracte achiziții publice)

 

 

Asociațiile magistraților acuză: Comisia, armă pentru subordonarea Justiției

 

 

Andreea Ciucă, președintele Asociației Magistraților din România, consideră că prin eliminarea magistraților din comisie, ministrul Justiției a lăsat cale liberă pentru folosirea arhivei SIPA ca armă pentru subordonarea Justiției.

 

Dacă domnul ministru tot a folosit proiectul de hotărâre de guvern al fostului ministru Raluca Prună, care a fost în dezbatere publică, de ce nu a păstrat și componența comisiei stabilită prin acel proiect, la care să-i adauge și pe reprezentanții celor patru organizații profesionale ale magistraților, așa cum am cerut noi? În proiectul Prună, din comisie era prevăzut să facă parte cinci membri și anume un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unul al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), unul al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), unul al Ministerului Justiției( MJ) și unul de la Administrația Penitenciarelor. La aceștia trebuia adăugat câte un reprezentant de la noi, de la AMR, unul de la UNJR, unul de la Forumul Judecătorilor și unul de la Asociația Procurorilor din România. În această formulă a componenței comisiei, cu nouă membri proveniți din magistratură, se elimina posibilitatea ca arhiva să cadă sub control politic” spune Andreea Ciucă.

 

Președinta AMR crede că numele colaboratorilor SIPA și a turnătorilor-magistrați trebuie făcute publice, iar miniștrii care au ordonat acțiunea de urmarire a viații private, ca și ofițerii SIPA care au executat aceste ordine să răspundă penal, potrivit legii.

 

 

Dragoș Călin, președintele Forumului Judecătorilor din România a declarat Revistei 22 că formula comisiei propusă de Raluca Prună, cu câte un reprezentat de la CSM, ICCJ, PICCJ, MJ și ANP,  era mai bună decât cea a ministrului Toader, care vrea în comisie doar funcționari subordonați politic.

 

De asemenea, și  asociația judecătorului Dragoș Călin susține că pe lângă cei cinci membri propuși în proiectul Prună, din comisie trebuie să facă parte și câte un reprezentant al celor patru organizații profesionale ale magistraților.

 

 

Răspundere penală si deconspirarea magistraților-tunători

 

 

În ceea ce privește răspunderea penală a celor care au ordonat spionarea vieții private a magistraților, președintele forumului Judecătorilor crede că aceștia trebuie să răspundă penal în limitele stabilite de CCR și CEDO.

 

Însă, în privința magistraților-colabori ai SIPA sau ofițeri acoperiți ai SIPA, Dragoș Călin este categoric: “Dezvăluirea numelor magistraților informatori din Justiție este cel mai important lucru. Nu vrem să avem astfel de persoane în magistratură. Elimiminarea colaboratorilor din rândul magistraților s-a făcut după ce Monica Macovei a introdus obligativitatea declarației magistraților pe propria răspundere de neapartenență la structurile serviciilor secrete”.

 

Bogdan Gabor, președintele Asociației Procurorilor din România, are aceeași opinie: din comisie să facă parte, pe lângă reprezentantul CSM, al Înaltei Curți, al Parchetului General, al Ministerului Justiției și cel al Administrației Penitenciarelor, și câte un reprezentant al asociațiilor profesionale. “Numai în această formula se poate asigura independența comisiei” spune Gabor. De asemenea, domnia sa susține atât deconspirarea magistraților-turnători, cât și  pedepsirea celor care au spionat viața privată a magistraților, conform legislației în vigoare.

 

 

UNJR: Arhiva SIPA va ajunge o armă de șantaj in mâna politicientilor

 

Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Judecătorilor din România, a postat pe Facebook o scrisoare deschisă adresată premierului Sorin Grindeanu, în care îi cere să nu publice în Monitorul oficial hotărârea de guvern propusă de Tudorel Toader.

 

Judecătoarea îi reproșează ministrului Toader că din componența comisiei “nu face parte nici un magistrat, ci vor fi cinci persoane care toate sunt sub control politic”.

 

Președintele UNJR mai spune că “Dacă aceasta arhiva a fost cauza de santaj pentru magistrati, lucru recunoscut inclusiv de Comisia Europeana, inseamna ca prin solutia oferita de ministrul Tudorel Toader ajungem ca tocmai aceasta arhiva, care a fost cauza de santaj in mana serviciilor si politicienilor, sa fie din nou potentiala arma in mana politicienilor care au control asupra persoanelor ce vor inventaria, din nou, aceasta arhiva”.

 

 

CSM, sfidat de Ministrul Justiției

 

 

Mariana Ghena, președintele Consiliul Superior al Magistraturii, cere ca din comisia de inventarierea a arhivei SIPA să facă parte și un reprezentant al CSM. ”Ministrul Justiției nu s-a consultat cu Consiliul Superior al Magistraturii”, ne-a declarat Mariana Ghena, președintele instituției care garantează independența Justiției. Mai mult - spune doamna Ghena - CSM i-a trimis ministrului o adresă prin care l-a anunțat că membrii CSM vor să fie consultați cu privire la viitorul arhivei SIPA. Ministrul Toader nu a ținut cont de solicitarea CSM.

 

 

Ministrul Toader nu vrea să explice de ce din comisie nu fac parte și magistrați

 

 

L-am contactat telefonic pe domnul ministru Toader și l-am întrebat de ce din comisia de arhivare și sortare a documentelor SIPA nu fac parte reprezentanții CSM, cel puțin un procuror și un judecător, având în vedere că circa 80% din documente vizează viața private a magistraților.

 

Ministrul ne-a declarat că: “nu pot vorbi până nu apare hotărârea de guvern în Monitorul Oficial pentru că abia atunci operează desecretizarea”, de parcă stabilirea componenței comisiei e secret de stat.

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22