James Comey, în Senatul SUA: ruşii au intervenit coordonat în alegeri şi o vor mai face

Dora Vulcan | 08.06.2017

Fostul director al FBI, James Comey, a fost audiat trei ore de Senatul american. Înainte de audiere, Comey a confirmat, intr-o declaratie remisa Congresului, ca presedinteleTrump i-a cerut sa abandoneze ancheta ce-l viza pe fostul său consilier pe probleme de securitate, Michael Flynn.

Pe aceeași temă

 

 

AUDIEREA LIVE:

 

 

 

 

Principalele declaraţii (sursa: Hotnews)

 

  • Intrebat daca stie ca ar fi avut loc intalniri intre responsabilii de campanie ai lui Trump si rusi care nu au fost facute publice, Comey a spus ca nu poate vorbi despre asta intr-o sesiune publica.
  • In legatura cu inregistrarile pe care le-ar detine Trump cu Comey, fostul director al FBI a spus ca nu este ingrijorat si ca presedintele SUA le poate face publice
  • Presedintele Trump nu mi-a aratat niciodata ca nu as face o treaba buna, dimpotriva. M-a sunat intr-o zi sa imi spuna ca fac o treaba excelenta
  • Cred ca mai am copii ale conversatiilor cu Trump si probabil le pot pune la dispozitia Senatului
  • Comey spune ca  nu a initiat niciodata o conversatie cu Trump
  • Comey a dat copii ale conversatiilor cu presedintele Trump unui prieten, profesor la Universitatea Columbia, pentru a le transmite mass-mediei
  • O singura data presedintele a dat de inteles ca vrea sa renuntam la ancheta asupra lui Flynn.
  • Care a fost raspunsul colegilor cu privire cererea presedintelui de a renunta la ancheta: au fost la fel de socati ca mine.
  •  Intrebat de ce nu a spus nimic in momentul in care Trump i-a cerut sa lase investigatia asupra lui Flynn: Poate daca as fi fost mai puternic, as fi facut-o, am fost uimit de conversatie.
  •  Intrebat daca presedintele Trump i-a cerut direct sa renunte la anchetarea lui Flynn, Comey a spus ca nu. "Am luat cuvintele lui Trump ca pe o directiva."
  •  Comey spune ca administratia Obama cauta cai de lupta impotriva atacului cibernetic al Rusiei din 2015.
  •  Comey spune ca "nu exista nici o indoiala" ca guvernul rus se afla in spatele diferitelor intruziuni in alegeri si incercari de manipulare. Comey este convins de intervenţia coordonată a ruşilor în alegeri şi de faptul că o vor mai face.

 

 

 

Background

 

  • Comey (FBI): Trump i-a cerut sa inchida ancheta legata de implicarea rusilor in alegeri 

 

 

James Comey, fostul director al FBI, a confirmat ca presedintele american, Donald Trump, i-a cerut sa abandoneze ancheta asupra fostului consilier prezidential pe probleme de securitate nationala Michael Flynn.

 

 

James Comey​ a facut anuntul intr-o postare facuta miercuri pe Internet, citata de AFP si Reuters.

 

Michael Flynn este implicat in cazul amestecului Moscovei in alegerile prezidentiale din SUA.

 

Povestind o intalnire privata, pe 14 februarie, in Biroul Oval, Comey scrie ca Trump i-a vorbit despre ancheta cu privire la Michael Flynn si i-a spus: "sper ca veti putea sa gasiti o modalitate de abandonare a acesteia, de a-l lasa in pace pe Flynn. Este un om bun".

 

Potrivit lui Comey, aceasta cerere privea orice investigatie referitoare la "false declaratii ale domnului Flynn cu privire la conversatiile sale cu ambasadorul rus, in decembrie", si nu ancheta mai larga cu privire la o eventuala complicitate intre Rusia si echipa de campanie a republicanului.

 

"Era totodata foarte ingrijorator, dat fiind rolul FBI de serviciu de investigatii independent", scrie Comey.

 

El povesteste, de asemenea, in detaliu, cina de la Casa Alba, de pe 27 ianuarie, in cursul careia Donald Trump i-ar fi spus "am nevoie de loialitate, ma astept la loialitate".

 

"Nu am miscat, vorbit sau mi-am schimbat expresia fetei", scrie fostul sef al politiei federale, evocand "o tacere jenanta".

 

Iar atunci cand presedintele, la sfarsitul mesei, a reluat problema loialitatii, Comey i-a raspuns ca "va avea intotdeauna onestitate din partea sa", acceptand apoi cererea lui Trump a unei "onestitati loiale".

 

Aceasta declaratie scrisa - de sapte pagini - a fost publicata de Comisia pentru Informatii din cadrul Senatului, in contextul in care fostul director al FBI urmeaza sa fie audiat public joi dimineata (ora locala).

 

El a confirmat, de asemenea, ca a consemnat in note continutul conversatiilor sale cu presedintele american, asa cum au dezvaluit mai multe publicatii.

 

 

Presedintele american Donald Trump l-a demis pe data de 10 mai pe directorul Biroului Federal de Investigatii (FBI), James Comey, o decizie surpriza care a provocat in acel moment o unda de soc la Washington. FBI este institutia insarcinata cu ancheta asupra eventualelor legaturi intre echipa de campanie a lui Trump si Rusia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22