Casa Albă sesizează Curtea Supremă privind restricţiile de călătorie ale cetăţenilor musulmani

I.m. | 02.06.2017

Casa Albă a cerut Curţii Supreme a SUA să reintroducă interdicţia vizând accesul cetăţenilor din mai multe ţări cu populaţie majoritar musulmană de a intra pe teritoriul SUA, după ce un ordin executiv semnat de Donald Trump în acest sens a fost blocat de o curte de apel federală, relatează BBC News.

Pe aceeași temă

 

 

Guvernul american a depus două sesizări de urgenţă pe lângă cei nouă judecători la Curtea Supremă. “Am cerut Curţii Supreme să se pronunţe în acest caz important şi suntem încrezători că ordinul executiv al preşedintelui Trump este în autoritatea sa legală, pentru ca ţara să fie sigură şi pentru a ne apăra comunităţile de terorism. (...) Preşedintele nu este obligat să primească oameni din ţări care sponsorizează sau adăpostesc terorismul, până când stabileşte că aceştia pot fi verificaţi corespunzător şi nu reprezintă un risc pentru securitatea Statelor Unite”, a precizat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Justiţiei, Sarah Isgur Flores.

 

Administraţia a cerut instanţei supreme să analizeze dosarul de urgenţă şi să reintroducă imediat restricţiile de călătorie. O decizie asupra acestui aspect ar putea veni în două săptămâni. Apoi, instanţa va hotărî dacă va asculta argumentele Guvernului. Dacă va fi dispusă să o facă, audierea ar putea avea loc în octombrie. Trump va avea nevoie de susţinerea a cinci dintre cei nouă judecători ai Curţii Supreme pentru a putea reintroduce interdicţia. În prezent, în instanţă sunt cinci judecători conservatori şi patru liberali.

 

Cei care se opun măsurilor au promis că îşi vor continua lupta. “Am învins deja această interdicţie îngrozitoare şi suntem pregătiţi să o facem din nou”, a scris pe Twitter ONG-ul American Civil Liberties Union, conform News.ro.

 

Preşedintele american, Donald Trump, a semnat al doilea ordin prin care a interzis intrarea pe teritoriul SUA al cetăţenilor din Iran, Libia, Siria, Sudan, Yemen şi Somalia pe 6 martie, după ce primul ordin a cauzat haos pe aeroporturile americane şi a declanşat proteste masive. La sfârşitul lunii martie, un judecător federal a blocat acest ordin, iar administraţia prezidenţială a făcut apel. În mai, o Curte de Apel a menţinut decizia iniţială. Casa Albă a insistat că interdicţia de călătorie este necesară pentru securitatea naţională. Însă, tribunalele care s-au pronunţat asupra sa afirmă că acest ordin executiv are la bază criterii religioase şi încalcă legea fundamentală a Statelor Unite, mai arată News.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22