Lupte pesediste pentru controlul puterii

Rămâne să aflăm, după anunţata remaniere, cine (va) deţine controlul în PSD şi, implicit, al puterii. Şi-l va menţine Liviu Dragnea? Sau şi-l va câştiga Sorin Grindeanu?

Melania Cincea 06.06.2017

De același autor

 

În spatele discursului despre remanierea Guvernului Grindeanu se văd clar tensiuni între Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu şi implicit între taberele care îi susțin. Pri­mul vrea să arate că, în ciu­da proiectului eșuat, OUG 13, și al riscului unei con­damnări, încă deține con­trolul de fapt și în partid, și în guvern. Celălalt, căz­nindu-se de o vreme să po­zeze în arhanghel al inte­grității, pare că-și dorește mo­mentan măcar controlul de fapt în guvern, dacă nu şi pe cel al partidului, în con­textul unei posibile debarcări, pe mo­ti­ve judiciare, a lui Liviu Dragnea.

 

Vă mai amintiți de poza aceea, din prima zi de lucru a lui Sorin Grindeanu la Palatul Victoria, când noul premier fusese dus la serviciu de către şeful său, Liviu Dragnea, și când, la despărţirea de acesta, s-a lăsat pupat pe obraji? Era un tablou din care trans­părea obediență din partea noului pre­mier. Şi stăpânire a situației, din par­tea liderului social-democrat.

 

Șase luni după aceea – după ce ţelul co­mun, materializat în OUG 13, a fost ratat –, o serie de poze cu cei doi, surprinse de pre­să pe la diferite evenimente, vorbesc des­pre o răceală între ei, vizibilă și pentru nespecialiști în comunicare nonverbală. Și implicit despre disensiuni în partid, des­pre tabere care au ajuns să se incomodeze reciproc, care vor controlul în partid.

 

Remanierea Guvernului Grindeanu este, de o vreme, laitmotiv în discursul public al unor voci ale coaliției de guvernare. Vor­bește despre ea liderul PSD, Liviu Drag­nea, declarându-se nemulțumit de modul în care este implementat programul de gu­vernare. O face și coechipierul său de coa­liție, președintele ALDE, Călin Popescu Tă­ri­ceanu, care se declară nemulțumit de mo­dul în care guvernul a abordat Legea salarizării unitare, acuzând rezerve față de crearea Fondului Suveran de Dez­vol­tare și invocând dezacordul miniștrilor ALDE față de comunicarea cu premierul. O fac și apro­piați ai lui Liviu Dragnea. De exemplu, Olguța Vasi­les­cu, una dintre vocile care s-au opus autosuspendării lui Liviu Dragnea din func­ţia de șef de partid, imediat după condamnarea sa în Dosarul „Referendumul“. Acum, conform unor in­for­mații apărute în presă, ame­­nințată de Sorin Grindeanu că va fi de­misă, l-ar fi numit „pulifrici amărât“ şi l-ar fi avertizat: „Vezi să nu zbori tu“. O declarație care spune multe despre pozi­țio­narea lui Sorin Grindeanu în ochii șefului său de partid. O ieşire critică la adresa prim-ministrului a avut şi Gabriela Firea, și ea în grațiile liderului social-democrat, care s-a declarat dezamăgită de Guvernul Grindeanu: „Avem o relație mai proastă decât pe vremea tehnocraților“. Iar iso­nul l-a ținut Codrin Ştefănescu, un alt apro­piat al lui liderului PSD.

 

Problema este că remanierea ține de com­pe­tența premierului de jure. Dar multe s-au întâmplat, în ultimele șase luni, cu voia premierului de facto, Liviu Dragnea. De exemplu, niște demisii forţate din guvern, solicitate pe linie de partid, care să ducă în final la remaniere. Poate chiar a pri­mului ministru. Grindeanu a ripostat în­tr-o notă ironic-ofensivă: „Unii și-ar do­ri un cutremur la Palatul Victoria. Lor le fuge pământul de sub picioare“, cu trimi­tere, probabil, la iminenta sentință defini­tivă pe care o așteaptă Liviu Dragnea și care l-ar putea scoate definitiv din liga mare a politicii, în cazul unei condamnări chiar și cu suspendare. Iar acesta nu e pri­mul semnal că între premier și șeful său de partid există o fractură. În mai, Sorin Grindeanu a cerut CCR să respingă sesi­za­rea înaintată de fosta soție a lui Liviu Drag­nea, privind pragul prejudiciului pentru abuzul în serviciu. Și, în plus, ar fi decis abrogarea OUG 13 fără acceptul liderului PSD, dar asta numai după ce zile în șir a sfidat sute de mii de oameni ieșiți la pro­teste.

 

Unii văd în acest comportament al d-lui Grindeanu semne de independență față de Liviu Dragnea. Dar poate fi citit și în cheia duplicității, la care d-l Grindeanu ar putea recurge pentru a poza acum în altă ipos­tază decât cea pe care a acceptat-o la nu­mirea în funcție, aceea de slujitor loial in­tereselor personale ale lui Liviu Dragnea. OUG 13 stă mărturie – premierul Grin­dea­nu nu poate afirma că nu a ştiut despre punerea pe ordinea de zi a acesteia și des­pre efectele sale. La OUG 13 domnii Drag­nea, Grindeanu şi Iordache au lucrat în echi­pă. Au fost solidari în încercarea de a o impune, au mințit în echipă, pentru a atin­ge scopul unei găşti politico-penale. Și au sfidat în echipă sute de mii de ro­mâni ieşiţi în stradă să protesteze împo­triva ordonanţei date „noaptea, ca hoţii“. Niciunul dintre cei care au contribuit la OUG 13, unii gândind-o, alții girând-o, nu mai prezintă credibilitate. Indiferent da­că unii încearcă să ia distanță, mimând acum disidența, corectitudinea sau refor­mis­mul. Cei, foarte puțini, care au vrut să se delimiteze, au făcut-o atunci, prin de­mi­sii sau poziționări publice împotriva a ceea ce se întâmpla. Cei care au rămas au cau­țio­nat-o. În plus, când accepţi rolul de ma­rio­netă şi faci orice pentru a fi urcat şi men­ţinut pe un vremelnic soclu, ţi-l asumi pâ­nă la finalul spectacolului. Altfel, rişti să ţi se taie sforile, în timpul primului act. Sau în „minutul 15“, vorba premie­rului.

 

Rămâne să aflăm, după anunţata re­ma­nie­re, cine (va) deţine controlul în PSD şi, im­pli­cit, al puterii. Şi-l va menţine Liviu Drag­nea? Sau şi-l va câştiga Sorin Grindeanu? 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22