Sindicatele, la Comisia de muncă: "Legea salarizării e de rahat! Închidem ţara şi plecăm!"

Dora Vulcan | 06.06.2017

Sedinta Comisiei de munca din Camera Deputatilor a fost intrerupta, marti, de doua ori în timp ce se discuta Legea salarizarii. SIndicaliştii i-au acuzat pe parlamentari că de fapt le micşorează salariile în loc să le mărească şi că aşa-zisele măriri de salarii sunt doar "minciuni spuse la televizor".

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

"Nimeni nu o sa primeasca niciun spor. (...) Nu mai mintiti la televizor ca ne mariti salariile, ca ne luati. Ne luati si contributiile de la angajat la angajator si o sa venim cu bani de acasa. O sa inchidem tara asta si plecam. Ramaneti singuri in Parlament! V-ati batut joc de noi. (...) E o lege de rahat!", a spus presedintele SNPPC Dumitru Coarna, in timpul dezbaterilor, citat de ziare.com.

 

 

Presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor Adrian Solomon l-a avertizat pe Coarna ca va ruga chestorii sa intervina in cazul in care nu se poate "abtine".

 

 

"Domnul Coarna nu are decat militia in cap. (...) Daca nu puteti sa va abtineti o sa rog chestorii Camerei sa intervina", a spus Solomon.

 

"Sa ma dea afara!", a replicat Coarna.

 

Presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor l-a invitat pe Coarna sa mearga in Parcul Izvor, locul unde au loc proteste organizate de sindicate.

 

"Eu am impresia ca multi de la noi, de la politie, o sa vina cu bani de acasa. Noi vom fi in situatia sa inchidem politiile si sa plecam acasa. (...) Era vorba de impactul financiar si ordonatorul de credite. Am facut scandalul in Senat, au facut pe ordonatorul principal, acum au revenit si au dus din nou pe fiecare ordonator de credite. Sistemul de aparare, siguranta si ordine publica, daca va fi inchis, va fi inchis de acel articol 25 cu transferul pe fiecare ordonator de credite", a declarat Coarna, dupa ce a iesit din sala de sedinte.

 

Coarna a subliniat ca, prin modificarile legislative, sporurile ar putea fi afectate pentru mai multe categorii din sistemul bugetar, iar aplicarea prevederilor ar duce la inchiderea de spitale, sectii de politie sau sectii de jandarmerie.

 

"Noi suntem mari consumatori de sporuri, noi lucram noaptea, sambata, duminica, in conditii grele ne-au pus plafon. Noi nu ne comparam cu celelalte sisteme. Noi si sanatatea ne cam asemanam la aceasta munca (...) sunt unitati care nu se inchid, ci functioneaza in mod continuu. Plafonand si mergand in aceeasi logica, o sa inchidem si spitale si sectii de politie, sectii de jandarmerie. O sa se apere ei intre ei... domnul Solomon la Parcul Izvor, aici", a mai spus Coarna.

 

In situatia in care parlamentarii nu tin cont de solicitarile pe care le-au formulat, sindicalistii spun ca vor protesta.

 

"Ori inchidem, ori protestam. (...) Ordonatorul principal trebuie sa ramana clar la nivel de Minister de Interne, Ministerul Apararii Nationale, sistem de aparare, siguranta si ordine publica. Sigur ca acolo trebuie sa fac pe cale de exceptie din plafon ce avem noi: vanatori de munte, aviatie si marina. Trebuie sa-i scot de acolo pentru ca sunt indemnizatii de parasutare, de scafandri, militari, aviatori pentru ca sunt zone speciale. (...) O sa se scufunde doamna Olguta Vasilescu impreuna cu domnul Solomon. O sa coboare ei cu parasuta la situatii de urgenta", a conchis Coarna.

 

Sedinta a fost suspendata pentru zece minute, apoi discutiile pe amendamentele aduse proiectului de lege au fost reluate si se asteapta ca raportul pe Legea salarizarii sa fie adoptat in aceasta seara.

 

 

Ministrul Finanţelor a confirmat amânarea majorărilor salariale la Sănătate şi Educaţie, ministrul Muncii recunoaşte că profesorii şi medicii vor primi doar 25% de la 1 ianuarie, urmand ca de la 1 martie sa se faca restul majorarilor salariale, adica de pana la 50% pentru profesori si pana la 100% pentru medici si asistenti.

 

Dupa acest anunt, sindicatele au transmis ca vor protesta.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22