De același autor
Uniunea Salvați România s-a comportat până acum ca și cum ar fi intrat într-o epocă postideologică în care nu contează prea mult principiile și credințele personale, ci doar marile direcții ale istoriei. Nicușor Dan, care abia fusese ales liderul acestei formațiuni, și-a dat demisia fiindcă nu a reușit să-și păstreze partidul într-o zonă aerată și dezideologizată, care i-ar fi asigurat unitatea, fără să înțeleagă că dezideratul lui era utopic.
Prin definiție, un partid politic are mai multe funcții, iar prima dintre ele are legătură cu afirmarea punctelor de vedere asupra diferitelor subiecte aflate în dezbatere, în vreme ce funcția cea mai importantă este obținerea controlului asupra guvernului prin câștigarea alegerilor sau asocierea într-o alianță câștigătoare. Ambele chestiuni sunt extrem de dificile, dacă nu chiar imposibile pentru USR, partid care are în interior oameni de orientări foarte diferite.
Tema familiei, care a produs prima criză mare în această formațiune, votată mai cu seamă de electoratul urban, educat, cu vederi liberale, arată că, cel puțin la vârful USR, taberele sunt relativ egale: 11 dintre cei 21 au votat împotriva schimbării Constituției, care, așa cum este acum, ar putea permite la un moment dat căsătoriile homosexuale. Există, însă, o facțiune importantă, unde s-a inclus și Clotilde Armand, care militează pentru familia tradițională în detrimentul homosexualilor. Nu există niciun proiect de lege sau vreo propunere pentru susținerea căsătoriilor gay, dar Coaliția pentru Familie și facțiunea Armand din USR vor să provoace o acțiune preventivă prin care să se asigure că niciodată în viitor nu se va putea întâmpla așa ceva.
Probabil că prea puțini dintre cei care au votat USR sunt de partea acestei grupări tradiționaliste și nu e clar cum va lucra mai departe partidul când va fi vorba despre hotărâri importante. Programul USR este minimalist, în așa fel încât să nu-i supere nici pe cei care se consideră de stânga, nici pe cei care se cred la dreapta, dar să atragă electorat din toate direcțiile. În campania electorală funcționează o astfel de retorică, dar mai târziu, când vine vremea să facă lucruri concrete, un partid care nu are o anumită coerență de principii și de strategii nu poate deveni credibil, eficient și competent. Alegătorii recunosc imediat un partid care are rezultate, care se luptă pentru țelurile sale. Care sunt obiectivele USR, în afară de anticorupție, transparenţă şi reconstrucţie, cuvinte prea generale pentru ca partidul să poată fi evaluat pe seama lor? Viitorul acestei tinere formațiuni ține atât de eficiența sa în opoziție, cât și de ideologia pe care și-o va stabili, fiindcă e greu de crezut că am ajuns deja în epoca postideologiei.
Deocamdată, tabăra progresiștilor și liberalilor a câștigat în fața conservatorilor, iar Nicușor Dan, el însuși un progresist, a plecat din partid, fiindcă n-a putut să păstreze formațiunea unită, crezând că o primă breșă ideologică o va atrage pe următoarea și tot așa, până ce USR se va face bucățele.
Pe de altă parte, nu e pentru prima dată când Nicușor Dan se află în contradicție cu partidul pe care l-a creat. În martie, s-a declarat împotriva primirii fostului premier Dacian Cioloș în USR, argumentând că brand-ul Cioloș e mai bine definit decât cel al partidului și că ar limita imaginea USR la performanţa Guvernului Cioloş, cu toate compromisurile ei. Pe urmă, în aprilie, a declarat că cei mai mulți membri ai partidului îl doresc pe fostul premier în partid și că acesta are ușile deschise, dar că „nu i se va oferi automat o funcție de conducere“.
Prin demisia sa, înainte de a încerca să consulte Consiliul Politic pe tema familiei sau chiar să convoace un Congres al USR, Nicușor Dan sugerează că partidul își va găsi o orientare ideologică chiar cu prețul fratricidului. În plus, i se vor deschide larg porțile fostului premier tehnocrat, care are nevoie de un partid trambulină pentru a reveni în politica mare.